BLOGGERS HELP

O

8 Μαρ 2020

Αντιμετώπιση της νόσου του κοροναϊού (COVID-19) Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public



Αντιμετώπιση της νόσου του κοροναϊού (COVID-19)
Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public
Κρύος καιρός και χιόνι ΔΕΝ μπορεί να σκοτώσει τον νέο κοροναϊό.
Δεν υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κοροναϊό ή άλλες ασθένειες. 



Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 ° C έως 37 ° C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον καιρό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθείτε από το νέο κορωναϊό είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας με τρίψιμο χεριών με αλκοόλ ή πλύσιμο με σαπούνι και νερό.


Η λήψη ενός θερμού λουτρού δεν εμποδίζει τη νέα ασθένεια του κοροναϊού
Λαμβάνοντας ένα ζεστό μπάνιο δεν θα σας εμποδίσει να πιάσετε το COVID-19. Η κανονική θερμοκρασία του σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 ° C έως 37 ° C, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία του μπάνιου ή του ντους. Στην πραγματικότητα, η λήψη ενός ζεστού λουτρού με εξαιρετικά ζεστό νερό μπορεί να είναι επιβλαβής, καθώς μπορεί να σας καεί. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθείτε από το COVID-19 είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας. Με αυτόν τον τρόπο απομακρύνετε τους ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας και αποφύγετε τη μόλυνση που μπορεί να συμβεί όταν αγγίζετε τα μάτια, το στόμα και τη μύτη σας.


Ο νέος κοροναϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω προϊόντων που κατασκευάζονται στην Κίνα ή σε οποιαδήποτε χώρα που αναφέρει περιπτώσεις COVID-19.
Παρόλο που ο νέος κοροναϊός μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες για λίγες ώρες ή έως αρκετές ημέρες (ανάλογα με τον τύπο της επιφάνειας), είναι πολύ απίθανο ο ιός να παραμείνει σε μια επιφάνεια αφού μετακινηθεί, ταξιδέψει και εκτεθεί σε διαφορετικές συνθήκες και τις θερμοκρασίες. Αν νομίζετε ότι μια επιφάνεια μπορεί να μολυνθεί, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό για να το καθαρίσετε. Αφού το αγγίξετε, καθαρίστε τα χέρια σας με το χέρι με βάση το αλκοόλ ή τρίψτε τα με σαπούνι και νερό.


Ο νέος κοροναϊός ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να μεταδοθεί μέσω τσιμπήματος κουνουπιών.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν πληροφορίες ούτε στοιχεία που να δείχνουν ότι ο νέος κοροναϊός μπορεί να μεταδοθεί από τα κουνούπια. Ο νέος κοροναϊός είναι ένας αναπνευστικός ιός που εξαπλώνεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που δημιουργούνται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτάρνει, ή μέσω σταγονιδίων σάλιου ή εκκρίσεως από τη μύτη. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, καθαρίστε συχνά τα χέρια σας με το χέρι αλκοόλης με βάση το τρίψιμο ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό. Επίσης, αποφύγετε την στενή επαφή με τον καθένα που βήχει και φτερνίζει.


Είναι αποτελεσματικοί οι στεγνωτήρες χεριών για τη θανάτωση του νέου κορωναϊού;
Όχι. Τα στεγνωτήρια χειρός δεν είναι αποτελεσματικά για τη θανάτωση του 2019-nCoV. Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας από το νέο κορωναϊό, πρέπει συχνά να καθαρίζετε τα χέρια σας με ένα τρίψιμο χεριών με αλκοόλ ή να τα πλένετε με σαπούνι και νερό. Αφού καθαριστούν τα χέρια σας, θα πρέπει να τα στεγνώσετε καλά χρησιμοποιώντας χαρτοπετσέτες ή στεγνωτήρα ζεστού αέρα.


Μπορεί μια λυχνία υπεριώδους απολύμανσης να σκοτώσει τον νέο κορωναϊό;
Οι λυχνίες UV δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση των χεριών ή άλλων περιοχών του δέρματος, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.


Πόσο αποτελεσματικοί είναι οι θερμικοί σαρωτές για την ανίχνευση ατόμων που έχουν προσβληθεί από το νέο κορωναϊό;
Οι θερμικοί σαρωτές είναι αποτελεσματικοί στην ανίχνευση ατόμων που έχουν αναπτύξει πυρετό (δηλαδή έχουν υψηλότερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος) λόγω μόλυνσης από τον νέο κορωναϊό.
Ωστόσο, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν άτομα που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν έχουν ακόμη αρρωστήσει από πυρετό. Αυτό συμβαίνει επειδή διαρκεί μεταξύ 2 και 10 ημερών πριν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί γίνουν άρρωστοι και αναπτύξουν πυρετό.


Μπορεί ο ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σας να σκοτώσει το νέο coronavirus;
Όχι. Ψεκασμός αλκοόλ ή χλωρίου σε όλο το σώμα σας δεν θα σκοτώσει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στο σώμα σας. Ο ψεκασμός αυτών των ουσιών μπορεί να είναι επιβλαβής για τα ρούχα ή τους βλεννογόνους (δηλαδή τα μάτια, το στόμα). Να γνωρίζετε ότι τόσο η αλκοόλη όσο και το χλώριο μπορεί να είναι χρήσιμες για την απολύμανση των επιφανειών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις κατάλληλες συστάσεις.



Μπορούν τα κατοικίδια ζώα στο σπίτι να διαδώσουν τον νέο κοροναϊό (2019-nCoV);
Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα ζώα συντροφιάς / κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά ή οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με το νέο κοροναϊό. Ωστόσο, είναι πάντα καλό να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από επαφή με κατοικίδια ζώα. Αυτό σας προστατεύει από διάφορα κοινά βακτηρίδια όπως η E.coli και η σαλμονέλα που μπορούν να περάσουν μεταξύ κατοικίδιων ζώων και ανθρώπων.


Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας προστατεύουν από το νέο κορωναϊό;
Όχι. Τα εμβόλια κατά της πνευμονίας, όπως το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο και το εμβόλιο Haemophilus influenza τύπου Β (Hib), δεν παρέχουν προστασία έναντι του νέου κορωναϊού.
Ο ιός είναι τόσο νέος και διαφορετικός που χρειάζεται το δικό του εμβόλιο. Οι ερευνητές προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του 2019-nCoV και η ΠΟΥ υποστηρίζει τις προσπάθειές τους.
Αν και αυτά τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά του 2019-nCoV, συνιστάται ιδιαίτερα ο εμβολιασμός κατά των αναπνευστικών ασθενειών για την προστασία της υγείας σας.


Μπορεί τακτικά να ξεπλένετε τη μύτη σας με αλατούχο διάλυμα για να αποτρέψετε τη μόλυνση με το νέο κορωναϊό;
Όχι. Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η τακτική έκπλυση της μύτης με αλατούχο διάλυμα έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από τη μόλυνση με το νέο κορωναϊό. 
Υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι η κανονική έκπλυση της μύτης με αλατούχο διάλυμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανακάμψουν πιο γρήγορα από το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, η τακτική έκπλυση της μύτης δεν έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τις αναπνευστικές λοιμώξεις.


Μπορεί να φάει σκόρδο να αποτρέψει τη μόλυνση με το νέο coronavirus;
Το σκόρδο είναι ένα υγιεινό φαγητό που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο, από την τρέχουσα εστία δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από το νέο κορωναϊό.

Μήπως ο νέος κορωναϊός επηρεάζει τους ηλικιωμένους ή είναι ευπαθείς και οι νέοι;

Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον νέο κοροναϊό (2019-nCoV). Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προϋπάρχουσες ιατρικές παθήσεις (όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις) φαίνεται να είναι πιο ευάλωτα στη σοβαρή ασθένεια του ιού. 
Ο ΠΟΥ συμβουλεύει ανθρώπους όλων των ηλικιών να λαμβάνουν μέτρα για να προστατευθούν από τον ιό, για παράδειγμα ακολουθώντας την καλή υγιεινή των χεριών και την καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος.




Είναι τα αντιβιοτικά αποτελεσματικά στην πρόληψη και θεραπεία του νέου κορωναϊού;
Όχι, τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν ενάντια στους ιούς, μόνο βακτήρια.
Ο νέος κοροναϊός (2019-nCoV) είναι ένας ιός και επομένως τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πρόληψης ή θεραπείας.
Ωστόσο, εάν νοσηλευτείτε για το 2019-nCoV, μπορεί να λάβετε αντιβιοτικά επειδή είναι δυνατή η βακτηριακή συν-μόλυνση.
Για τις ιώσεις η χορήγηση αντιβιοτικών δεν έχει κανένα νόημα.
Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα φτιαγμένα να σκοτώνουν μικρόβια και όχι ιούς και η χορήγησή τους ούτε αλλάζει τη πορεία της ίωσης (δε γινόμαστε καλά νωρίτερα) ούτε προφυλάσσει (να μη γίνουμε χειρότερα, ανεβάσω πυρετό κτλ). Αντίθετα η χορήγηση των αντιβιοτικών σε μια ίωση, ενώ δε προσφέρει τίποτα, κάνει ζημιά: σκοτώνει τα δικά μας φιλικά μικρόβια (χλωρίδα) που μας προστατεύουν γιατί ανταγωνίζονται τα μικρόβια εισβολείς (κάτι που εκδηλώνεται με εμφάνιση διάρροιας, μυκητίαση στο στόμα ή κολπίτιδα στις γυναίκες). Και το χειρότερο όταν χρησιμοποιούμε χωρίς λόγο ένα αντιβιοτικό το «καίμε» το αχρηστεύουμε γιατί τα μικρόβια αναπτύσσουν αντοχή (μαθαίνουν να αμύνονται) με αποτέλεσμα όταν έχει ένδειξη αυτό να μη σκοτώνει. Και δυστυχώς δεν έχουμε πολλά ή καινούργια αντιβιοτικά για να χρησιμοποιούμε εναλλακτικά.
Η αντιβίωση δίνεται μετά από την εξέταση από τον γιατρό μόνο σε μικροβιακές επιλοιμώξεις.


Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κορωναϊού;
Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που συνιστάται για την πρόληψη ή τη θεραπεία του νέου κοροναϊού (2019-nCoV).
Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για την ανακούφιση και τη θεραπεία των συμπτωμάτων, ενώ εκείνοι με σοβαρή νόσο θα πρέπει να λαμβάνουν βελτιστοποιημένη υποστηρικτική φροντίδα. Ορισμένες ειδικές θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα δοκιμαστούν μέσω κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ συμβάλλει στην επιτάχυνση των προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης με μια σειρά ή εταίρους.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου