Πάντα θα υπάρχει το ερώτημα. Γιατί το ΚΚΕ να σκοτώσει τον Λαμπράκη; Τι κέρδος είχε, αφού ήτανε αν όχι δικός τους, τουλάχιστον συνεργάτης τους.
Η απάντηση είναι ότι η αριστερά ψάχνει για ήρωες. Για άτομα και καταστάσεις που εμπνέουν τον λαό. Όταν δεν υπάρχουν τότε τα κατασκευάζει.
Δεν είναι η πρώτη φορά. Το Πολυτεχνείο είναι μια τεχνητή κατασκευή του ΚΚΕ και της; Αριστεράς που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αλλά στις ιστορικές μνήμες υπάρχει και κάτι πιο εντυπωσιακό.
Ο Παρτσαλίδης ήταν στέλεχος του ΚΚΕ. Φανατικός κομμουνιστής και αγωνιστής του κόμματος. Το ΚΚΕ σχεδίαζε να τον σκοτώσει για να τον κάνει «λαϊκό ήρωα». Αυτό το κόμμα που ο ίδιος πίστεψε και τόσο βοήθησε είχε προσπαθήσει να τον δολοφονήσει.
Δεν το γράφω εγώ, το γράφει ένας αριστερός, στρατηγός του συμμοριτοπόλεμου. Ο ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ. Στα απομνημονεύματα του στον 3ο τόμο γράφει ότι το ΚΚΕ είχε προσπαθήσει να δολοφονήσει τον Παρτσαλίδη. Στις σελίδες 157-158 του Γ΄ Τόμου γράφει: (οι υπογραμμίσεις δικές μου)
Κλιμάκιο του ΠΓ στο εξωτερικό
Το Πολιτικό Γραφείο είχε αποφασίσει να εγκαταστήσει κλιμάκιο του στη Γιουγκοσλαβία από τους Γ. Ιωαννίδη και Π. Ρούσο. Η οργάνωση για το «παράνομο» πέρασμα στη Γιουγκοσλαβία του Ιωαννίδη και του Π. Ρούσου, που είχε ανατεθεί σε μας, βάστηξε καμιά δεκαριά μέρες. Τις ίδιες μέρες ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και δυο κομματικά στελέχη, η Φωφώ, γιατρός όπως λέγανε, και ο Υφαντής που έγινε και μέλος του Π Γ αργότερα, με εντολή να οργανώσουν κομματικό μηχανισμό στη Θεσσαλονίκη για λογαριασμό του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ. Όπως είπαν, είχαν εντολή να συνεργαστούν μόνο με τον Μ. Βαφειάδη για τη δουλειά τους αλλά στο μεταξύ η ασφάλεια είχε πιάσει τα άλλα δυο μέλη της Γραμματείας του ΜΓ, τους Στρίγγο και Χατζή, κι είχα μείνει και ο μόνος της Γραμματείας και δεν είχαμε προλάβει να τη συμπληρώσουμε.
Μία απ' αυτές τις μέρες ο Ιωαννίδης ζήτησε τη Φωφώ και τον Υφαντή να τους πάμε στο ίδιο σπίτι που ήταν και αυτοί για να μείνουν μαζί. όπως και το κάναμε.
Στην επόμενη συνάντηση μου με τους δυο με πρωτοβουλία της Φωφώς έγινε περίπου ο εξής διάλογος:
Φωφώ «Τα πράγματα σαν να δείχνουν πως θα γίνει αναπόφευκτος ο ένοπλος αγώνας. Αλλά, θα χρειαστεί να δημιουργήσουμε ακόμη πιο ζεστή ατμόσφαιρα κι ένα μέσο γι' αυτήν είναι να οργανώσουμε μια δολοφονία».
Νόμισα πως γίνεται λόγος για δολοφονία προσώπου από αντίπαλο μας και την απέκλεισα με την παρατήρηση πως «Κι έτσι μας σκοτώνουν στους δρόμους. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τις δικές τους μέθοδες. Εξάλλου το αποτέλεσμα θα 'ναι να σκοτώνουν ακόμα περισσότερους» κλπ.
Η απάντηση της Φωφώς ήταν: «Δεν κατάλαβες, σύντροφε Μάρκο. Δεν λέγω να σκοτώσουμε αντίπαλο αλλά ένα δικό μας από τους πάνω και θα πούμε ότι τον δολοφόνησε η αντίδραση. Να, σε μερικές μέρες θα έρθει ο Παρτσαλίδης εδώ. Μπορούμε να τον θυσιάσουμε και είναι και μια κομματική προσφορά κι αυτή».
Αγαναχτισμένoς τη σταμάτησα λέγοντας της, ανάμεσα στ' άλλα, ότι δεν είναι στα καλά της, διέκοψα τη συζήτηση και της είπα πως έχω πολλή απασχόληση και δεν μπορώ να τη βοηθήσω και ας γυρίσει στην Αθήνα.
Ο Ιωαννίδης; και ο Π. Ρούσος ήρθαν στη Θεσσαλονίκη με καράβι. Την ίδια μέρα πήγα και τους βρήκα στο καθορισμένο σπίτι που τους είχε πάει ο σύνδεσμος μας.
Ανάμεσα στ' άλλα μου διηγήθηκαν και το εξής περιστατικό: «Τώρα που ερχόμασταν πλησιάσαμε σε μια παρέα από καμιά τριανταριά που 'χε σχηματιστεί στο κατάστρωμα και ακούσαμε να λένε: «καλά αυτούς που πιάσανε αλλά δεν λένε και πολλά πράματα. Έπρεπε να βάλουν στο χέρι τον Καπετάν Μάρκο...». Και 'γίναν και σε μένα ανάλογες συστάσεις να φυλαχτώ κλπ. Η συζήτηση στο καράβι γίνονταν με αφορμή τη σύλληψη του Στρίγγου, του Χατζή και άλλων στελεχών μας που είχαν γίνει πριν από λίγο διάστημα.
Αλλά, την παραμονή που θα φεύγανε για τη Γιουγκοσλαβία ο Ιωαννίδης και ο Ρούσος, ο σύνδεσμος μου έφερε ένα σημείωμα του Ιωαννίδη με προφορική εντολή να το στείλω στον Ζαχαριάδη με τον ταχυδρόμο μας αφού το διαβάσω.
Ήταν ασφράγιστο και χωρίς φάκελο, δείγμα πως σωστά ο σύνδεσμος μου μετέδωσε αυτά που του 'πε ο Ιωαννίδης.
Διάβασα το σημείωμα. Έγραφε επί λέξει:
«Ο Μάρκος είναι καλός αλλά από πολιτική δεν καταλαβαίνει»!
Το σημείωμα πήγε στον προορισμό του αλλά η πολιτική που δεν καταλάβαινε ο Μάρκος ήταν η συμπεριφορά του στην πρόταση της Φωφώς και του Υφαντή που ‘ταν δική του (του Ιωαννίδη) πρόταση και το σημείωμα, χωρίς αμφιβολία, ήταν απόδειξη συμμετοχής και του Ζαχαριάδη σ' ότι πήγαιναν να σκαρώσουν.
Αφού λοιπόν σκεφτόντουσαν να σκοτώσουν ένα δικό τους στέλεχος για να φτιάξουν έναν «ήρωα» γιατί να μην σκαπτόντουσαν να κάνουν το ίδιο για κάποιον που δεν ήταν κομμουνιστής αλλά απλός συνοδοιπόρος;
Οι απαντήσεις δικές σας!
Εγώ την δικιά μου την έδωσα!
=======================================================================
Αν θέλετε να μαθαίνετε καθημερινά περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα του ΕΛΙΤ ΕΛΛΗΝΩΝ στο Facebook πατώντας εδώ: Σας αρέσει
Αν θέλετε να μαθαίνετε καθημερινά περισσότερα νέα, κάντε like στην σελίδα του ΕΛΙΤ ΕΛΛΗΝΩΝ στο Facebook πατώντας εδώ: Σας αρέσει