BLOGGERS HELP

O

6 Μαρ 2015

Παραίτηση Μπουτάρη ζητά ο αρχιτέκτονας της παραλίας


   vandalismostexni003Θέμα παραίτησης της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, από τη στιγμή που δε μπορούν να συντηρήσουν την παραλία, θέτει ο μελετητής της νέας παραλίας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, μετά από το βανδαλισμό ενός από τα γλυπτά του Ζογγολόπουλου στον κήπο των γλυπτών.

«Αν δεν μπορούν να συντηρήσουν το έργο της Νέας Παραλίας, ας παραιτηθούν από δημοτική αρχή για να αναλάβει κάποιος άλλος», λέει ο κ.Νικηφορίδης, ο οποίος εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του, γιατί 24 ώρες μετά από την καταγγελία των φίλων της νέας παραλίας, το πρωί της Κυριακής, για τον βανδαλισμό του γλυπτού, το μόνο ενδιαφέρον από τον δήμο ήταν ένα ρεπορτάζ του TV100. Όπως και για το ότι δεν υπήρξε καμία απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο στα υπομνήματα, που έχουν υποβάλλει οι Φίλοι της Νέας Παραλίας.
Τα σπασμένα κομμάτια του γλυπτού, έχουν περισυλλεγεί κι έχουν αποθηκευτεί από τους Φίλους της Παραλίας για όποτε ενδιαφερθεί ο δήμος, όμως το βασικό θέμα που υπάρχει είναι, ότι τα χρήματα που διατίθενται για τη συντήρηση είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το σύνολο του έργου.
Η αρχική πρόβλεψη ήταν, ότι τη συντήρηση θα χρηματοδοτούσε η ενοικίαση των περιπτέρων ως αναψυκτήρια.
Όμως, μετά τη σκανδαλώδη εκμετάλλευση του πρώτου, στο οποίο έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες τραπεζοκαθίσματα, χωρίς καμία χρέωση για την κατάληψη δημόσιου χώρου και χωρίς ιδιόκτητες τουαλέτες, η κτηματική εταιρεία του δημοσίου μπλόκαρε την ενοικίαση των υπολοίπων.
Το κόστος της συντήρησης του πρώτου τμήματος της παραλίας για την πρώτη πενταετία, από την παράδοσή του το 2009, είχε υπολογιστεί το 2013 σε περίπου 200.000 ευρώ, αλλά τα χρήματα δε βρέθηκαν, με αποτέλεσμα οι συντηρήσεις να αφορούν εξαιρετικά μικρής κλίμακας παρεμβάσεις.
Εκείνο το οποίο έχει ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι η διοίκηση του Δήμου δε διαθέτει για την παραλία ούτε τα χρήματα του ενοικίου του μοναδικού μέχρι στιγμής αναψυκτηρίου, το οποίο αποφέρει στα ταμεία περίπου 70.000 ευρώ.
Η διοίκηση του δήμου σκοπεύει να εντάξει τη συντήρηση της παραλίας σε έναν μεγάλο διαγωνισμό για τη συντήρηση όλων των υπαίθριων χώρων, η έκβαση του οποίου είναι άγνωστη, από τη στιγμή που δεν έχει γίνει καν η εκπόνησή του.
Υπηρεσιακοί παράγοντες του δήμου τονίζουν, ότι είναι αδύνατο να αντέξει το έργο στον χρόνο χωρίς συντήρηση και ότι το κόστος της συντήρησης αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, όσο δεν γίνεται.
Αν συνεχίσουμε έτσι, απλώς θα καταρρεύσει”, λένε.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο της παραλίας είχε προκηρυχθεί επί διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου και παραδόθηκε προς χρήση το Δεκέμβριο του 2013 με αποτέλεσμα να πιστωθεί στη διοίκηση Μπουτάρη.
vandalismostexni001
Ο κ.Νικηφορίδης είχε και στο παρελθόν προβεί σε οξεία κριτική για το χειρισμό του θέματος της ανάπλασης από τον εργολάβο καταλογίζοντας στη διοίκηση, χαριστικές πράξεις.
Στην προεκλογική περίοδο του 2014, είχε αρνηθεί τουλάχιστον μία πρόταση που του είχε γίνει να είναι υποψήφιος σύμβουλος.
"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"