BLOGGERS HELP

O

24 Ιουν 2014

ΜΑΤΩΜΕΝΑ SMARTPHONES: Τα ορυχεία μετάλλων του Κονγκό που κοστίζουν εκατοντάδες ζωές![pics]




Εχετε αναρωτηθεί ποτέ από που προέρχονται τα εξαρτήματα του smartphone σας; Μία σοκαριστική έρευνα, αποκαλύπτει τα παράνομα ορυχεία που κρύβονται πίσω από την παραγωγή μετάλλου στο Κονγκό και στοιχίζουν καθημερινά τη ζωή σε αμέτρητους ανήλικους εργάτες.
Ο ορυκτός πλούτος του Κονγκό, όπως αναφέρει σχετικό άρθρο της εφημερίδας το Βήμα, εκτιμάται ότι αξίζει 17.000.000 ευρώ και περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο, το 5% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού, το 50% κοβαλτίου και 80% κολτανίου.
Ορυκτά όπως ο κασσίτερος, το βολφράμιο και το κολτάνιο, απαραίτητα για την κατασκευή των smartphones και των υπολογιστών, είναι βαμμένα με το αίμα των εργατών, συχνά ανήλικων παιδιών που εργάζονται σε συνθήκες σκλαβιάς στα ορυχεία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.
Το Κονγκό είναι, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η φτωχότερη χώρα στον κόσμο με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 338 ευρώ. ΤΟ 71% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας με μεροκάματο 0,80 ευρώ και ο μέσος μηνιαίος μισθός φτάνει με δυσκολία τα 20 ευρώ.
Εκατοντάδες παράνομα ορυχεία, ανοίγουν κατά δεκάδες στα Ανατολικά της χώρας και ουσιαστικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυτοσχέδιες τρύπες σε βουνοπλαγιές, όπως αναφέρει η Σοφία Πικς από τη Βρετανική ΜΚΟ «Global Witness» για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σε αυτές τις επικίνδυνες στοές, καθημερινά δουλεύουν ενήλικες αλλά και μικρά παιδιά, για 12-14 συνεχόμενες ώρες. Σκάβουν για να βγάλουν το χώμα και το κοσκινίζουν για να βρουν τα μέταλλα που θα τους εξασφαλίσουν το μεροκάματο. Αν αρνηθούν να εργαστούν, ή προσπαθήσουν να διαφύγουν, η ποινή κυμαίνεται από μαστίγωμα μέχρι αποκεφαλισμό.
Οι ιδιοκτήτες των ορυχείων είναι συνήθως διεφθαρμένοι στρατιωτικοί και πολιτικοί, η συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος, ενώ οι «πελάτες» τους είναι (έστω και εν αγνοία τους) μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής φορητών συσκευών επικοινωνίας
Οπως είναι αναμενόμενο, το προσδόκιμο όριο ζωής στη χώρα δεν υπερβαίνει τα 47 χρόνια για τους άνδρες και τα 51 για τις γυναίκες.
congo mines
congo07fo10
1401345465
kongo-660
Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου