BLOGGERS HELP

O

15 Νοε 2019

Τα Mέτρα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας



Τα Mέτρα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας


Η μπάντα των Γερμανών κατακτητών ψυχαγωγεί τους Αθηναίους στην πλατεία Συντάγματος.
Πίσω από την ευχάριστη βιτρίνα, κρύβονται αμέτρητες εκτελέσεις και απάνθρωποι βασανισμοί αθώων Ελλήνων πολιτών.
   Όπως ήταν φυσικό, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου, στην οποία συμμετείχε και το ΕΑΜ με 6 υπουργούς, καταλάβαινε τι θα έκαναν οι Κομμουνιστές μόλις αποχωρούσαν οι Γερμανοί.
Όρισε μια κυβερνητική επιτροπή με πρόεδρο τον Στρατηγό Σπηλιωτόπουλο και μέλη τους Λουκή Ακρίτα, Φίλιππο Μανουηλίδη και Χρήστο Ζαλοκώστα με έδρα την κατεχόμενη Αθήνα και διπλό σκοπό:
    1ον. Να οργάνωση ομάδες σαμποτέρ, ώστε σε συνεργασία με ειδικούς Άγγλους να εμποδίσουν κατά το δυνατόν τους Γερμανούς να καταστρέψουν την Αθήνα όταν υποχωρήσουν.
    2ον. Να εξοπλίσουν μυστικά τους εθνικιστές ώστε να μην παραδοθούν στη σφαγή του Ε.Α.Μ. και έτσι να εμποδιστεί η κατάληψη της εξουσίας από το ΚΚΕ.
    Ο ΕΛΑΣ είχε υπογράψει στην Καζέρτα της Ιταλίας την ομώνυμη συμφωνία και είχε δεχθεί να μπει κάτω από τις διαταγές του Άγγλου στρατηγού Σκόμπυ. Βάσει αυτής της συμφωνίας απαγορεύτηκε να μεταφέρει μονάδες του μέσα στην Αθήνα μετά την αποχώρηση των Γερμανών. Κρυφά όμως είχαν διεισδύσει δυνάμεις του ΕΛΑΣ, οι οποίες ενώθηκαν με τις υπάρχουσες του "Α' Σώματος Στρατού" του ΕΛΑΣ στην Αθήνα, αποκτώντας έτσι σημαντική υπεροπλία έναντι των εθνικιστικών οργανώσεων, τις οποίες, φυσικά, τα "χωνιά" του ΕΑΜ αποκαλούσαν συλλήβδην "προδοτικές".
    Όπως όμως βεβαιώνει και ο Γραμματέας της Κομ. Οργανώσεως Αθήνας του ΚΚΕ "Φάνης" (Βασίλης Μπαρτζώτας) στο βιβλίο του "Εθνική Αντίσταση". "Ήταν έξω από τις δυνατότητες μας να πολεμήσουμε τους Γερμανούς στην Αθήνα διότι ο Γερμανικός Στρατός ήταν ισχυρός".

Το ΕΑΜ ετοιμάζεται για την κατάληψη της εξουσίας
 
    Παρόλο που όλοι ήξεραν ότι ο ΕΛΑΣ ήταν ανίκανος να πολεμήσει τους Γερμανούς, τα ΕΑΜικά "χωνιά" τις νύχτες φώναζαν: "Προσοχή προσοχή ήρθε η ώρα ο ηρωικός ΕΛΑΣ να λευτερώσει και την Αθήνα μας". Το ίδιο σύνθημα ακούστηκε και από τον Ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας που κατελήφθη για 30 δευτερόλεπτα από ομάδα του ΕΑΜ.
    Οι μη ΕΑΜίτες βέβαια καταλάβαιναν πολύ καλά τι σημαίνει αυτή η "απελευθέρωση". Ήξεραν τι θα επακολουθούσε και δυστυχώς τα γεγονότα δεν τους διέψευσαν.
    Στις 4-9-1944 η επιτροπή του Σπηλιωτόπουλου έπιασε έγγραφο της "Επιτροπής πόλης" του ΕΑΜ η οποία καλούσε τα μέλη του ΚΚΕ, ΕΑΜ. ΕΠΟΝ, εφεδρικού ΕΛΑΣ κτλ. σε επιφυλακή για επιβολή Λαοκρατίας μόλις εκκενωθεί η Αθήνα από τους Γερμανούς και πριν προλάβουν να έρθουν οι Άγγλοι. Βρήκε μάλιστα και κατάλογο οικιών που θα κατελάμβανε το ΚΚΕ καθώς και υποψηφίων θυμάτων του ΚΚΕ. Ο υπαρχηγός τότε του ΚΚΕ Γιάννης Ιωαννίδης στις "Αναμνήσεις" του λέει ότι μαζί με τον Δημ. Γληνό είχαν ετοιμάσει τέτοιο κατάλογο 7.000 ατόμων(!) από τον Νοέμβριο του 1943!!! Εν ολίγοις τα γεγονότα και οι σφαγές του Δεκεμβρίου του 1944 είχαν ετοιμαστεί 1 χρόνο νωρίτερα!!! Ενδεικτικά είναι τα δύο πρώτα έγγραφα που παρουσιάζω.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ