BLOGGERS HELP

O

15 Νοε 2019

Λίγα λόγια για τον συνομιλητή των Ελλήνων Βέμπερ



Λίγα λόγια για τον συνομιλητή των Ελλήνων Βέμπερ 
    Ο Βέμπερ ήταν στην πραγματικότητα ο Ρόλαντ Χάμπε (1908-1981), Ελληνιστής αρχαιολόγος, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Χαϊδελβέργης της Γερμανίας, με πολλές μελέτες επί της ελληνικής αρχαιολογίας.
Γιος του ιστορικού της Μεσαιωνικής Ιστορίας Καρλ Χάμπε, είχε πάρει μέρος και στις ανασκαφές της Ολυμπίας.
Ο Γεν. Γραμματέας του ΕΑΜ Θανάσης Χατζής.
    Προπολεμικά νυμφεύτηκε την Ελένη Δραγούμη, κόρη του στρατηγού Αλεξάνδρου Δραγούμη και εγγονή του Στέφανου Δραγούμη. Στις 25-11-1954 εκφώνησε ομιλία στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Ιστορίας με θέμα την διάσωση της Αθήνας τον Οκτώβριο του 1944. Κυκλοφόρησε σε βιβλιαράκι, και η ελληνική μετάφραση της ομιλίας του δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες "Αθηναϊκή" και "ΝΕΑ" (Μάιος-Ιούνιος του 1955). Από ελληνικής πλευράς του απάντησαν οι Ζαλοκώστας, Ντάκος, Φούμης, Τσιρονίκος, ο φίλος του Δαμασκηνού Καθηγητής Μικροβιολογίας Πάγκαλος και άλλοι. Όλοι επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του. Διαφώνησαν μόνο ως προς το ποιος είχε την πρωτοβουλία για τις συνομιλίες. Η μετάφραση και οι σχετικές επιστολές προς τα "ΝΕΑ" τον Μάιο του 1955 εκδόθηκαν το 1994 σε βιβλίο με τίτλο: «Η Διάσωση της Αθήνας τον Οκτώβριο του 1944». Εκδόσεις "ΠΟΡΕΙΑ".
    Κάποια αποσπάσματα, προσεκτικά επιλεγμένα, δημοσιεύονται στο βιβλίο του κομμουνιστή Πέτρου Ρούσσου: "Η Μεγάλη Πενταετία, τόμος Β'" στις σελίδες 298-301. Τα έχει πάρει από το βιβλίο του αριστερού Α. Κέδρου "Ελληνική Αντίσταση". Τα σημεία που δεν συμφέρουν την αριστερά αποσιωπώνται ή διαστρεβλώνονται. Γράφει π.χ. πως ο Χάμπε ομολογεί ότι η ΕΑΜική εθνική Αντίσταση δεν διαπραγματεύτηκε με τους Γερμανούς. Ενώ ο Χάμπε δήλωσε, όπως ήδη ξέρετε, τα τελείως αντίθετα και με λεπτομέρειες μάλιστα.
    Δυστυχώς οι συγγραφείς της αριστεράς υπεράνω όλων και της αλήθειας θέτουν το κομματικό τους συμφέρον!
Επίλογος
    Είναι γνωστό ότι η ΕΑΜική αντίσταση με νόμο του 1982 αναγνωρίσθηκε ως Εθνική Αντίσταση. Η προεργασία εκ μέρους της Αριστεράς είχε αρχίσει από νωρίτερα, με την έντονη προπαγάνδα της, ότι όλοι οι άλλοι πλην αυτής ήταν προδότες. Έχουν γραφτεί πολλά ακόμα και για ανύπαρκτες μάχες, ιδιοποίηση εκ μέρους του ΕΛΑΣ μαχών που έδωσαν άλλοι κ.λ.π. Όταν π.χ. τα ΜΜΕ αναφέρονται στον Γοργοπόταμο, μόνο για τον ΕΛΑΣ ομιλούν και μόνο αντάρτικα ΕΛΑΣίτικα τραγούδια ακούγονται, πολλά απ' τα οποία δεν είναι καν ελληνικά π.χ. "φύσα αγέρα", "Άη Στράτης", "τι το θέλουμε το Αβέρωφ" κ.τ.λ.
    Παρουσιάζονται ως υπερπατριώτες άτομα τα οποία ουδέποτε πίστεψαν στην ιδέα της πατρίδος διότι απλούστατα είχαν Διεθνιστική Ιδεολογία άρα αντιπατριωτική. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάποιος, ως δια μαγείας, ξαφνικά από Διεθνιστής μετετράπη σε πατριώτη, πρόθυμος μάλιστα να δώσει την ζωή του υπέρ της πατρίδος. Κάποιοι από αυτούς δεν είχαν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή λιποτάκτησαν από τον στρατό εν ώρα πολέμου και άλλοι συνεργάσθηκαν με τους Βουλγάρους ως παράγοντες της Βουλγάρικης λέσχης Αυτοί δυστυχώς αναγνωρίσθηκαν ως "Εθνική Αντίσταση".
    Κανείς δεν ομιλεί για την πραγματική Αντιστασιακή Οργάνωση ΠΕΑΝ, η οποία τίναξε το γραφείο της ΕΣΠΟ στο Κέντρο της Αθήνας και ανέλαβε τις ευθύνες της. Δεν πλήρωσαν αθώοι τις πράξεις της όπως κατά κόρον συνέβη από τις ενέδρες του ΕΑΜ σε βάρος κατακτητών.
    Τα μισά μέλη της δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς και τα υπόλοιπα από το ΕΑΜ ως "προδότες".

Γραμματόσημα του ΕΛΑΣ
    Πραγματικοί αντιστασιακοί ήταν και οι διάφοροι σαμποτέρ που τίναξαν στον αέρα εχθρικά πλοία. Ένας από αυτούς, ο Γ. Φαφούτης από την Εύβοια, τον Απρίλιο του 1942 τίναξε στον αέρα το ιταλικό πλοίο Capo Vento, 5.000 τόνων. Οι Γερμανοί τον συνέλαβαν και από τα βασανιστήρια έμεινε παράλυτος, έχασε δε και το φως του. Για "ανταμοιβή" οι ΕΑΜίτες, επειδή δεν ήταν δικός τους, άρα ήταν "Εχθρός του Λαού", χέρσωσαν τη γη του, έκοψαν τα δένδρα του και πυρπόλησαν το κτήμα του!
    Ακούει κανείς οτιδήποτε γι' αυτούς τους πραγματικούς ήρωες; Πού είναι τα ΜΜΕ να τους προβάλλουν; Κάποτε ίσως γραφτεί η ιστορία της αληθινής Εθνικής Αντίστασης που είναι αξιοθαύμαστη και την οποία επιμελώς μας κρύβουν.
    Στον ΕΛΑΣ. όπως έχω πήγαν και άνθρωποι απλοί, άδολοι, μόνο και μόνο να αντισταθούν από αγνό πατριωτισμό. Ήταν η πλειοψηφία, τα ηνία όμως τα κρατούσαν οι κομματικοί του ΚΚΕ, οι διεθνιστές, οι οποίοι είχαν δικαίωμα ζωής και θανάτου επί όλων γενικώς εκείνη την εποχή. Το ποιόν αρκετών από αυτούς τους κομματικούς δεν ήταν και το καλύτερο, όπως φαίνεται από τις αλληλοκατηγορίες τους (δηλωσίες, πορτοφολάδες κ.τ.λ.). Τι απέγιναν αυτοί οι απλοί ΕΑΜίτες; Στην πλειοψηφία τους είναι σεμνά άτομα τα οποία πίστευαν ότι βγήκαν στο βουνό να κάνουν απλά το καθήκον τους χωρίς τυμπανοκρουσίες.
    Στο χωριό μου, κάπου στη Ρούμελη, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στη δίνη του αντάρτικου, όλοι οργανώθηκαν στις ΕΑΜικές οργανώσεις. Οι μάχιμοι στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και περίπου 10 μόνιμοι αντάρτες στα βουνά. Άλλοι ως "πολιτοφύλακες" άλλοι σε μονάδες κρούσεως. Τους ρώτησα αν τελικά πολέμησαν Γερμανούς ή Ιταλούς. Η απάντηση: Θα αστειεύεσαι βέβαια. Ήταν δυνατόν να τα βάλει κανείς με αυτούς; Άκουσαν όμως ότι κάποιοι άλλοι κάπου συγκρούσθηκαν με Γερμανούς, οι ίδιοι όχι.
    Πολέμησαν όμως στα Δεκεμβριανά εναντίον Άγγλων και Ελλήνων. Δύο μάλιστα απ' αυτούς συνελήφθησαν ως αιχμάλωτοι.
    Ο εφεδρικός ΕΛΑΣ του χωριού μου, αν και ποτέ δεν αντίκρισε Γερμανούς σε μάχη, εστάλη στο διπλανό χωριό να το χτυπήσει ως "φασιστικό", προδοτικό κ.τ.λ. επειδή αποσκίρτησε από το ΕΑΜ. Το μίσος μεταξύ των δύο γειτονικών χωριών εξαιτίας αυτού του γεγονότος κράτησε μέχρι πρόσφατα. Κανείς από αυτούς τους ΕΛΑΣίτες δεν πήγε στο 2ο αντάρτικο του ΚΚΕ το 1946-1949 (δεν ήταν καν αριστεροί). Όταν αναγνωρίστηκε η ΕΑΜική αντίσταση έτρεξαν και αυτοί να πάρουν την αναγνώριση και κατά συνέπεια την σύνταξη (ας μην απατόμαστε, περί της συντάξεως πρόκειται). ΚΑΝΕΙΣ δεν αναγνωρίστηκε ως "Εθνικός Αντιστασιακός" ούτε φυσικά πήρε σύνταξη. Ενώ γνωρίζω ότι πήραν άλλοι που ήταν τότε 13 χρόνων και έκαναν αντίσταση ακούγοντας ραδιόφωνο Καΐρου, έχουν όμως το προσόν ότι είναι "προοδευτικοί"-
    Τελικά καταφέραμε με την προπαγάνδα να γελοιοποιήσουμε την αντίσταση, μικρή ή μεγάλη, του λαού μας, και είναι κρίμα. Και όχι μόνο αυτό. Οι "προοδευτικοί" μας έγιναν κατεστημένο που καταδίκασαν την πατρίδα μας να παραμένει τριτοκοσμική χώρα.
    Διάβασα στον τύπο ότι έχουν ιδρυθεί σύλλογοι συγγραφέων ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης που πριμοδοτούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή με χρήματα όλων μας.
    Τον Ιούνιο του 1996 σε κεντρικό πολυτελέστατο ξενοδοχείο των Αθηνών έγινε παρουσίαση ενός βιβλίου του πριν πολλά έτη αποβιώσαντος Γεν. Γραμματέα του ΕΑΜ Θανάση Χατζή.
    Πριν την παρουσίαση, αφίσες στην Αθήνα καλούσαν τον κόσμο να συμμετάσχει σ' αυτή την εκδήλωση. Με τίνος χρήματα έγινε αυτή η πρωτοφανής πολυδάπανη διαφήμιση - παρουσίαση;
    Μήπως η αριστερά ξεχνάει ότι σι ήρωες είναι προπάντων σεμνοί;
    Πιστεύω ότι με το άρθρο μου αυτό συνέβαλα κατά το δυνατόν στην αποκατάσταση της αλήθειας με πολλά στοιχεία.
ΤΕΛΟΣ