BLOGGERS HELP

O

5 Φεβ 2020

Το σήμα της Nike είναι εμπνευσμένο από τη Νίκη της Σαμοθράκης! Is the Nike brand inspired by Samothrace's Nike!





Το σήμα της Nike είναι εμπνευσμένο από τη Νίκη της Σαμοθράκης!
Is the Nike brand inspired by Samothrace's Nike!

Το σήμα της Nike δημιουργήθηκε το 1971 από την γραφίστα Κάρολιν Ντέιβιντσον κατά παραγγελία του Φιλ Νάιτ, ο οποίος είχε αποφασίσει την περίοδο εκείνη να δημιουργήσει την δική του σειρά αθλητικών παπουτσιών για δρομείς.
Η Καρολίν μάλιστα είχε πληρωθεί με το πενιχρό ποσό των 35 δολαρίων για τη δημιουργία της, η οποία -εν τω μεταξύ- δεν είχε ενθουσιάσει αρχικά τον ιδρυτή του σημερινού κολοσσού, αλλά ήταν περισσότερο μία λύση ανάγκης.
Σήμερα, το σήμα της Nike είναι γνωστό ως Swoosh (που σημαίνει τον ήχο που προκαλείται απο το φύσημα του ανέμου η τη ροή του νερού) και όλες οι θεωρίες συγκλίνουν στο ότι η βασική πηγή της προέλευσής του είναι η περίφημη Νίκη της Σαμοθράκης,
Πάντως είναι δεδομένο ότι το όνομα NIKE είναι η λατινική μεταφορά του ελληνικού ονόματος Νίκη και προέρχεται από την ομώνυμη αρχαιοελληνική θεότητα, μιας και ο Φιλ Νάιτ ήταν λάτρης του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Και επειδη η γνωστότερη αναπαράσταση της θεάς Νίκης ανά τον κόσμο, είναι το άγαλμα που εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου και προέρχεται από το νησί του Έβρου, όλα συγκλίνουν στο ότι το Swoosh σχετίζεται με το παγκοσμίου φήμης γλυπτό.
Πάντως στην αρχαία Ελλάδα, η θεά Νίκη αναπαρίστατο πάντα φτερωτή, με εξαίρεση την Άπτερο Νίκη που ήταν τοποθετημένη στο ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα κι αυτό γιατί οι Αθηναίοι πίστευαν ότι εφόσον την είχαν αναπαραστήσει χωρίς φτερά, η Νίκη δεν θα εφευγε ποτέ από την πόλη τους.
Για την ιστορία, να πούμε ότι η Nike εν τέλει αποκατέστησε την γραφίστα Ντέιβιντσον, αργότερα όταν πια η εταιρία είχε εδραιωθεί στην παγκόσμια αγορά.
Το λογότυπο Nike είναι αναμφισβήτητα ένα απλό σχέδιο, που αποτελείται μόνο από δύο καμπύλες γραμμές, αλλά με την πάροδο των ετών αυτές οι γραμμές έχουν δημιουργήσει δισεκατομμύρια για τους ιδιοκτήτες τους.



 Phil Knight  επίτιμος πρόεδρος της Nike Νέον Τόμι CC BY-SA 2.0

Για να κατανοήσουμε το νόημα του λογότυπου Nike, θα πρέπει να κοιτάξουμε τους αρχαίουςΈλληνες και τη θεότητα  Nike, την πραγματική θεά της νίκης, που απεικονίζεται συχνά με φτερά. Η ελληνική θεά φορούσε επίσης χρυσά σανδάλια, και εκτός από τη νίκη, οι άλλες δύο αρετές  της είναι η δύναμη και η ταχύτητα. 
Η Nike μπορεί να μην είναι η πιο διάσημη από όλες τις ελληνικές θεότητες, αλλά ο ρόλος της είναι εντούτοις σημαντικός σε σύγκριση με άλλες μορφές τόσο μεγάλες όσο ο Δίας ή η Αθηνά. Οι μύθοι λένε πως η Nike ανέπτυξε μια στενή σχέση και με τις δύο αυτές θεότητες.


                               Λογότυπο NIKE
Στη μυθολογία υπάρχουν  οι μεγάλοι Πόλεμοι των Τιτάνων, οι συγκρούσεις μετά τις οποίες οι Ολύμπιοι με επικεφαλής τον Δία αναλαμβάνουν τον έλεγχο του κόσμου από τους περίφημους Τιτάνες, η Νίκη έρχεται στην πλευρά του Δία και τον βοηθά.


       Niké, θεά νίκης Συντάκτης: frans16611 CC Από 2.0

Για να την ανταμείψει για τις προσπάθειες, μόλις έρθει στην εξουσία, ο Δίας συμφωνεί να κρατήσει πάντα τη Νίκη κοντά του, προσφέροντας μια αιώνια προστασία. Γι 'αυτό σε πολλές παραστάσεις, είτε στη γλυπτική είτε στη ζωγραφική, η Νίκη μπορεί να παρατηρηθεί δίπλα στον Δία. Ένα τέτοιο άγαλμα εχει βρεθεί στο Ναό του Δία στην Αττική.
Υπάρχει επίσης μια γλυπτική παράσταση της Αθηνάς όπου κρατά ένα μικρότερο άγαλμα της Νίκης σε ένα από τα χέρια της. Η αφοσίωση στη Νίκη μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι πίστευαν ότι θα μπορούσε να ενισχύσει τις ανθρώπινες ικανότητές τους, μπορεί να γίνει πιο αισθητή μέσα από την κυριαρχία της φιγούρας της σε διάφορα ελληνικά νομίσματα.
Όταν η Νίκη απεικονίζεται μόνη της, είναι άγραφος κανόνας ότι έχει φτερά καθώς και ένα κλαδί φοίνικας, που συνήθως κρατιέται στο δεξί χέρι. Στην περίπτωση της πόλης της Αθήνας, όμως, παρουσιάζεται χωρίς φτερά καθώς οι λαοί της Αθήνας την λατρεύουν τόσο πολύ και ποτέ δεν ήθελαν να εγκαταλείψει τη Νίκη από την πόλη τους.


Το άγαλμα της θεάς Νίκης βρέθηκε στο Βάνι της Γεωργίας
Ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά που απεικονίζουν αυτή τη θεότητα είναι η Νίκη της Σαμοθράκης, που χρονολογείται από το διάστημα μεταξύ 424 και 203 π.Χ. Απο το 1863, είναι τώρα στο μουσείο Λούβρου, στο Παρίσι. Μια πιο όμορφη απεικόνιση της Νίκης υπάρχει στην αρχαία πόλη της Εφέσου, στην Τουρκία, όπου το λογότυπο του αθλητικού ενδύματος μπορεί εύκολα να παρατηρηθεί και στο πέτρινο σκάλισμα της Nike. Το παλαιότερο άγαλμα  που δείχνει τη θεά Νίκη είναι στη Δήλο, ένα ελληνικό νησί, και χρονολογείται κάποτε γύρω στο 550 π.Χ.


Η φτερωτή νίκη της Σαμοθράκης Συγγραφέας: Lyokoï88 CC BY-SA 4.0
Η Nike δεν είναι η μόνη εταιρεία όπου η θεότητα εκπροσωπείται στις σύγχρονες μέρες. Εμφανίστηκε και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Το 1928, το Ολυμπιακό Μετάλλιο είχε  τη Νίκη στην πρόσθια όψη της και η εκπροσώπησή της θα περιείχε ονόματα Ολυμπιονίκων. Το  1945, η θεά έχει επίσης χρησιμοποιηθεί από το αμερικανικό σύστημα πυραύλων αντιπυρικών αεροσκαφών.
Άλλες απεικονίσεις δείχνουν επίσης ότι η Nike παίζει ένα όργανο όπως η λύρα, καθώς και την κιθάρα, σε ένα σύμβολο που γιορτάζει τη νίκη αλλά ειρηνικά, πάνω από τη μουσική και το τραγούδι.



ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ Facebook   
                
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ      ΕΛΛΑΔΑ         ΔΙΕΘΝΗ-International 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου