BLOGGERS HELP

O

8 Δεκ 2013

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ


Πολλοί κάτοικοι καλωσόρισαν το Γερμανικό Στρατό σαν απελευθερωτές από τη Σοβιετική κατοχή και έλπιζαν να αποκατασταθεί η ανεξαρτησία της Λετονίας.
Μόλις ο Ερυθρός Στρατός έφυγε, Λετονοί παλαιοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν τοπικές και άλλες κυβερνητικές δομές. Οι προπαγάνδα των ναζί ισχυριζότανε πως ο Γερμανικός Στρατός ελευθέρωσε τη Λετονία από τους Μπολσεβίκους, αλλά οι Γερμανικές αρχές κατοχής
καταπίεζαν κάθε προσπάθεια για ανεξαρτησία.

                      Εφημερίδα Γερμανικής Κατοχής

Κάτω από την απειλή μιας επικείμενης ήττας οι Γερμανικές αρχές κατοχής αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα Εθνικό Συμβούλιο Λετονίας στις 20 Μαρτίου 1945 στο Potsdam για να σχηματίσουν μια σκιώδη Κυβέρνησης. Ο Στρατηγός R. Bangerskis δέχτηκε την αρχηγία της Κυβέρνησης. Μια τελείως διαφορετική πολιτική δύναμη ήταν το Κεντρικό Συμβούλιο Λετονίας, το οποίο απέρριψε το δικαίωμα των αρχών κατοχής να φέρουν τον Kurelis με τη πλευρά τους οι γερμανική δύναμη κατοχής περικύκλωσε τις δυνάμεις του και μερικά τις κατάστρεψε. Έξι αξιωματικοί τουφεκίστηκαν και 454 άνδρες στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τις πρώτες μέρες του 1945 μια άλλη «κυβέρνηση» δημιουργήθηκε υπό τον Συνταγματάρχη R. Osis στη Liepaja. Κράτησε μόνο μερικές μέρες.

Ο Στρατηγός R. Bangerskis  

                                                                     O Στρατηγός Jannis Kurelis

 =================================================================
ΕΞΟΡΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΟΛΕΜΟ