BLOGGERS HELP

O

23 Νοε 2019

ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ Α.Ε.Ε.



ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ Α.Ε.Ε.
Μπαίνοντας ο επισκέπτης αντικρίζει στον προθάλαμο μία τοιχογραφία, η οποία απεικονίζει την κλίμακα της εξέλιξης της ζωής κατά τον Αριστοτέλη.
Αν και η εξελικτική θεωρία σήμερα έχει εμπλουτιστεί με περισσότερο λεπτομερείς αποδείξεις, εντύπωση προκαλεί ο διαχωρισμός σε σπονδυλωτά και ασπόνδυλα, σε έναιμα και άναιμα και το ότι η φύση μεταβαίνει από τα άψυχα στα έμψυχα.
Στην αίθουσα εκθεμάτων, υπάρχουν απολιθώματα από τις ανασκαφές της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδος, που προέρχονται από υπαίθριες θέσεις (Τρίγλια, Εορδαία κλπ), όπου εντοπίζονται ίχνη των προγόνων των Αρχανθρώπων της προσπηλαίας περιόδου. Ακολουθούν τα ευρήματα που προέρχονται από το ίδιο το σπήλαιο (μεταξύ άλλων, λίθινα και οστέινα εργαλεία, απολιθωμένα οστά, τα ίχνη της αρχαιότερης φωτιάς που άναψε ποτέ χέρι ανθρώπου στη Γη), καθώς και για σύγκριση παλαιολιθικά, μεσολιθικά και νεολιθικά εργαλεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και ορισμένα ανάλογα ευρήματα και εκμαγεία από άλλες χώρες.
Στο κέντρο της αίθουσας υπάρχει η πιστή αναπαράσταση του χώρου που βρέθηκαν το κρανίο και τα οστά του Αρχανθρώπου, έργο που επιτελέστηκε σε πολύμηνη συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Πέτρο Δεβολή και τη σύζυγό του Μαρία.
Συνολικά εκτίθενται 400 προθήκες με δίγλωσσες επεξηγηματικές ευανάγνωστες πινακίδες, για περισσότερα από 2500 ευρήματα.