BLOGGERS HELP

O

13 Νοε 2013

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ HARLING


ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ HARLING

Περνάμε στο ψητό. Για να μην τα πολυλογώ η S.O.E Καΐρου στις 25 Σεπτεμβρίου 1942 βγάζει διαταγή επιχείρησης με την κωδική ονομασία «HARLING». Δεν την παραθέτω εδώ (είναι 3 σελίδες), εν ολίγοις μιλάει για τη σημασία αποκοπής του ανεφοδιασμού του άξονα από την ηπειρωτική Ελλάδα λόγω Ελ Αλαμέιν. Υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες ως προς τον αριθμό των ανταρτών, που απλά επιβεβαιώνει τις αντικρουόμενεςπληροφορίες της SOE...

Οι Βρετανοί καταδρομείς οργανώθηκαν σε τρεις 4μελείς ομάδες που η κάθε μία είχε εξοπλισμό ώστε να μπορέσει αν χρειαστεί να δράσει ανεξάρτητα.

Εν τω μεταξύ οι Έλληνες πράκτορες των βρετανών στην Αθήνα (Προμηθεύς ΙΙ), ειδοποιήθηκαν από τις 4 Σεπτεμβρίου για την ενέργεια και ήρθαν σε επαφή με το Ζέρβα ο οποίος συμφώνησε να υποστηρίξει τη Βρετανική ομάδα καταδρομών.
Τέλος πάντων αφού έγινε μπέρδεμα με την αποκρυπτογράφηση του χωριού Σακαρέτσι που ορίστηκε ως τόπος ρίψης των αλεξιπτωτιστών οι ίδιοι πράκτορες ειδοποίησαν τη S.O.E ότι: «Εις την περιοχή εκείνη της Γκιώνας βρίσκεται κάποιος «ταγματάρχης Άρης»  με μια ομάδα από 30 άνδρες όχι καλά οπλισμένοι και με υποδιοικητή τον Καραλίβανο»



Ο Βελουχιώτης (στη μέση) ανάμεσα σε ΕΛΑΣίτες
Η πρώτη ομάδα είχε επικεφαλής τον Έντυ Μάγιερς (μόνιμος αντισυνταγματάρχης μηχανικού), η δεύτερη τον Κρίστοφερ ή Κρις Μόνταγκιου Γουντχάουζ (έφεδρος ταγματάρχης πυροβολικού) και η Τρίτη τον Τζων Κουκ (μόνιμος ταγματάρχης καταδρομών) στην οποία συμμετείχε ο μοναδικός Έλληνας, ο έφεδρος ανθυπολοχαγός πυροβολικού Θεμιστοκλής (Θέμης) Μαρίνος.
Μια παρένθεση: Η τρίτη ομάδα αφού έριξε με αλεξίπτωτα τα φορτία των υλικών της στην περιοχή της πρώτης ομάδας γύρισε στην Αίγυπτο και επέστρεψε πάλι στις 27 Οκτωβρίου, όπου στις 28 έπεσε συμπτωματικά στην ομάδα του «Νικηφόρου» (Ανθυπίλαρχος Δημητρίου Δημήτριος) και αυτός τους οδήγησε στον Βελουχιώτη....

Τις 2 πρώτες ομάδες θα τις βοηθήσουν άτομα του «Ελληνικού Απελευθερωτικού Στρατού» δηλαδή του μετέπειτα «5/42 Συντάγματος Δημητρίου Ψαρρού» αλλά και ο Γιάννης Τσιγάντες (Μίδας 614). Και τους 2 μεγάλους άντρες (Ψαρρός, Τσιγάντες) οι κομμουνιστές είτε τους σκότωσαν (Ψαρρό), είτε έβγαλαν ανακοίνωση : «πέθανε ο προδότης» (Τσιγάντες)...





Ανοίγω μια μικρή παρένθεση :  Για να αναφερθώ ελάχιστα στο τι έγραψαν για τον Τσιγάντε οι κομμουνιστές :
ΣΚΟΤΩΘΗ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΣΙΓΑΝΤΕΣ


"Το Γενάρη σκοτώθη στην Αθήνα ο αξιωματικός Τσιγάντες. Αυτός δουλεύοντας για λογαριασμό της κυβέρνησης του Λονδίνου ήρθε δύο φορές στην Αθήνα φέρνοντας λεφτά τα οποία διέθεσε για το ΕΑΜ. Την τρίτη φορά που ήρθε συνδέθηκε με σακαράκες και τους έδωσε άφθονο χρήμα να οργανώσουν ομάδες αντάρτικες με διαφορετικό πολιτικό περιεχόμενο από εκείνο που έχει το ΕΑΜ. Οι αγωνιστές μας που πιστεύουν απόλυτα στην αρχή του αθανάτου μας Λένιν "όλα τα μέσα για το σκοπό" δεν δίστασαν να τον πληρώσουν όπως έπρεπε. Τη στιγμή όμως που εκτελεστικό απόσπασμα από αγωνιστές(!!!!!) πήγαινε να τιμωρήσει τον εθνικό αυτό προδότη βρήκε καραμπινιέρους στο σπίτι του που τον είχαν σκοτώσει σε συμπλοκή"...





Όπως θα αποδειχθεί στη συνέχεια ο λεβέντης Βελουχιώτης απέφευγε επί 1 μήνα (!) να συναντηθεί με τους καταδρομείς γιατί αυτή ήταν η θέση του κόμματος (Όχι πολλά πάρε δώσε κατά του εχθρού!). Τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης; Θα τα δείτε παρακάτω...

Λοιπόν ο Γουντχάουζ μαζί με τον Ανδρέα Μήταλα και τον Γεώργιο Ντούρο συναντήθηκε στην Άμφισσα στις 3 Οκτωβρίου 1942 με το μέλος της «Παλιάς Κεντρικής Επιτροπής» του ΚΚΕ και υπεύθυνου του ΕΑΜ Φωκίδας δημοσιογράφο Νίκο Καρβούνη. Αυτός χρησιμοποίησε πολλούς χωρικούς και βοσκούς ως «ταχυδρόμους» για να υπάρξει επαφή με τον Άρη. Όλες όμως οι προσπάθειες...ΤΖΙΦΟΣ!

Ο συγγραφέας Χένρυ Μολ στο βιβλίο του «Πως σώθηκε η Ελλάς το 1944» γράφει : «...Αλλά ο Βελουχιώτης δεν απάντησε καν στα επανειλημμένα μηνύματα που του έστειλε ο Βρετανός (Μάγιερς) με διάφορους βοσκούς οι οποίοι ήξεραν τα λημέρια του...»

Επί 1 ολόκληρο μήνα ο Μάγιερς ψάχνει τον «ταγματάρχη» Άρη. Τέτοιος ηρωισμός! Ο Βελουχιώτης γνωρίζει πολύ καλά από τις οργανώσεις του ΕΑΜ στα χωριά της Στερεάς την άφιξη των καταδρομέων, αλλά και ότι τον ψάχνουν και για αυτό γυρίζει στην περιοχή της Ευρυτανίας. Ο λόγος αυτής της συμπεριφοράς οφείλεται στην εντολή που είχε πάρει από την ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ κεντρική επιτροπή του ΕΑΜ(ΚΚΕ) προκειμένου να μη συνεργαστεί σε επιχειρήσεις τέτοιας κλίμακας με τους Βρετανούς και να αποφύγει την αντιπαράθεση με τον εχθρό..!

Αυτό φυσικά δεν είναι αυθαίρετο, όλοι γνωρίζουμε ότι ΤΕΛΙΚΑ ο Βελουχιώτης αναγκάστηκε και ενήργησε παρά τις εντολές του κόμματος, ότι απολογήθηκε μετά για αυτό καθώς οι εντολές του «πατριωτικού» αυτού κόμματος (που τις έδινε μετά στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ) ήταν ενάντια στον κατακτητή.


Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ; Στην επόμενη σελίδα
=====================================================================

Η ΑΝΑΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΑΝ