Αυθεντική γεύση- Μηδέν ζάχαρη
– Καρκίνος σε τιμή ευκαιρίας. ;
Η εν λόγω ουσία έχει απαγορευθεί στις ΗΠΑ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από το 1969. Συνεχίζει πάντως να κυκλοφορεί σαν γλυκαντικό σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας.
Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που αναφέρονται, τόσο για την πιθανή καρκινογόνο δράση του, όσο και για την ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ
Εισαγωγή
Όπως βλέπουμε στα συστατικά πάνω στην ετικέτα στην Ελληνική Zero, μία από τις γλυκαντικές ουσίες είναι τοκυκλαμικό οξύ. Σε άλλα αναψυκτικά, η υποκατάστατα ζάχαρης, μπορεί να περιγράφεται σαν κυκλαμικό νάτριο. Όπως όμως βλέπουμε στις εικόνες , από την ετικέτα μιας ZERO που αγοράστηκε από την Αμερική, το κυκλαμικό οξύ ΔΕΝ χρησιμοποιείται σαν γλυκαντικό.
Το αναψυκτικό περιέχει μόνο ασπαρτάμη. Ο λόγος είναι πολύ απλός:
“Το κυκλαμικό έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον FDA (τον οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων των ΗΠΑ) και μάλιστα από το 1969. “
Παρά την πίεση που άσκησε η εταιρία Abbot ώστε να αρθεί η απαγόρευση, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό. Συνεχίζει πάντως να κυκλοφορεί σαν γλυκαντικό σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και η δική μας. Είναι πολύ ενδιαφέροντα τα στοιχεία που αναφέρονται, τόσο για την πιθανή καρκινογόνο δράση του, όσο και για την ΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΕΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ που προκάλεσε σε πειραματόζωα (ποντίκια αλλά και πρωτεύοντα θηλαστικά) .
Αυθεντική γεύση- Μηδέν ζάχαρη – Καρκίνος σε τιμή ευκαιρίας… ;;;
Η επιλογή είναι δική σας.
Η επερώτηση στην Βουλή
0/12/2008
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία
Θέμα: Επικίνδυνη γλυκαντική ουσία με πιθανή καρκινογόνο δράση περιέχεται στην “COCA COLA zero” που κυκλοφορεί στην Ελλάδα
Προς: τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Φώλια Χρήστο και τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Αβραμόπουλο Δημήτρη
Πολλά αναψυκτικά με λίγες θερμίδες, κυκλοφορούν στη χώρα μας ως απαλλαγμένα από ζάχαρη με αντικατάστασή της από γλυκαντικά στοιχεία.
Στην “COCA COLA zero” που κυκλοφορεί στη χώρα μας η ετικέτα αναφέρει:
Αναψυκτικό με λίγες θερμίδες. Με γλυκαντικά. Χωρίς ζάχαρη.
Συστατικά: Νερό, Διοξείδιο Άνθρακα,
Χρωστική: Καραμελόχρωμα,
Γλυκαντικές ουσίες: Κυκλαμικό Οξύ, Ακετοσουλφαμικό Κάλιο και Ασπαρτάμη,
Μέσο Οξίνισης: Φωσφορικό Οξύ,
Αρωματικές Ουσίες,
Συντηρητικά: Βενζοϊκό νάτριο,
Ρυθμιστής οξύτητας: Κιτρικό Νάτριο, Καφεϊνη.
Μέσα στις γλυκαντικές ουσίες αναφέρεται και το Κυκλαμικό Οξύ, το οποίο έχει απαγορευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και μάλιστα πριν από 40 χρόνια, το 1969.
Και ενώ ασκήθηκε μεγάλη πίεση από την εταιρεία Αbbot για άρση της απαγόρευσης ο FDA δεν ενέδωσε.
Ο λόγος απαγόρευσης από τον FDA των ΗΠΑ, είναι πολύ σοβαρός αφού αναφέρει ότι έρευνες σε ποντίκια αλλά και πρωτεύοντα θηλαστικά, έδειξαν πιθανή καρκινογόνο δράση του Κυκλαμικού και ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΈΠΤΗ ΑΤΡΟΦΙΑ ΤΩΝ ΟΡΧΕΩΝ.
Το γλυκαντικό αυτό κυκλοφορεί σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.
Είναι γνωστό ότι οι καταναλωτές δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τα συστατικά τα οποία περιέχονται στα τρόφιμα και ειδικά όταν αυτά είναι γραμμένα με επιστημονικούς όρους, ενώ είναι υποχρέωση της πολιτείας να κάνει τις ανάλογες έρευνες και να προστατεύει τους πολίτες της.
Επειδή τα αναψυκτικά είναι ευρείας κατανάλωσης και μάλιστα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.
Επειδή οι λόγοι απαγόρευσης είναι πολύ σοβαροί
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
-έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι για το Κυκλαμικό από τους αρμόδιους φορείς;
-αν ναι, πότε και πως δικαιολογείται η μη απαγόρευση μιας τόσο βλαπτικής ουσίας, ενώ σε άλλες χώρες έχει απαγορευθεί εδώ και 40 χρόνια;
-αν όχι, τι άμεσα μέτρα θα λάβουν ώστε να προστατευθεί το συντομότερο δυνατό το καταναλωτικό κοινό;
Λαμβάνοντας υπόψη ότι νέες έρευνες δείχνουν ότι το κυκλαμικό οξύ ευθύνεται για μη αναστρέψιμη ατροφία των όρχεων, πώς δικαιολογεί η Επιτροπή την μη απαγόρευση του κυκλαμικού οξέος, που σε άλλες χώρες έχει απαγορευθεί εδώ και 40 χρόνια;
Απάντηση από την The Coca-Cola Company (14.1.2009)
Με αφορμή την επερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή σχετικά με την πιθανή καρκινογόνο δράση του κυκλαμικού οξέος, το οποίο αποτελεί ένα από τα συστατικά του προϊόντος μας Coca-Cola Zero, θα θέλαμε ως υπεύθυνη εταιρία που θέτει στο επίκεντρο την ασφάλεια του καταναλωτή, αλλά και την εναρμόνιση με τις υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, να σας ενημερώσουμε ως προς τα εξής:
Η The Coca-Cola Company εφαρμόζοντας πάντα τα υψηλότερα κριτήρια ασφάλειας και ποιότητας, χρησιμοποιεί μόνο συστατικά τα οποία έχουν εγκριθεί ως ασφαλή από τις αρμόδιες αρχές. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα, το κυκλαμικό οξύ έχει εγκριθεί ως ασφαλές προς κατανάλωση. Η χρήση του κυκλαμικού οξέος σε τρόφιμα και ποτά επιτρέπεται σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Επομένως, οι καταναλωτές μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα προϊόντα μας και να αισθάνονται βέβαιοι ως προς την ασφάλειά τους.
Γλυκαντικές ουσίες χαμηλής θερμιδικής αξίας (π.χ. ασπαρτάμη, κυκλαμικό οξύ, ακετοσουλφαμικό κάλιο, σακχαρίνη, σουκραλόζη) χρησιμοποιούνται με ασφάλεια σε προϊόντα τροφίμων και ποτών παγκοσμίως. Στα αναψυκτικά συχνά επιλέγονται διαφορετικοί συνδυασμοί γλυκαντικών ουσιών και επομένως γλυκύτητας, προκειμένου οι εταιρίες να ανταποκριθούν στη γευστική προτίμηση των καταναλωτών σε κάθε χώρα. Εκτός από την Ελλάδα, πολλές χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, τον Καναδά και την Αυστραλία χρησιμοποιούν κυκλαμικό οξύ στην Coce Zero.
Το κυκλαμικό οξύ είναι μια γλυκαντική ουσία που ανακαλύφθηκε το 1937, δεν παρέχει θερμίδες και η ασφάλειά της έχει επικυρωθεί από εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες. Χρησιμοποιείται ευρέως, σε συνδυασμό με άλλες γλυκαντικές ουσίες, για να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε μια γκάμα τροφίμων και ποτών. Το κυκλαμικό οξύ, όταν συνδυάζεται με άλλες γλυκαντικές ουσίες χαμηλής θερμιδικής αξίας, συντελεί στην ενίσχυση της γλυκύτητας ενός προϊόντος.
Το κυκλαμικό οξύ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε τρόφιμα και ποτά στις αρχές της δεκαετίας του 1950. Στην Αμερική το χρησιμοποιούσαν μέχρι το 1969, όταν ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food & Drug Administration / FDA) απέσυρε την έγκρισή του με βάση τα αποτελέσματα μιας αμφιλεγόμενης μελέτης, στην οποία χορηγήθηκε εξαιρετικά υψηλή δόση κυκλαμικού οξέος σε πειράματα σε ποντίκια.
Έκτοτε, η επιστήμη έχει εξελιχθεί και έχουν διεξαχθεί περισσότερες από 75 επιστημονικές μελέτες σχετικά με το κυκλαμικό οξύ που απέδειξαν ότι είναι ασφαλές για κατανάλωση, ενώ σειρά επιστημονικών οργανώσεων έχει επιβεβαιώσει την ασφάλειά του.
· Το 1984, μετά από ανάλυση όλων των επιστημονικών δεδομένων, η Επιτροπή Αξιολόγησης για τον Καρκίνο (Cancer Assessment Committee) του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κυκλαμικό οξύ δεν είναι καρκινογόνο: «Τα συνολικά αποτελέσματα σειράς πειραμάτων….καταδεικνύουν ότι το κυκλαμικό οξύ δεν είναι καρκινογόνο» 1.
· Το 1985 το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώθηκε από μια ανεξάντλητη αξιολόγηση, ο οποία παρουσιάστηκε στην έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. (U.S. National Academy of Sciences): «….το σύνολο των αποδείξεων από έρευνες που έγιναν σε ζώα δεν υποδεικνύει ότι το κυκλαμικό οξύ ή η κυκλοεξυλαμίνη, ο βασικός μεταβολίτης του, είναι καρκινογόνα».2
· Το 1994 το Εθνικό Κέντρο για τον Καρκίνο των Η.Π.Α. (U.S. National Cancer Institute) επιβεβαίωσε την ασφάλεια του κυκλαμικού σε συνέχεια 24ετούς έρευνας, η οποία δεν έδειξε καμία αρνητική επίδραση από την κατανάλωσή του3.
Ως αποτέλεσμα αυτών των επιστημονικών ερευνών, η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων τροφίμων και ποτών έχει εγκριθεί από πολλές άλλες έγκριτες Διεθνείς Αρχές, όπως:
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).
Η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή Για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA), η οποία έχει συσταθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σήμερα ονομάζεται Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (European Food Safety Authority / EFSA).
Ο Παγκόσμιος Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (CODEX ALIMENTARIUS).
Η Βρετανική Επιτροπή για την Τοξικότητα των Χημικών και των Τροφίμων (Committee On Toxicity of Chemicals and Food).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου