BLOGGERS HELP

O

16 Μαΐ 2016

ΣΤΗΝ »ΤΣΙΜΠΙΔΑ» ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΠΛΥΜΑ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Ο ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΟΣ

Της Μαντρόνα Κατσαλή

Με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 χρόνια και χρηματική ποινή από 20.000 ευρώ μέχρι 1.000.000 ευρώ απειλείται ο επιχειρηματίας...

και σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος, καθώς φέρεται, να έχει αποκρύψει εισοδήματα μη υποβάλλοντας δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης επί τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα από το 2009 μέχρι και το 2012!

Σύμφωνα με απκλειστικές πληροφορίες του directnews.gr, τη μη υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες από τον κ. Κούβελο - με την ιδιότητα του πρόεδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας - διαπίστωσε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Για το λόγο αυτό ο πρόεδρος της Αρχής και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Νικολούδης συνέταξε σχετική έκθεση την οποία στη συνέχεια διαβίβασε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, προκειμένου να ασκηθεί κακουργηματική ποινική δίωξη σε βάρος του επιχειρηματία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο κ. Νικολούδης «ο ελεγχόμενος δεν υπέβαλλε δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2009, ενώ στις 30/6/2009 (καταληκτική προθεσμία ετήσιας υποβολής δηλώσεων) τηρούσε ο ίδιος, είτε με τρίτα άτομα συνολικά στους λογαριασμούς του στα πιστωτικά ιδρύματα Εurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Πρώην Εμπορική, HSBC, Millenium και Merit Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. το συνολικό ποσό των 221.479 ευρώ και 2.158.620 δολάρια.

Επιπλέον, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι, ο ελεγχόμενος τηρεί στα πιστωτικά ιδρύματα Eurobank, Alpha Bank, Πρώην Εμπορική και Merit Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. χαρτοφυλάκια ομολόγων, μετοχών, repos και λοιπών χρηματοοικονομικών εργαλείων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα συνολικής αποτίμησης ισοτίμου 1.200.931 ευρώ στην ίδια ημερομηνία».

Στην ίδια έκθεση, αναφέρεται και την επόμενη χρονιά (2010) ο κ. Κούβελος δεν υπέβαλλε δήλωση πόθεν έσχες αποκρύπτοντας ότι, τηρούσε ο ίδιος, είτε με τρίτα άτομα συνολικά στους λογαριασμούς του στα πιστωτικά ιδρύματα Εurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Πρώην Εμπορική, HSBC και Millenium το συνολικό ποσό των 187.335 ευρώ και 129.244 δολάρια, ενώ επιπλέον διαπιστώθηκε ότι, τηρεί σε Eurobank, Alpha Bank και Merit Χ.Α.Ε.Π.Ε.Υ. χαρτοφυλάκια ομολόγων, μετοχών, repos και λοιπών χρηματοοικονομικών εργαλείων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα συνολικής αποτίμησης ισοτίμου 1.916.052 ευρώ.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι, δεν υπέβαλλε δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το 2011, αποκρύπτοντας επιπλέον ότι, τηρούσε ο ίδιος, είτε με τρίτα άτομα συνολικά στους λογαριασμούς του στα πιστωτικά ιδρύματα Εurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Πρώην Εμπορική, HSBC και Millenium το συνολικό ποσό των 16.077 ευρώ και 671.347 δολάρια και επίσης ότι, τηρεί σε Eurobank, Alpha Bank και Eurocorp χαρτοφυλάκια ομολόγων, μετοχών, repos και λοιπών χρηματοοικονομικών εργαλείων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα συνολικής αποτίμησης ισοτίμου 2.016.143 ευρώ.

Αλλά και την επόμενη χρονιά (2012) ο έλεγχος της Αρχής απέδειξε ότι, τηρούσε ο ίδιος, είτε με τρίτα άτομα συνολικά στους λογαριασμούς του στα πιστωτικά ιδρύματα Εurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Πρώην Εμπορική, HSBC και Millenium το συνολικό ποσό των 7.412 ευρώ και 544.015 δολάρια, ενώ επιπλέον διαπιστώθηκε ότι, τηρεί σε Eurobank, Alpha Bank και Eurocorp χαρτοφυλάκια ομολόγων, μετοχών, repos και λοιπών χρηματοοικονομικών εργαλείων σε εγχώριο και ξένο νόμισμα συνολικής αποτίμησης ισοτίμου 1.476.606 ευρώ.

Τέλος, όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης της Αρχής, ο κ. Κούβελος απέστειλε τα παρακάτω εμβάσματα σε ελληνικές και ξένες τράπεζες:

-Στις 16 Απριλίου 2009 ποσόν 1.000.000 δολαρίων από το λογαριασμό ..... της Τράπεζας Πειραιώς με δικαιούχο τον ίδιο στη Γενική Τράπεζα Ελλάδος.

-Στις 14 Αυγούστου 2009 το ποσό των 1.000.000 δολαρίων από τη μία τράπεζα (Πειραιώς) στην άλλη (Γενική).

- Στις 16 Φεβρουαρίου 2010 το ποσόν των 1.000.000 από Πειραιώς στη Γενική τράπεζα.

Σύμφωνα με τον έλεγχο που έκανε η Αρχή στην περιουσιακή κατάσταση του Ισίδωρου Κούβελου "τα παραπάνω ποσά προέκυψαν από εισερχόμενα εμβάσματα αντιστοίχων υπολοίπων και περαιτέρω δρομολογήθηκαν στη δημιουργία χαρτοφυλακίων σε Merit ΧΑΕΠΕΥ και Eurocorp Securities, ενώ σταδιακά προέκυψαν εισερχόμενα εμβάσματα 2.000.000 στην EFG Private London στις 4 Μαρτίου 2011 και στις 7 Μαρτίου 2011.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε βάρος του κ. Κούβελου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη και το 20121 για απόκρυψη ενός εκατομμυρίου δολαρίων που ήταν κατατεθειμένο σε τράπεζα του Λονδίνου και προερχόταν από ρευστοποίηση μετοχών στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, στη συνέχεια είχε απαλλαγεί με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, το οποίο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε επαρκώς το αδίκημα.
directNEWS.gr

ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΜΕ ΕΝΑ LIKE ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ