BLOGGERS HELP

O

12 Ιαν 2020

Η αλήθεια για τη φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει έναν ταυρομάχο να κλαίει

Álvaro Múnera: This photo is not what it seems…

Η αλήθεια για τη φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει έναν ταυρομάχο να κλαίει To γύρο του Διαδικτύου κάνει κατά καιρούς τα τελευταία χρόνια μια φωτογραφία που υποτίθεται ότι δείχνει έναν ταυρομάχο να κλαίει. Η αλήθεια για τη συγκεκριμένη φωτογραφία, όμως, είναι εντελώς διαφορετική.

 
Η φωτογραφία που γίνεται κάθε τόσο viral δείχνει έναν ταυρομάχο και έναν ταύρο, στην αρένα. Η ιστορία που συχνά συνοδεύει την εν λόγω φωτό υποστηρίζει ότι είναι η στιγμή που οδήγησε τον Αλβάρο Μουνέρα να σταματήσει την καριέρα του ως ταυρομάχου συνειδητοποιώντας πόσο βάρβαρο είναι το άθλημά του. Ωστόσο, ο αληθινός Μουνέρα τερρμάτισε την καριέρα του πολλά χρόνια πριν ληφθεί η εν λόγω φωτό, μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό και επιπλέον ο ταυρομάχος στην επίμαχη φωτογραφία όχι μόνο δεν κλαίει, αλλά παίρνει επίτηδες μια επικίνδυνη στάση για να προκαλέσει τον ταύρο.
Η ψεύτικη ιστορία που αποδίδεται στη φωτό

«Αυτή η απίστευτη φωτογραφία σηματοδοτεί το τέλος της καριέρας του ταυρομάχου Αλβάρο Μουνέρα», γράφει η λεζάντα της φωτογραφίας που αναπαράχθηκε χιλιάδες φορές σε αρκετές γλώσσες.



Η φωτογραφία δείχνει έναν άνδρα να κάθεται με το κεφάλι σκυφτό και το ένα χέρι στον κρόταφο σαν να συνειδητοποιεί κάτι. Απέναντί του, λίγα μέτρα μακρύτερα βρίσκεται ένας ταύρος που κοιτάζει τον ταυρομάχο με ορισμένα banderillas -ακόντια ταυρομαχίας- στην πλάτη του. Η λεζάντα αποδίδει στον Μουνέρα και μια φράση, αναφορικά με τη σκηνή που καταγράφεται στη φωτογραφία. «Και ξαφνικά κοίταξα τον ταύρο. Είχε αυτή την αθωότητα που έχουν όλα τα ζώα στο βλέμμα τους και με κοίταξε μ’ αυτή την ικεσία».
Η ανάρτηση διαμοιράστηκε δεκάδες χιλιάδες φορές στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά και άλλες γλώσσες στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.
Τι συνέβη στον Μουνέρα

Ο Μουνέρα, γνωστός επίσης ως El Pilarico, ήταν ένας διάσημος Κολομβιανός ταυρομάχος, που τραυματίστηκε στην αρένα από ταύρο το 1984 και άρχισε έκτοτε να προωθεί εκστρατείες κατά των ταυρομαχιών. «Δεν είμαι εγώ αυτός και δεν συνέβη αυτό σε μένα», είπε ο Μουνέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Εγώ εγκατέλειψα τον κόσμο των ταυρομαχιών λόγω ενός ατυχήματος που με καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι».


O Αλβάρο Μουνέρα /Φωτογραφία: Instagram-Alvaro Múnera Builes

Μέρος της δήλωσης που παρουσιάζεται στα posts, υπάρχει, αλλά δεν έχει σχέση με τα συμφραζόμενα. Το τμήμα της δήλωσης που περιγράφει το βλέμμα του ταύρου δημοσιεύτηκε στην ισπανική εφημερίδα El Pais στις 30 Ιουλίου 1995, αρκετό καιρό αφότου συνταξιοδοτήθηκε ο Μουνέρα. Εμφανίστηκε σ’ ένα απόσπασμα με τίτλο «Ο Απάνθρωπος Αγώνας» από το βιβλίο La Casa Sosegada του Ισπανού συγγραφέα Αντόνιο Γκάλα. Η μετάφραση αναφέρει: «Ξαφνικά ο ταύρος με κοίταξε με τα αθώα, ικετευτικά μάτια του».
Τι συμβαίνει στη φωτογραφία

Η φωτογραφία είναι αυθεντική, αλλά η πραγματικότητα απέχει πολύ απ’ αυτό που αφήνει να εννοηθεί η λεζάντα. Ο ταυρομάχος στη φωτογραφία κάνει ένα “desplante”, μια συνηθισμένη κίνηση στις ταυρομαχίες, όπου ο ματαντόρ επιβεβαιώνει την κυριαρχία του επί του ταύρου θέτοντας σκόπιμα εαυτόν σε επικίνδυνη θέση. Το συναίσθημα που απορρέει από τη σκηνή δεν είναι μετάνοια, αλλά αψηφισιά.
Τρεις πηγές είπαν στο Γαλλικό πρακτορείο ότι ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία είναι ο Φρανίσκο Χαβιέ Σάντσεθ Βάρα, ένας διάσημος Ισπανός φωτογράφος. Όταν είδε τη φωτογραφία του, ο πρώην μάνατζερ του Βάρα, Σεζάρ Σάντσεθ δε Κάστρο είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «Ναι είναι ο Χάβι (παρατσούκλι του Χαβιέ)».


Ο Σάντσεθ Βάρα /Φωτογραφία Αρχείου: ΑΡ

Η Βερόνικα Ντομίνγκεζ, μια Ισπανίδα φωτογράφος, εξειδικευμένη στις ταυρομαχίες (είναι κόρη του διάσημου ματαντόρ Πάκο Ντομίνγκεζ), επιβεβαίωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρόκειται για τον «Σάντσεθ Βάρα, αναμφίβολα». Βάσισε την εκτίμησή της στην εμπειρία, που όπως είπε, επιτρέπει στους φωτογράφους των ταυρομαχιών να αναγνωρίζουν τις σιλουέτες, τα μαλλιά και τις χειρονομίες των ματαντόρ χωρίς να πρέπει να δουν τα πρόσωπά τους.

Ο Μουνέρα είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο: «αντιλαμβάνομαι ότι το πρόσωπο στη φωτογραφία είναι ένας ταυρομάχος, το επίθετο του οποίου είναι Σάντσεθ Βάρα».Αρκετά ΜΜΕ που απομυθοποίησαν τη viral φωτογραφία με τον ταυρομάχο, έχουν επίσης υπαινιχθεί το ίδιο, ως προς την ταυτότητα του ματαντόρ. 
Τελικά η φωτογραφία δείχνει κάτι εντελώς διαφορετικό από όσα αναγράφονται στη λεζάντα

Συμπερασματικά, η φωτογραφία όπως πολλάκις παρουσιάστηκε και η ιστορία που τη συνόδευσε και έγινε viral, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Καταρχάς δεν δείχνει έναν ταυρομάχο να κλαίει, αλλά αντιθέτως έναν ταυρομάχο να προκαλεί τον ταύρο. Επιπλέον όπως επιβεβαίωσε ο Μουνέρα, δεν είναι ο εικονιζόμενος στη φωτογραφία. Μετέχει τώρα στο δημοτικό συμβούλιο του Μεντεγίν, ενώ Σάντσεθ Βάρα, που υποτίθεται ότι είναι ο άνδρας στη φωτογραφία, συνεχίζει την καριέρα του ως ταυρομάχος.
iefimerida.gr

ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου