BLOGGERS HELP

O

7 Φεβ 2020

Παγκόσμια Ημέρα Κλειτοριδεκτομής - World Clericectomy Day


. 
Παγκόσμια Ημέρα Κλειτοριδεκτομής – Το έθιμο που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

World Clericectomy Day - The custom that can even lead to death




Γιατί σήμερα και όχι χθές η’ αύριο . Πιοί καθορίζουν αυτές τις παγκόσμιες ημέρες ?
Εγινε κάτι σήμερα με την Κλειτοριδεκτομής ???
Και αυτοί που καθόρισαν έτσι αυτή την ημέρα , δεν νομίζω να ήταν μουσουλμάνες . Διότι αν ήταν μουσουλμάνες θα καθιερώνανε και Παγκόσμια Ημέρα κατά της Μπούρκας . Διότι μην ξεχνάμε τολμήσαν και γίνανε διαδηλώσεις κατά της μπούγκας στο Πακιστάν και σε άλλα μουσουλμανικά κράτοι και μάλιστα αιματηρες διαδηλώσεις .

Η κλειτοριδεκτομή είναι ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων των γυναικών. Σε κάποιες κοινωνίες η επώδυνη αυτή διαδικασία κρίνεται απαραίτητη ως έθιμο, καθώς πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο υποτάσσουν τις γυναίκες και τις προετοιμάζουν για καλές συζύγους.
Το έθιμο αυτό υπάρχει κυρίως σε χώρες της Αφρικής κι ενώ η κοινωνία είναι μουσουλμανική, το Κοράνι δεν αναφέρει κάτι για αυτό. Τις περισσότερες φορές πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία, με τη χρήση ξυραφιών.
Τα αποτελέσματα
Φυσικά πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά. Μερικά από αυτά είναι:
  • ακατάσχετη αιμορραγία,
  • μολύνσεις,
  • απώλεια της σεξουαλικής απόλαυσης,
  • πόνους και δυσκολία κατά την ούρηση
  • προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα
  • θάνατος.
Το έθιμο
Η διαδικασία της κλειτοριδεκτομής δεν είναι υποχρεωτική από το κράτος, αλλά αποτελεί μία πεποίθηση, ένα έθιμο, γιατί πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο τα κορίτσια γίνονται καλές μητέρες, καλές μουσουλμάνες και μπορούν να ελέγξουν τις σεξουαλικές τους ορμές.
Μαρτυρίες
Αν οι γονείς αντισταθούν ή το ίδιο αντιδράσει σθεναρά, οι άνδρες της οικογένειας ή του ευρύτερου περιβάλλοντός της μπορεί να πετάξουν στην ίδια και την οικογένειά της οξύ ως τιμωρία. Υποτίθεται ότι αυξάνει την απόλαυση για τον άνδρα και τη μειώνει για τη γυναίκα και έτσι αποφεύγεται η σεξουαλική ελευθεριότητα από μέρους της. Επομένως, θα μπορέσει να αφοσιωθεί στην ανατροφή των παιδιών και τις δουλειές του σπιτιού! Επιπλέον, ο ακρωτηριασμός αποτελεί μέρος μιας ιεροτελεστίας που σηματοδοτεί τη μετάβαση των κοριτσιών στην ενηλικίωση. Πριν από το ξυράφι ένα κορίτσι θεωρείται άγουρο. Μετά είναι έτοιμη να παντρευτεί, μόνο όμως όποιον επιλέξει η οικογένειά της. 
Υπάρχουν πολλά κορίτσια που προσπάθησαν να ξεφύγουν από αυτόν τον εφιάλτη και απέδρασαν από το σπίτι τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Γουόρις Ντίρι, που έχει αγωνιστεί για να ξεφύγει από όλα αυτά και όχι μόνο. Στο βιβλίο που έχει γράψει (“Το λουλούδι της Ερήμου”) περιγράφει όλα αυτά που πέρασε για να τα καταφέρει να φύγει από τη Σομαλία, την καριέρα της ως μοντέλο και τον αγώνα κατά της κλειτοριδεκτομής που κάνει ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης.
Σοκαριστική είναι η μαρτυρία της δημοσιογράφου Abigain Haworth η οποία όντας 6 μηνών έγκυος έγινε μάρτυρας της διαδικασίας της κλειτοριδεκτομής μικρών κοριτσιών. Στο άρθρο της «Η μέρα που είδα 248 κορίτσια να υποφέρουν από τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων», το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Guardian, περιγράφει τη σοκαριστική της εμπειρία. Μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Το έθιμο κρατάει από τα αρχαία χρόνια. Αρχαίοι Έλληνες συγγραφείς έχουν αναφερθεί στην κλειτοριδεκτομή. Χαρακτηριστικά διαβάζουμε από τον Ηρόδοτο πως κατά τον 5ο αιώνα οι Χετταίοι, οι Φοίνικες και οι Αιθίοπες προχωρούσαν σε κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια. Δυστυχώς, το έθιμο υφίσταται μέχρι και σήμερα σε κάποιες κοινωνίες.
ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου