BLOGGERS HELP

O

19 Σεπ 2014

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Η ΔΕΘ είναι σημαντική ετήσια έκθεση για όλο το Βαλκανικό χώρο, και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε στις 1 Οκτωβρίου
1925 στη Θεσσαλονίκη με εμπορικό χαρακτήρα και η πρώτη διοργάνωση έγινε το 1926. Στην έκθεση αυτή που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο,
συμμετέχει σήμερα μεγάλος αριθμός εκθετών από πολλές χώρες σε ιδιαίτερα περίπτερα - χώρους παρουσίασης. Παράλληλα πραγματοποιούνται πλήθος δραστηριοτήτων, συναυλιών κλπ, ενώ είθισται ο Πρωθυπουργός της χώρας να εκφωνεί λόγο σχετικό με την κατάσταση της οικονομίας.
Το 1999 διασπάστηκε η μέχρι τότε εταιρεία "ΔΕΘ-HELEXPO" και δημιουργήθηκαν δύο εταιρείες, η "ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε." και "HELEXPO-ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ Α.Ε." Η ΔΕΘ είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία των εκθεσιακών κέντρων και εγκαταστάσεων και η HELEXPO είναι αυτή που διοργανώνει τις εκθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το εκθεσιακό κέντρο Θεσσαλονίκης αναπτύσσεται σε χώρο 180.000 τμ στην ανατολική πλευρά του κέντρου της πόλης, μεταξύ των οδών Αγγελάκη, Λεωφ. Στρατού (Πλατεία ΧΑΝΘ), 3ης Σεπτεμβρίου και Εγνατίας. Περικλείει τα Διεθνή Συνεδριακά Κέντρα "
Ιωάννης Βελλίδης" και "Νικόλαος Γερμανός", τμήμα του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Ραδιοφωνίας Θεσσαλονίκης, εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, της δημοτικής ραδιοτηλεόρασης και άλλων φορέων καθώς και το Παλαί ντε Σπορ και τον Πύργο του ΟΤΕ. Το ενδεχόμενο μετακίνησης του εκθεσιακού κέντρου εκτός Θεσσαλονίκης εξετάζεται μακροπρόθεσμα, με στόχο ο χώρος να αποδοθεί σε άλλες χρήσεις.
Η Helexpo, φορέας υλοποίησης της ΔΕΘ (έκθεσης του Σεπτεμβρίου), όπου και πραγματοποιεί τμηματικές θεματικές εκθέσεις ανά περιόδους. Υπό τον έλεγχο της Helexpo λειτουργεί και το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Αττικής HELEXPO Palace στη Αθήνα. Ο ραδιοφωνικός σταθμός ανήκει στην ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "ΔΕΘ 104,9".
Σημερινός
Πρόεδρος της ΔΕΘ είναι ο Γιάννης Κωνσταντίνου και της HELEXPO ο Πάρις Μαυρίδης
Γεγονότα στο χώρο της ΔΕΘ
·
1926: Ξεκινάει τη λειτουργία του ο Ραδιοσταθμός Θεσσαλονίκης, από τον ραδιοηλεκτρολόγο Χρίστο Τσιγγιρίδη.
·
1957: Στο χώρο της ΔΕΘ επινοήθηκε ο φραπέ, από τον υπάλληλο της κατασκευάστριας εταιρίας Δημήτρη Βικόνδιο.· 1959: Ξεκινάει το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης από το ΕΙΡ.
· Από την δεκαετία του 1960 καθιερώθηκε ο εκάστοτε
Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Έκθεση να προβαίνει σε ανακοινώσεις περισσότερο οικονομικού ενδιαφέροντος (απολογισμό ή προβλέψεις) σχετικά με το επιτελούμενο έργο της Κυβέρνησης.
·
1961: Πειραματικός σταθμός τηλεόρασης από την ΔΕΗ λειτουργεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"