BLOGGERS HELP

O

4 Μαρ 2015

Ο Βούγιας και ο Καλαφάτης, ο Μπουτάρης κι ένα θαλασσοδάνειο με θέα το Αλλατίνι: Ζητούνται απαντήσεις!


    



Ήταν περίπου πριν από τρία χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2012, που η ‘’Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη’’ βίωσε μία μεγάλη κρίση. Την πρώτη που αντιμετώπιζε ως παράταξη, μετά τις εκλογές. Τότε είχε αποκαλυφθεί, ότι ο δήμαρχος είχε επικοινωνήσει με δύο τότε βουλευτές, τον κ.Σπύρο Βούγια και τον κ.Σταύρο Καλαφάτη, για να τους ζητήσει να υπογράψουν μία τροπολογία, με βάση την οποία ο συντελεστής δόμησης στο ακίνητο Αλλατίνι θα μπορούσε να δώσει άλλα 30.000 τετραγωνικά μέτρα.

Ενδεχόμενη τέτοια τροπολογία θα επανέφερε το σχέδιο για τη δημιουργία της «Πολιτείας Αλλατίνι», το οποίο είχε δημοσιοποιηθεί δέκα χρόνια νωρίτερα, όταν τη δυνατότητα να χτιστούν τα επιπλέον τετραγωνικά είχε δώσει το υπουργείο Πολιτισμού, με υπουργό τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Τα 70.000 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία έχτιζε το ακίνητο, είχαν ήδη πουληθεί και στη συνέχεια το Συμβούλιο Επικρατείας ακύρωσε τις αποφάσεις του Υπουργείου, με αποτέλεσμα το σχέδιο να καταρρεύσει και μαζί και οι επενδύσεις αρκετών Θεσσαλονικέων, οι οποίοι έχασαν τη δυνατότητα διαβίωσης σε οικισμό υψηλής ποιότητας, είκοσι λεπτά με τα πόδια από τον Λευκό Πύργο.
Η παρέμβαση για την τροπολογία θα είχε ένα νόημα, αν η χώρα δεν είχε μπει ήδη στη μεγάλη κρίση και μπορούσε να απαντηθεί το ερώτημα πώς θα υλοποιούνταν το σχέδιο και εάν οι εταίροι σε αυτό το σχήμα δεν είχαν καταρρεύσει πλήρως. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, η NUTRIART, όχι μόνο δε ενδιαφερόταν να χτίσει, αλλά είχε ήδη βάλει πωλητήριο για να καλύψει τα ανοίγματά της. (Προφανώς θα ήταν καλύτερα να πουλήσει με άδεια δόμησης, αλλά αυτό θα ήταν μια μακρά διαδικασία, ενώ τα χρέη έτρεχαν).
Ο δεύτερος εταίρος, η Θεμελιοδομή είχε ήδη σταματήσει να δουλεύει και είχε βγει από το σχήμα. Οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούσαν τίποτε. Τη χώρα κυβερνούσε σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο κλίμα η κυβέρνηση Παπαδήμου και η Βουλή ετοιμαζόταν να κλείσει, για να προκηρυχτούν οι εκλογές. Μέσα σε όλα αυτά, το επενδυτικό τοπίο, ειδικά για τα ακίνητα, είχε αρχίσει να είναι θολό.
Ποιον, λοιπόν, εξυπηρετούσε η τροπολογία και η αύξηση της αξίας του ακινήτου;
Κάποιον, ο οποίος θα μπορούσε να την κρατήσει στο συρτάρι του, ως περιουσιακό στοιχείο, το οποίο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στο μέλλον;
Ή κάποιον που χρειαζόταν να αποδείξει, ότι έχει περιουσιακά στοιχεία;

Η προσωπική περιπέτεια και ο ανάλγητος εκκαθαριστής

Την ίδια περίοδο, το Μάρτιο του 2012, ο κ.Χασδάι Καπόν, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στην εφημερία ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ εφέτος στις 6 Αυγούστου, είχε προβλήματα:
«Έχω ήδη κάνει αγωγή κατά του εκκαθαριστή κ. Πρασσά, από τον Μάρτιο του 2012, έχω ζητήσει ανακοπή των κατασχέσεων και περιμένω να δικαστεί η υπόθεσή μου μέσα στο 2015».
Βεβαίως κατά πάσα πιθανότητα κάνει λάθος ολίγων ημερών καθώς η πρώτη εξώδικη του εκκαθαριστή του κοινοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 2012, αλλά το βασικό θέμα είναι για ποιο λόγο είχαν γίνει οι κατασχέσεις.
Διότι το καλοκαίρι του 2011, αμέσως μετά από τον έλεγχο της τράπεζας της Ελλάδος στην PROTON BANK, o κ.Καπόν είχε πάρει ένα δάνειο ύψους 13,2 εκ. ευρώ με 8ετή περίοδο χάριτος, με επιτόκιο Euribor +3%.
Τρεις μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, η PROTON BANK χωρίστηκε σε καλή και κακή τράπεζα. Η πρώτη πέρασε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η δεύτερη τέθηκε σε εκκαθάριση και εκκαθαριστής διορίστηκε ο κ.Δημήτρης Δεληπέτρος (ο οποίος στις 4 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον κ.Ευσταθιο Πρασσά).
Όταν η τράπεζα τέθηκε σε εκκαθάριση από την Τράπεζα της Ελλάδος διευκρινιζόταν ότι «δάνεια άνω των 400 εκατ. ευρώ, τα οποία κρίθηκαν ότι δεν έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις, θα μείνουν στην παλαιά Ρroton και θα επιδιωχθεί από τον εκκαθαριστή σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος ή να αποπληρωθούν ή να υπάρξουν πρόσθετες εξασφαλίσεις. Στην περίπτωση όπου δεν επιτευχθεί κάτι από τα δύο, θα κινηθούν νομικές διαδικασίες»
Ανάμεσα σε αυτά τα δάνεια ήταν και το δάνειο που είχε λάβει ο κ.Καπόν «κατόπιν πειθούς/ φορτικότητας/ παραινέσεων», όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά του εκκαθαριστή, και παρά την αντίθετη γνώμη ενός εκτελεστικού μέλους του ΔΣ της Τράπεζας, Δέσποινα Λιαρμακοπούλου, και της Διευθύντριας Διαχείρισης Κινδύνων, Μαρίνα Γιάνναρου η οποία χαρακτήρισε το δάνειο αύξηση πιστωτικού κινδύνου, χωρίς ανάλογη αύξηση εξασφαλίσεων, οι οποίες ανέρχονταν μόλις σε 1,3 εκατ. ευρώ, ήτοι στο 10% του υπό χορήγηση δανείου.
Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας, με βάση την οποία έγινε η πρόσφατη δίωξη, ο κ. Καπόν είχε βάλει ως ενέχυρο: 36.521 μετοχές της τράπεζας Πειραιώς, αξίας 387.125 ευρώ, το 2011 και 20.744 ευρώ σήμερα, 500.000 ευρώ από προθεσμιακή κατάθεση στην Proton, ποσοστό επί ακινήτου στην οδό 26ης Οκτωβρίου ιδιοκτησίας του αξίας 416.000 ευρώ το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του (Resοlution Α.Ε.), συνδιοκτησίας του με τον κ.Ηλία Τσοτάκο, ο οποίος επίσης ήταν μέλος του ΔΣ της ΟΜΕGA και της PROTON και έπαιρνε δάνεια.

Σπύρο και Σταύρο, τι σας ζήτησε ο δήμαρχος το 2012 για το Αλλατίνι;

Όπως πριν από ένα χρόνο, ανέφερε στη βουλή, ο τότε εισαγγελέας και νυν υπουργός για την καταπολέμηση της διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης αναφερόμενος στα δάνεια από την PROTON, «o όλος σχεδιασμός ήταν να φαίνεται ότι κάποιοι παίρνουν δάνεια που στη συνέχεια δεν μπορούν να πληρώσουν. Όποιος έπαιρνε δάνειο στη συνέχεια φρόντιζε να κρύψει τα περιουσιακά του στοιχεία. Το κόλπο ήταν να δείχνουν τους κακούς δανειολήπτες. Τα δάνεια ήταν φερεντζές, τα λεφτά πήγαινα αλλού. Ακόμα το τοπίο είναι άγνωστο και δεν έχει φωτιστεί.»
Ο εκκαθαριστής της τράπεζας, ως όφειλε, ζήτησε σε χρόνο ανάμεσα στο Νοέμβριο του 2011 και στον Ιανουάριο του 2012, την αύξηση των εξασφαλίσεων για τα δάνεια του κ.Καπόν, ο οποίος ήδη δεν κάλυπτε τις υποχρεώσεις του.
Κατά μία διαβολική σύμπτωση, την ίδια περίοδο ο κ.Μπουτάρης ζήτησε από τους κ.Καλαφάτη και Βούγια την υπογραφή της τροπολογίας, η οποία θα μετέτρεπε ένα άχρηστο ακίνητο σε οικόπεδο με άδεια να χτίσει 30.000 τετραγωνικά μέτρα, δημιουργούσε δηλαδή μία υπεραξία ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τους μετόχους της Πολιτεία Αλλατίνι. Ποιοι ήταν αυτοί;
Κατά τα 2/3 η καταρρέουσα NUTRIART του ομίλου της 3Ε, και κατά το 1/3 οι Αστικές Αναπτύξεις, εταιρεία, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας είχε αναθέσει όλες τις αρμοδιότητες στον τότε αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ.Χασδάι Καπόν.
astikes anaptixeis001
Τότε, μετά από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Πρωτοβουλίας, όπου ο κ. Ανδρέας Κουράκης είχε κάνει λόγο για ασυμβίβαστο και ο κ.Παναγιώτης Αβραμόπουλος «για εξυπηρέτηση ιδίου οφέλους» και 20 σύμβουλοι είχαν στραφεί εναντίον του, ήταν η πρώτη φορά που ο κ.Καπόν υπέβαλε την παραίτηση του, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από τον δήμαρχο.
Όταν τον προηγούμενο Οκτώβριο ανακινήθηκε το θέμα του δανείου του κ.Καπόν, ο κ.Μπουτάρης είπε στη συνεδρίαση της Δημοτικής ομάδας της Πρωτοβουλίας είπε: «τα γνώριζα όλα αυτά από καιρό και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Χασδάι».

Μήπως τα ήξερε, όταν τηλεφωνούσε στον κ.Βούγια και στον κ.Καλαφάτη;

Εκείνοι είχαν πει ένα ξερό όχι και τέλειωσαν το θέμα αλλά μένει να απαντηθεί γιατί ποτέ έκτοτε δεν ενεργοποιήθηκε η απόφαση της Δημοτικής Ομάδας της Πρωτοβουλίας στις 9 Μαρτίου 2012 σύμφωνα με την οποία: «Προκειμένου να βρεθεί μια ουσιαστική και βιώσιμη λύση στο χρονίζον θέμα των Μύλων Αλλατίνη, ο δήμος Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -ιδιοκτήτες, ΤΕΕ, ενώσεις πολιτών και τους παραγωγικούς φορείς της πόλης- για τη διακρίβωση και τη διατύπωση της τελικής πρότασης του δήμου και των ιδιοκτητών. Τα παραπάνω θα συντελεστούν με την ευθύνη των υπηρεσιών του δήμου και μετά από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου».
Διότι προφανώς δεν υπήρχε επισπεύδων με ίδια συμφέροντα. Πάντως ο Βούγιας κόπηκε από την Πρωτοβουλία στις εκλογές ενώ ο Καλαφάτης, όταν προέκυψε το θέμα με το δάνειο Καπόν, το Νοέμβριο 2014 είπε ότι «από θέση αρχής δεν πρόκειται να κάνει κανένα σχόλιο αφού έχουν παρέμβει οι εισαγγελικές αρχές».
Μήπως είναι ώρα να θυμηθούν και να μας πουν τι τους είχε ζητήσει τότε ο δήμαρχος;

"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"