BLOGGERS HELP

O

8 Δεκ 2013

Ο Β ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΗΧΟΥΝ




    Η κατάσταση στη Βαλκανική έδειχνε να ομαλοποιείται, αλλά μόνο επιφανειακά. Ενώ στα λόγια, η Βουλγαρία, εξέφραζε θερμόν πόθον υπέρ φιλικής διευθετήσεως των προς τους συμμάχους διαφορών της, οι στρατιωτικοί της αρχηγοί εξεπόνουν σχέδιον εκστρατείας εναντίον των.
Μετά τον πόλεμο ήρθε στο φως έγγραφο που έδειχνε ότι πολύ πριν από την έναρξη του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, οι Βούλγαροι θα επιτίθεντο εναντίον των πρώην συμμάχων των μόλις τελείωναν με τους Τούρκους.
Το έγγραφον τούτο είναι επιστολή του στρατηγού Σαβώφ προς τον Βούλγαρον πρωθυπουργόν Γκέσωφ, χρονολογουμένη από 23)6 Μαίου 1913 και εις την οποία ο στρατηγός γράφει τα εξής:





«Ο πόλεμος μεταξύ ημών και των Σέρβων και Ελλήνων είναι αναπόφευκτος. Ο στρατός θα αποδεχθή μετ' ενθουσιασμού τον πόλεμον αυτόν και θα πολεμήση με όλην του την δυναμίν εναντίον των δύο τούτων απίστων αντιπάλων. Πάσα παραχώρησις γινομένη υφ' ημών προς τους δολίους συμμάχους θα προκαλέση βαθυτάτην δυσαρέσκειαν εις τον στρατόν —δυσαρέσκειαν, την οποία ουδέν θα δυνηθεί να κατευνάση. Αλλ' ανεξαρτήτως τούτου, πρόκειται περί ζητήματος, το οποίον επηρεάζει ζωτικότατα το μέλλον της πατρίδος μας, αφού αναφέρεται εις το ζήτημα της υπεροχής εν τοις Βαλκανίοις. Η στιγμή είναι ευνοϊκή, όπως επωφεληθώμεν των προφάσεων, τας οποίας μας παρέχουν οι σύμμαχοι μας, και θέσωμεν εις κίνησιν όλας μας τας δυνάμεις προς τον σκοπόν του να εξασφαλίσωμεν την ηγεμονίαν της χώρας μας —πράγμα το οποίον μετά εν ή δύο έτη θα είναι αδύνατον, διότι η Ευρώπη δεν θα το επιτρέψη.


«Πρέπει επομένως να θέσωμεν εις ενέργειαν όλην μας την πανουργίαν, όπως προκαλέσωμεν αφεύκτως ένοπλον σύγκρουσιν προς τους συμμάχους μας, τους οποίους κατανικώντες θα τους αποστερήσωμεν διά παντός πάσης ελπίδος να παρεμβάλουν οιονδήποτε πρόσκομμα εις την πραγματοποίησιν των εθνικών μας ονείρων. Θα ήτο ασυγχώρητον σφάλμα εκ μέρους μας να αφήσωμεν να μας διαφύγη η εξαιρετικώς  ευνοϊκή αυτη στιγμή.


    «Ο πόλεμος αυτός δεν θα διαρκέση επί πολύ.
  «Κατά τας στρατιωτικάς πληροφορίας, τας όποιας έχω λάβει αναφορικώς προς την μελλοντικήν ταύτην επιχείρησίν μας, οι Έλληνες θα χάσουν την συνοχήν προς τους Σέρβους τεσσάρας ημέρας μετά την έναρξιν των εχθροπραξιών και θα ευρεθούν εις τόσον δύσκολον θέσιν ώστε να μας ζητούν την σύναψιν ιδιαιτέρας ειρήνης διά να σωθούν.
   «Κατόπιν ο στρατός μας θα στραφεί κατά των Σέρβων, οι οποίοι δεν θα δυνηθούν να αντιστώσιν εις τας δυνάμεις μας εις κανεν σημείον.»
 

  Η Κατανομή των εδαφών μετά τη λήξη του Α΄Βαλκανικού Πολέμου
  

  

Κατά τον στρατηγό Σαβώφ λοιπόν, ο Βουλγαρικός στρατός ήτο ήδη από του Μαίου του 1913 αποφασισμένος να επιβάλη την εθνικήν του υπεροχήν στα Βαλκάνια και να εύρη πρόφασιν ρήξεως προς την Ελλάδα και την Σερβίαν διά να επιτύχει την εν λόγω υπεροχήν, η οποία κατά πάσαν πιθανότητα δεν θα ήτο ευάρεστος ουδέ εις αυτήν την Ευρώπην.


Ο πόλεμος πράγματι δεν διήρκεσε πολύ, αλλ' αι προφητείαι του στρατηγού περί εύκολου θριάμβου κατά των Ελλήνων διεψεύσθησαν θλιβερώς.