Παρά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η λοίμωξη από τον ιό HPV είναι θανατηφόρα και ότι η μοναδική λύση είναι ο εμβολιασμός και η συνεχής επαγρύπνηση, πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι ένα φυτικό φάρμακο καθώς και η φυσιολογική άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος παίζουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπισή της.
Μια πρωτοποριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Asian Pacific Journal of Cancer Prevention» με τίτλο «Εκκαθάριση του τραχήλου της μήτρας από τη λοίμωξη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων με τοπική εφαρμογή κουρκουμίνης και κουρκουμίνης με φυτική κρέμα: τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη φάσης ΙΙ», αποκαλύπτει ότι υπάρχουν κι άλλο τρόποι αντιμετώπισης της λοίμωξης.
Η συγκεκριμένη μελέτη θεωρείται ότι είναι η πρώτη που προσφέρει μια αποτελεσματική και ασφαλή θεραπευτική παρέμβαση για την εκκαθάριση του τραχήλου της μήτρας από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Επιπλέον, η μελέτη επιβεβαίωσε στην οµάδα πλασέµπο ότι η λοίμωξη HPV είναι αυτοπεριοριζόμενη σε ένα ποσοστό 73,3% και σταματά από μόνη της εντός 37 ημερών.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα των δύο φυτικών παρεμβάσεων στην εξάλειψη της λοίμωξης HPV από τον τράχηλο της μήτρας των γυναικών που είχαν προσβληθεί από το ιό, γεγονός που επιβεβαιώθηκε μέσω του τεστ Παπανικολάου και εξετάσεων HPV DNA (PCR). Οι γυναικες όμως δεν είχε ακόμη εμφανίσει υψηλού βαθμού τραχηλικές νεοπλασίες (π.χ. προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας).
Στην πρώτη παρέμβαση χρησιμοποιήθηκε Basant, μια φυτική κολπική κρέμα που περιείχε εκχυλίσματα κουρκουμίνης, σαπουνόδεντρου, ινδικού φραγκοστάφυλου και αλόης βέρας. Στη δεύτερη παρέμβαση χρησιμοποιήθηκε μια κολπική κάψουλα κουρκουμίνης. Στις άλλες δύο ομάδες χορηγήθηκε είτε πλασέμπο κολπική κρέμα είτε πλασέμπο κολπική κάψουλα.
Οι 287 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη χρησιμοποίησαν τη φαρμακευτική φόρμουλα ημερησίως για 30 συνεχόμενες ημέρες, με εξαίρεση κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως. Μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή του φαρμάκου υποβλήθηκαν εκ νέου σε επαναληπτικό τεστ HPV, κυτταρολογική εξέταση και κολποσκόπηση.
Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:
«Το ποσοστό εκκαθάρισης από τον ιό HPV με τη χρήση Basant (87,7%) ήταν σε σημαντικό βαθμό υψηλότερο συγκριτικά με τη συνδυασμένη πλασέμπο αγωγή (73,3%). Η κουρκουμίνη είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερο ποσοστό εκκαθάρισης (81,3%) συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο, αν και η διαφορά τους δεν είναι στατιστικά ιδιαίτερα σημαντική».
Ο κολπικός ερεθισμός και η φαγούρα, από ήπιας έως μέτριας μορφής, ήταν σημαντικά υψηλότερα μετά την εφαρμογή της κρέμας Basant. Δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.
Παρ’ όλο που και οι δύο φυτικές θεραπείες αύξησαν σημαντικά το ποσοστό εκκαθάρισης από τον ιό HPV, είναι αξιοσημείωτο ότι η ομάδα πλασέμπο παρουσίασε επίσης ποσοστό εκκαθάρισης 73,3%, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει την πλειοψηφία των λοιμώξεων από τον ιό HPV. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι αυτό δεν αποτελεί καινούριο εύρημα:
«Είναι ήδη τεκμηριωμένο ότι η πλειοψηφία των λοιμώξεων από HPV είναι αυτοπεριοριζόμενη και ότι για την αυτόματη εκκαθάριση υπεύθυνη είναι η κυτταρική ανοσία».
Δεδομένης της ευρέως διαδεδομένης αντίληψης ότι η λοίμωξη από τον ιό HPV αποτελεί θανάσιμη απειλή και ότι η μοναδική λύση είναι ο εμβολιασμός και η συνεχής επαγρύπνηση, οι τελευταίες ανακαλύψεις μας ενθαρρύνουν να αναγνωρίσουμε τόσο τις δυνάμεις του ανθρώπινου σώματος όσο και των φυσικών φυτικών φαρμάκων στη διατήρηση της υγείας μας, παρά τη διαρκή ύπαρξη απειλής της λοίμωξης.
Πηγές:
Wright TC Jr, Massad LS, Dunton CJ, Spitzer M, Wilkinson EJ, Solomon D (Oct 2007). “2006 consensus guidelines for the management of women with abnormal cervical cancer screening tests”. Am J Obstet Gynecol 197 (4): 346–55.
"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"