Σάββατο, 21 Ιουνίου 2014

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΞΕΝΕΣ ΛΕΞΕΙΣ


Με αυστηρά πρόστιμα θα τιμωρούνται όσοι Ρώσοι πολίτες ή ρωσικές εταιρείες χρησιμοποιούν ξένες λέξεις ακόμα και αυτές που είναι ξενόφερτες γραμμένες στα κυριλλικά. Την αμφιλεγόμενη αυτή πρόταση διατύπωσαν ακροδεξιοί Ρώσοι βουλευτές από το εθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDPR) του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι.
Πρότειναν την θέσπιση σχετικού νόμου προκειμένου να ανακόψουν, όπως ισχυρίζονται, το κύμα επικράτησης αγγλικών εκφράσεων και οι πολίτες να αρχίσουν ξανά να μιλάνε τη ρωσική γλώσσα. «Βαρεθήκαμε τους αμερικανισμούς και τους αγγλικανισμούς που έχουν επικρατήσει στην καθομιλουμένη», τόνισε ο Ζιρινόφσκι που πρόσθεσε πως θα προχωρήσει στην κατάρτιση της σχετικής λίστας με τις «απαγορευμένες λέξεις».
Οπως προτείνει, όποιος στο μέλλον χρησιμοποιεί λέξεις όπως smartfon, biznes, feisbuk και gamburger και άλλες να πληρώνει πρόστιμο της τάξεως των 50 ευρώ, ένα ποσό που μπορεί να ανέλθει μέχρι και στα 1.000 ευρώ αν στο ατόπημα έχει υποπέσει μια εταιρεία.

Η Επιτροπή Πολιτισμού του ρωσικού κοινοβουλίου ενέκρινε το αίτημα να γίνει επίσημη συζήτηση της πρότασης, την επόμενη εβδομάδα. «Δεν θα είμαστε οι πρώτοι που παίρνουμε μια τέτοια πρωτοβουλία. Οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι που φοβήθηκαν για την επικράτηση των αγγλικανισμών πάνω στη γαλλική γλώσσα», σχολίασε σχετικά ο Βλαντίμιρ Μπόρτκο, επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του ρωσικού κοινοβουλίου.