BLOGGERS HELP

O

8 Σεπ 2014

100 ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΑ ΘΛΙΜΕΝΑ ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΤΟΥ ΤΑΤΟ'Ι'ΟΥ !!!


Φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι... Το Κτήμα Τατοΐου αλλάζει πρόσωπο σε κάθε εποχή. Και επειδή, όπως λένε, μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, οι λάτρεις της φωτογραφίας θα έχουν την ευκαιρία να το διαπιστώσουν αυτό από την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου, οπότε θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μιας ομαδικής έκθεσης 40 φωτογράφων. Τα 100 έργα που θα φιλοξενηθούν στην Αίθουσα Τέχνης «Kaplanon 5» παρουσιάζουν το περιβάλλον σε όλες τις εκφράσεις του καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ απεικονίζουν σχεδόν ποιητικά την εγκατάλειψη των ανακτόρων που φιλοξενούσαν κάποτε τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας.


«Πρόκειται για χαρακτηριστικές εικόνες των τεσσάρων εποχών, που αντιπροσωπεύουν όχι μόνο τα κτίρια, αλλά και το περιβάλλον, όπου αυτά είναι ενταγμένα» εξηγεί στη «δημοκρατία» ο Βασίλης Κουτσαβλής, πρόεδρος του σωματείου Οι Φίλοι του Κτήματος Τατοΐου, το οποίο συνδιοργανώνει την εν λόγω έκθεση με τις Kaplanon Galleries και τον δημοσιογράφο Νίκο Βατόπουλο. «Ο στόχος αυτής της έκθεσης, όπως και όλων των άλλων καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του συλλόγου μας, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου. Μεταξύ των έργων που θα εκτεθούν υπάρχουν εντυπωσιακές εικόνες φύσης με δέντρα και λουλούδια, λεπτομέρειες κτιρίων και αντικειμένων, καθώς και... ποιητικές σκηνές εγκατάλειψης. Σε κάποιες μοιάζει σαν να έχει παγώσει ο χρόνος. Και πραγματικά, στο Κτήμα Τατοΐου ο χρόνος... σταμάτησε στις 13 Δεκεμβρίου 1967, τη βραδιά που έγινε το αντιπραξικόπημα από τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο και έφυγε οριστικά από την Ελλάδα η βασιλική οικογένεια» συνεχίζει ο κ. Κουτσαβλής.


Εκτοτε το Τατόι εγκαταλείφθηκε για περίπου 20 χρόνια. Οι χώροι του λεηλατήθηκαν και ρήμαξαν. «Αντίστοιχα κτήματα στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης χρησιμοποιούνται ως τεράστιες γλυπτοθήκες και φιλοξενούν ποικίλες δράσεις, από εκθέσεις μέχρι παραστάσεις όπερας. Ετσι θα θέλαμε να είναι και το Τατόι. Από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα του σωματείου μας τα τελευταία τρία χρόνια είναι ότι ανακινήσαμε το ενδιαφέρον του κόσμου γι' αυτό το ιστορικό μέρος. Ο κόσμος λαχταρά να επανακάμψει στην παλιά του δόξα» αναφέρει ο Βασίλης Κουτσαβλής, συμπληρώνοντας ότι η μεταμόρφωσή του σε χώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων, και όχι μόνο, θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας και να αποφέρει τεράστια έσοδα στο κράτος.


Τα έσοδα για την αποκατάσταση των κτιρίων

Ποια είναι η εποχή που θεωρείται ιδανική για να περιηγηθεί κανείς στο κτήμα; Ο κ. Κουτσαβλής... ψηφίζει το φθινόπωρο. «Του ταιριάζει απόλυτα ο μελαγχολικός καιρός. Μελαγχολικό είναι και το ίδιο το κτήμα λόγω της εγκατάλειψης» λέει χαρακτηριστικά και μας πληροφορεί ότι το Τατόι είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά, από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ τα Σαββατοκύριακα γίνονται και ξεναγήσεις που διαρκούν πέντε ώρες. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων της έκθεσης θα διατεθούν για την ενίσχυση του Ταμείου Μελετών και Αποκατάστασης των ιστορικών κτιρίων του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐου. 
"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου