BLOGGERS HELP

O

9 Μαρ 2015

Παναγιώτης Βλαστός: «Πατσαβούρα η Λίτσα, καρμίρης ο Ακης»

Παναγιώτης Βλαστός: «Πατσαβούρα η Λίτσα, καρμίρης ο Ακης»


Ολα τα λεφτά ήταν η απολογία του διαβόητου ισοβίτη ο οποίος, αφού «κέρασε» 200ευρα στον προθάλαμο του ανακριτή, ομολόγησε τη συμμετοχή του στην απαγωγή Παναγόπουλου και αθώωσε το «Μαντουλίνι» του

Ολα τα λεφτά ήταν η απολογία του Παναγιώτη Βλαστού στους ανακριτές Διαφθοράς Ρέα Κατσίβελη και Δημήτρη Φούκα, οι οποίοι ερευνούν τη μεγάλη υπόθεση με το κύκλωμα των φυλακών. 



Ο ισοβίτης με την πληθωρική προσωπικότητα και το μεγάλο ποινικό παρελθόν, αφού ομολόγησε για πρώτη φορά ότι βρίσκεται πίσω από την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, καθώς και ενός ακόμη επιχειρηματία, του Γιάννη Ζώνα, το 2001, στόλισε με απίστευτα κοσμητικά επίθετα την ξαδέρφη του Λίτσα, τη γυναίκα που με τις καταθέσεις της άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την εξάρθρωση του κυκλώματος. «Αυτή η πατσαβούρα μόνο τον καφέ ήξερε να λέει και να ρίχνει τα χαρτιά», φέρεται να είπε. «Μου έφαγε 1,5 εκατ. ευρώ και όχι 250.000 ευρώ, που λέει η ίδια πως έχασε. Με έκλεψε και, όπως πληρώνω εγώ που έκλεψα, έτσι θέλω να πληρώσει κι εκείνη», ήταν η μόνιμη επωδός του κάθε φορά που αναφερόταν στο όνομά της.

Επί τρεις ημέρες ο βαρυποινίτης έδινε στους δύο ανακριτές τη δική του εκδοχή για όλα όσα του καταμαρτυρούν σχετικά με τον αρχηγικό του ρόλο στο κύκλωμα των φυλακών και τους εμπρηστικούς μηχανισμούς που τοποθετούσε σε σπίτια δικαστικών λειτουργών, όταν τους εκβίαζε και πουλούσε προστασία. Το ύφος αλλά και το περιεχόμενο της απολογίας του θα μπορούσαν να εμπνεύσουν σενάριο μαύρης κωμωδίας. Ο Παναγιώτης Βλαστός ήταν ποταμός κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο ανακριτικό γραφείο, στο οποίο μάλιστα θα μεταβεί και πάλι την ερχόμενη Τετάρτη προκειμένου να συνεχίσει την απολογία του.



Ο Παναγιώτης Βλαστός κατά τη μεταγωγή του από τον Κορυδαλλό στα ανακριτικά γραφεία 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον των δύο ανακριτών μίλησε για τις εντολές που έδινε μέσα από τη φυλακή προκειμένου να τοποθετηθούν εκρηκτικοί μηχανισμοί σε σπίτια δικαστικών λειτουργών, δήλωσε ότι γνωρίζει πού βρίσκονται η ξαδέρφη του και ο γιος της -οι οποίοι, αν και κατηγορούμενοι, έχουν μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων-, ενώ σαν άλλος σύγχρονος ιππότης άπλωσε πέπλο προστασίας στη σύντροφο και δικηγόρο του, η οποία έχει προφυλακιστεί για την υπόθεση.

«Η Αδαμαντία δεν έχει καμία σχέση με τα χρήματα από λύτρα. Δεν της έδωσα ποτέ κανένα παράνομο ποσό», φέρεται να είπε στους ανακριτές για το «Μαντουλίνι», όπως συνήθιζε να αποκαλεί χαϊδευτικά τη σύντροφό του στις μεταξύ τους συνομιλίες. Μάλιστα έδωσε συγχαρητήρια στους ανακριτές που προφυλάκισαν τη Λίτσα, διαβεβαιώνοντάς τους ότι πλέον είναι φίλοι του και πως αν χρειαστούν τη βοήθειά του να μη διστάσουν να του τη ζητήσουν! Και όλα αυτά ενώ προηγουμένως, λίγο πριν περάσει το κατώφλι των ανακριτών για να απολογηθεί, μοίραζε  απλόχερα 200ευρα για κεράσματα σε άλλους συγκρατούμενούς του που και εκείνοι περίμεναν στα κρατητήρια έως ότου οδηγηθούν ενώπιον των δικαστικών αρχών.



«Η Αδαμαντία δεν έχει καμία σχέση με το παράνομο χρήμα», είπε στους ανακριτές ο Βλαστός για τη δικηγόρο και σύντροφό του 

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Παναγιώτη Βλαστού, ο οποίος είναι καταδικασμένος σε δύο φορές ισόβια για άλλες υποθέσεις, περιλαμβάνει σχεδόν τον μισό ποινικό Κώδικα. Από εκρήξεις, εκβιασμούς έως και απόπειρες ανθρωποκτονιών, είναι μόνο κάποιες από τις κατηγορίες που έχουν προστεθεί στο ήδη βεβαρημένο ποινικό μητρώο του. Φέρεται εκ των αρχηγών του κυκλώματος των φυλακών, όπως και δύο ακόμη ισοβίτες, οι Γιάννης Σκαφτούρος και Βασίλης Στεφανάκος. Η δράση του κυκλώματος άρχισε να ξετυλίγεται όταν η Ευαγγελία Βλαστού, ξαδέρφη του βαρυποινίτη, εντόπισε έξω από το σπίτι της έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Τότε κατάλαβε ότι ο Παναγιώτης ήταν αποφασισμένος να κάνει πράξη τις απειλές του και έτσι αποφάσισε να μιλήσει στις Αρχές τόσο για τη δράση του όσο και για τον δικό της ρόλο στην όλη υπόθεση.



Ο πόλεμος με την ξαδέρφη
Η Λίτσα ήταν η γυναίκα στην οποία ο ισοβίτης είχε εμπιστευτεί, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, 1,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα ο Βλαστός φέρεται να έχει καταθέσει, το ποσό αυτό είχε νομιμοποιηθεί και αποτελούσε για εκείνον κάτι σαν νόμιμο κεφάλαιο κίνησης...  Ωστόσο, κατά τους ισχυρισμούς του, η ξαδέρφη του, την οποία είχε «εξουσιοδοτήσει» να κάνει τις «δουλειές του» εκτός φυλακής έναντι «μισθού» που της έδινε (1.000 ευρώ τον μήνα), καταχράστηκε την εμπιστοσύνη του. «Μου έφαγε όλα τα λεφτά», είπε στους ανακριτές κι εγώ της είπα «να κόψει τον λαιμό της να τα βρει και να μου τα δώσει».

Η απώλεια του ποσού αυτού αποτέλεσε και την αιτία ώστε οι σχέσεις του βαρυποινίτη με την ξαδέρφη του να διαρραγούν για πάντα. Ο Παναγιώτης Βλαστός προειδοποίησε τη Λίτσα -όπως εκείνη έχει καταθέσει- πως αν δεν του επιστρέψει πίσω τα χρήματα θα τη σκοτώσει.

Από την πλευρά της η Ευαγγελία Βλαστού, που αποδέχεται πως είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος -μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει ότι συμμετείχε στην κατασκευή βομβών-, υποστηρίζει πως το ποσό που λείπει από τα χρήματα που της εμπιστεύτηκε ο ξάδερφός της ήταν 250.000 ευρώ.



«Αυτή η πατσαβούρα μόνο τον καφέ ήξερε να λέει και να ρίχνει τα χαρτιά», κατέθεσε στους ανακριτές ο βαρυποινίτης για τη Λίτσα, λέγοντας μάλιστα ότι γνωρίζει πού κρατείται 

Οπως έχει καταθέσει, τα χρήματα αυτά τα έχασε, χωρίς να είναι σε θέση να πει πώς, όταν τα «ξέθαψε» από το πάτωμα του σπιτιού όπου τα είχε κρύψει, αφού προηγουμένως τα είχε βάλει σε πλαστικά μπολ για να μη φθαρούν από την υγρασία. «Δεν μπορώ να πιστέψω πώς χάθηκαν τα λεφτά αυτά. Μάλλον τα πέταξα μαζί με τις σακούλες και τα μπολ. Δεν υπήρχε περίπτωση να φάω λεφτά του Βλαστού γιατί ήξερα ότι μετά δεν θα ζούσα για πολύ», ήταν η εξήγηση που είχε δώσει η Λίτσα, η οποία έχει προφυλακιστεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση χωρίς να έχει γίνει γνωστό το σωφρονιστικό κατάστημα όπου κρατείται για λόγους προστασίας της.



«Ο φούρνος, το ξέπλυμα και οι πληρωμές»
Ο Βλαστός στην απολογία του υποστηρίζει ότι η ξαδέρφη του λέει ψέματα και ότι του έφαγε όλο το ποσό και όχι μόνο τις 250.000 ευρώ. «Το 1,5 εκατ. ευρώ ήταν καθαρά», υποστήριξε ο βαρυποινίτης αναφέροντας στους ανακριτές πως ο σύζυγος της Λίτσας, που είναι ναυτικός, «τα έβγαζε έξω με τσαντιές, τα κατέθετε σε τράπεζες» και αφού τα νομιμοποιούσε τα επέστρεφε στην Ελλάδα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ισοβίτης την κατηγορεί ότι του αποστέρησε χρήματα που ήταν νόμιμα και με τα οποία, όπως λέει, «μπορούσα να κινηθώ». Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν άφησε σε καμία περίπτωση να εννοηθεί ότι ξέμεινε από ρευστό, απλώς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην απώλεια του 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς αυτό είχε διαφορετική αξία αφού είχε αποκτήσει νομιμοφανή υπόσταση. Ο Βλαστός φέρεται να καταθέτει στις Αρχές ότι η ξαδέρφη του ήταν εκείνη που τον παρακίνησε να της εμπιστευθεί τα χρήματα, λέγοντάς του ότι σύζυγός της έχει τον τρόπο να τα νομιμοποιήσει.

«Με αυτά τα χρήματα έκανε πληρωμές», φέρεται να είπε ο κατηγορούμενος για να αποκαλύψει στη συνέχεια πως είχε αναθέσει σε εκείνη και τον σύζυγό της να επενδύσουν πριν από λίγους μήνες, με χρήματα από το ποσό αυτό, στην αγορά ενός φούρνου γνωστής μάλιστα αλυσίδας. Ωστόσο, η αγορά αυτή δεν έγινε ποτέ γιατί, κατά τον Βλαστό, η ξαδέρφη του είχε «κλέψει» τα χρήματα. «Μου έλεγαν διάφορες δικαιολογίες, ότι ο φούρνος δεν έβγαζε λεφτά, δεν έκανε καλό ψωμί», είπε στους ανακριτές.

Ο ισοβίτης καταθέτει πως για εκείνον το πραγματικό πρόσωπο της ξαδέρφης του άρχισε να αποκαλύπτεται όταν της ζήτησε να πληρώσει δύο πρόσωπα που ήταν συνεργοί του στην απόπειρα απόδρασής του από τις Φυλακές Τρικάλων. Η συμφωνία που είχε κάνει μαζί τους ήταν να δώσει η ξαδέρφη του 100.000 ευρώ στον καθέναν. Ενημερώθηκε όμως ότι η Λίτσα είχε δώσει μόνο στον έναν 50.000 ευρώ. Τότε ήταν που ο βαρυποινίτης άρχισε να υποπτεύεται ότι τα χρήματά του δεν ήταν σε έμπιστα χέρια.

«Εβαλα τη βόμβα στο σπίτι της με τέτοιον τρόπο για να μη σκάσει και τη δουν οι γείτονες. Ηθελα να καλέσουν την Αστυνομία για να της δημιουργήσουν πρόβλημα. Ηξερα ότι θα μιλήσει, αλλά δεν πίστευα ότι θα πει τόσα ψέματα και ότι θα έμπλεκε τόσο κόσμο. Αυτά που είπε καθώς και ότι έφτιαχνε βόμβες, είναι όλα ψέματα», φέρεται να κατέθεσε ο Βλαστός. Οπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει, η Λίτσα μόνο μία βόμβα κατασκεύασε και αυτή «ήταν λάθος». Η βόμβα αυτή -πάντα κατά τα λεγόμενά του- τοποθετήθηκε και εξερράγη στο σπίτι της εισαγγελέως Σοφίας Πετράκη, που είχε ερευνήσει την απόπειρα απόδρασής του από τις Φυλακές Τρικάλων.

Μάλιστα, για την έκρηξη αυτή ο βαρυποινίτης καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνολική ποινή κάθειρξης 26,5 ετών από το αρμόδιο δικαστήριο. Οπως υποστηρίζει, έδωσε εντολή για την τοποθέτηση της βόμβας «απλώς για εκφοβισμό». Επιπλέον, φέρεται να αναφέρει πως θεωρούσε την εν λόγω εισαγγελέα υπεύθυνη για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, καθώς δεν του έδινε άδεια να επισκεφθεί γιατρό εκτός φυλακών.

Μάλιστα, πίστευε ότι η εισαγγελέας είχε δώσει εντολή να γίνει έλεγχος από στελέχη των ΕΚΑΜ στο κελί του, λίγο μετά την απόπειρα απόδρασής του. Κατά τον έλεγχο αυτό, οι άνδρες των ΕΚΑΜ τον χτύπησαν αν και ήταν σοβαρά τραυματισμένος έχοντας, μεταξύ άλλων, σπασμένο χέρι.

Αντίθετα, ο ισοβίτης αρνείται την τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο σπίτι της προέδρου Εφετών Παρασκευής Καλαϊτζή, που προήδρευε στη δίκη για την υπόθεση της απαγωγής του Περικλή Παναγόπουλου.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος διαψεύδει την πληροφορία σύμφωνα με την οποία εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη κρύβει τα λύτρα από την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου.

Ωστόσο, φέρεται να δέχεται για πρώτη φορά ότι βρίσκεται πίσω από την απαγωγή αυτή όπως και μιας ακόμη, η οποία έλαβε χώρα το 2001 και αφορά τον επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα. Μέχρι σήμερα αν και τα στοιχεία ήταν εις βάρος του, ο βαρυποινίτης δεν είχε αποδεχθεί ποτέ καθαρά την άμεση εμπλοκή του στον σχεδιασμό της απαγωγής Παναγόπουλου.

Από τα φαρμακερά βέλη του Βλαστού δεν γλιτώνει όμως ούτε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, άλλοτε υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος επίσης έχει καταδικαστεί για δωροδοκία από εξοπλιστικά.

«Ακης και Σμπώκος είναι και οι δύο καρμίρηδες. Τρώνε το φαγητό της φυλακής και κυκλοφορούν με τρύπια παπούτσια», φέρεται να είπε στους ανακριτές, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως ο ίδιος φροντίζει για τη διατροφή του, όχι μόνο για να μην πάρει βάρος, αλλά και γιατί πάσχει από ζάχαρο και από τη χολή του.
"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου