BLOGGERS HELP

O

28 Φεβ 2021

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕ ΜΕ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000 ΧΡΟΝΙΑ - THE MAN WHO ACCURATELY ESTIMATED THE CIRCUMFERENCE OF THE EARTH OVER 2,000 YEARS AGO

 


Γεννημένος γύρω στο 276 π.Χ. στην Κυρήνη της Λιβύης, ο Ερατοσθένης σύντομα έγινε ένας από τους πιο διάσημους μαθηματικούς της εποχής του.


Είναι πιο γνωστός για την πραγματοποίηση της πρώτης καταγεγραμμένης μέτρησης της περιφέρειας της Γης, η οποία ήταν επίσης εξαιρετικά ακριβής. (Και, ναι, οι άνθρωποι εκείνο το σημείο γνώριζαν εδώ και αρκετό καιρό ότι ο κόσμος δεν ήταν επίπεδος, σε αντίθεση με τη λαϊκή πεποίθηση .)

Ο Ερατοσθένης κατάφερε να το επιτύχει εν μέρει λόγω της εκπαίδευσης του στην Αθήνα. Εκεί, έγινε γνωστός για τα επιτεύγματά του σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ποίησης, της αστρονομίας και της επιστημονικής γραφής. Οι δραστηριότητές του μίλησαν τόσο πολύ, στην πραγματικότητα, ότι ο Πτολεμαίος Γ 'της Αιγύπτου αποφάσισε να τον καλέσει στην Αλεξάνδρεια για να διδάξει τον γιο του. Αργότερα, θα γίνει επικεφαλής βιβλιοθηκάριος της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Ο μαθηματικός πρέπει να ήταν ενθουσιασμένος για να έχει αυτή την ευκαιρία. Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ήταν ένας κόμβος μάθησης εκείνη την εποχή, προσελκύοντας μελετητές από όλο τον γνωστό κόσμο. Ο Ερατοσθένης μπόρεσε να τρίψει τους ώμους του όπως ο Αρχιμήδης, συνεχίζοντας τη δική του μάθηση.

Ήταν μάλλον στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας που διάβασε για ένα περίεργο γεγονός που έλαβε χώρα στη Σύρη (τώρα Aswan, Αίγυπτος) στο θερινό ηλιοστάσιο. Η Syene κάθισε στα νότια της Αλεξάνδρειας. Το μεσημέρι, ο ήλιος θα λάμπει κατευθείαν από πάνω και δεν θα υπήρχαν σκιές από τις στήλες. Ωστόσο, ο Ερατοσθένης συνειδητοποίησε ότι την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια, οι στήλες είχαν σαφώς σκιές. Ως καλός μαθηματικός, αποφάσισε να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση για να κάνει μερικούς υπολογισμούς για να καταλάβει την περιφέρεια της Γης.

Για να το κάνει αυτό, ο Ερατοσθένης μέτρησε τη σκιά ενός οβελίσκου στις 21 Ιουνίου το μεσημέρι. Ανακάλυψε ότι ο ήλιος ήταν περίπου 7 ° 14 'από το να είναι άμεσα πάνω Συνειδητοποίησε ότι, επειδή η Γη είναι καμπύλη, όσο μεγαλύτερη είναι η καμπύλη, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι σκιές.

Με βάση τις παρατηρήσεις του, υπέθεσε ότι ο Syene πρέπει να βρίσκεται 7 ° 14 'κατά μήκος καμπύλης από την Αλεξάνδρεια. Επιπλέον, ήξερε ότι ένας κύκλος περιείχε 360 °, πράγμα που σήμαινε ότι ο υπολογισμός του - 7 ° 14 "- ήταν περίπου το ένα πέμπτο του κύκλου. Ως εκ τούτου, ο Ερατοσθένης σκέφτηκε, αν πολλαπλασίασε την απόσταση μεταξύ της Σιένης και της Αλεξάνδρειας κατά 50, θα είχε την περιφέρεια της Γης.

Οι πληροφορίες που λείπουν ήταν απλά πόσο μακριά ήταν η Σιέν από την Αλεξάνδρεια. Μετρήθηκε η απόσταση σε στάδια . Δεν υπάρχει ακριβής σύγχρονη μετατροπή σε στάδια και δεν είναι απολύτως σαφές ποια έκδοση του σταδίου Ερατοσθένης χρησιμοποιούσε, αλλά ανεξάρτητα από αυτό που είναι γνωστό, η εκτίμησή του ήταν εξαιρετικά ακριβής.

Υπάρχουν δύο θεωρίες για το πώς ο Ερατοσθένης κατάλαβε την απόσταση: πρώτον, ότι προσέλαβε έναν άνδρα για να περπατήσει εκεί και να μετρήσει τα σκαλοπάτια. Δεύτερον, ότι άκουσε ότι μια καμήλα μπορούσε να ταξιδεύει 100 στάδια την ημέρα και χρειάστηκε μια καμήλα περίπου 50 ημέρες για να ταξιδέψει στη Σύρη. Σε κάθε περίπτωση, υπολόγισε ότι η απόσταση μεταξύ Σιέν και Αλεξάνδρειας ήταν 5.000 στάδια . Αν συνέβαινε αυτό, τότε χρησιμοποιώντας τον τύπο του, η γη ήταν 250.000 στάδια γύρω.

Λόγω της αβέβαιης απόστασης που αντιπροσωπεύει η στάδια (και ιδιαίτερα ποια στάδια χρησιμοποιούσε), οι ιστορικοί πιστεύουν ότι το συμπέρασμα του Ερατοσθένη ήταν μεταξύ 0,5% και 17% εκτός του σημείου. Ακόμα κι αν η τελευταία περίπτωση ήταν αληθινή, ήταν εκπληκτικά ακριβές δεδομένης της περιορισμένης τεχνολογίας που αντιμετώπιζε τότε. Αλλά πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι πιθανότατα χρησιμοποιούσε τα αιγυπτιακά στάδια (157,5 μ.), Όταν ήταν στην Αίγυπτο εκείνη την εποχή. Αυτό θα έκανε την εκτίμησή του μόνο περίπου 1% πολύ μικρή.

Υπήρξαν προηγούμενες προσπάθειες να ανακαλυφθεί η περιφέρεια της Γης (οι οποίες δεν υπολογίζονται ως "πρώτες καταγεγραμμένες" επειδή οι μέθοδοι τους δεν επέζησαν, αν και έχουμε αναφορές σε αυτές) που είχαν ως αποτέλεσμα 400.000 στάδια , 150.000 περισσότερα από τα Ερατοσθένη "- προφανώς δεν είναι ακριβές.

Ενώ η εύρεση της κατά προσέγγιση περιφέρειας της Γης ήταν πιθανώς η μεγαλύτερη συνεισφορά του Ερατοσθένη στην υποτροφία εκείνη την εποχή, δεν ήταν καθόλου η μόνη. Η Ερατοσθένη πιστώνεται επίσης ότι έφτιαξε έναν τρόπο να χαρτογραφήσει τον γνωστό κόσμο σχεδιάζοντας γραμμές βορρά-νότου και ανατολής-δύσης - πρώιμες γραμμές γεωγραφικού πλάτους και μήκους. Ωστόσο, αυτές οι γραμμές ήταν ακανόνιστες και συχνά σχεδιάστηκαν από γνωστά μέρη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήταν απολύτως ακριβείς. Ωστόσο, παρείχε έναν πρόδρομο για χάρτες που γνωρίζουμε σήμερα.

Όχι μόνο αυτό, αλλά ο Ερατοσθένης υπολόγισε την απόσταση τόσο από τον ήλιο όσο και από το φεγγάρι, και μέτρησε την κλίση του άξονα της Γης όλα με εκπληκτική ακρίβεια.

Έγραψε επίσης το ποίημα Ερμής , σκιαγράφησε σωστά τη διαδρομή του Νείλου, και μάλιστα έδωσε μια λίγο πολύ ακριβή περιγραφή του γιατί ο Νείλος πλημμύρισε, κάτι που έπληξε τους μελετητές για αιώνες. Δούλεψε σε ένα ημερολόγιο που περιελάμβανε άλματα και επίσης υπολόγισε και διόρθωσε τις ημερομηνίες διαφόρων ιστορικών γεγονότων που ξεκινούν με την Πολιορκία της Τροίας.

Παρά αυτά τα επιτεύγματα και πολλά άλλα σαν αυτά, ο Ερατοσθένης συχνά παρατσούκλιζε «Beta». Το Beta είναι το δεύτερο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου και αναφέρεται ότι ο Ερατοσθένης είναι ο δεύτερος καλύτερος σε ό, τι έκανε.

Ο Ερατοσθένης πέθανε γύρω στο 194 π.Χ. και πιστεύεται ότι πεθαίνει από πείνα. Πιστεύεται ότι άρχισε να τυφλώνει τα τελευταία του χρόνια και, ανίκανος να συνεχίσει τη δουλειά του, απλώς σταμάτησε να τρώει.

 Αρχαία Ελλάδα - ancient Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου