Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015

ΠΟΛΩΝΙΑ: Εντυπωσιακή πορεία 50.000 εθνικιστών

Περίπου 50.000 Πολωνοί εθνικιστές κατέβηκαν σε δυναμική πορεία στο κέντρο της Βαρσοβίας διαμαρτυρόμενοι για την εισβολή που δέχεται η Ευρώπη και η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως μετά από τα αιτήματα της τελευταίας η Πολωνία να "απορροφήσει" εισβολείς οι οποίοι έχουν ήδη πλημμυρίσει τη Γερμανία, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.
Η μαζική διαδήλωση, η μεγαλύτερη εκδήλωση που έχει γίνει ακόμα και στην Πολωνία, έρχεται μόλις δύο εβδομάδες μετά που το λαϊκιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη, που περιγράφεται από τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης ως «δεξιό» -κέρδισε τις εκλογές στη χώρα, διώχνοντας την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία δεν είχε λάβει μια αρκετά σταθερή γραμμή ενάντια στην εισβολή της Ευρώπης.
Η εθνικιστική διαδήλωση, η οποία συνδέεται με τις επίσημες εκδηλώσεις μνήμης της Ημέρας της Ανεξαρτησίας στην Πολωνία, διοργανώθηκε από τον βουλευτή του ‘Ruch Narodowy’ (Εθνικό Κίνημα), Tomasz Rzymkowski, τον επικεφαλής του ‘All-Polish Youth’, Adam Andruszkiewicz και προσκεκλημένο ομιλητή από το ουγγρικό Jobbik.
Στην ομιλία του, ο Rzymkowski είπε ότι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία του πολωνικού κοινοβουλίου θα είναι το θέμα των «παράνομων οικονομικών μεταναστών από ισλαμικές χώρες. Εμείς δεν τους θέλουμε εδώ», είπε μέσα σε εντονότατες ζητωκραυγές.
Ο Andruszkiewicz αφιέρωσε την ομιλία του σε μια επίθεση κατά της δομής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας ότι «η αποστολή τους είναι να σώσουν τη Δημοκρατία από τα χέρια ανθρώπων που επέφερε το γεγονός ότι πρέπει να πούμε αντίο στους ανθρώπους μας, οι οποίοι έχουν πάει στο Λονδίνο να πλένουν πιάτα.. Είμαστε εδώ για να σταματήσουν αυτοί οι εγκληματίες που έχουν δημιουργήσει αυτό το σύστημα, και να επιστρέψει η χώρα μας σε μια διακυβέρνηση από Πολωνούς πατριώτες».
Το μεγάλο πλήθος επανειλημμένα φώναζε «η Πολωνία στους Πολωνούς» και «Χθες στη Μόσχα, σήμερα στις Βρυξέλλες, θα πάρουμε την ελευθερία μας», καθώς και «Θεός – Τιμή – Πατρίδα». Άλλα συνθήματα που αναφέρθηκαν από τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ήταν «Ας βιαστούμε και ας τελειώνουμε τους κομμουνιστές ...» («κρεμάστε τους κομμουνιστές», λέει το Russia Today) και «Stop στην ισλαμοποίηση».
Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες έκαψαν σημαίες της ΕΕ, ενώ χιλιάδες άλλοι έφεραν την σημαία της Πολωνίας, κάνοντας ένα εκπληκτικό θέαμα από μια θάλασσα από ερυθρόλευκες σημαίες να κινούνται πάνω από τα κεφάλια του πλήθους.
Αυτή η πορεία ήταν εντελώς ειρηνική και έληξε χωρίς επεισόδια.
Η μόνη παράβαση του νόμου, που ανέφερε η αστυνομία, ήταν ότι πολλοί μέσα στο πλήθος πετούσαν κόκκινες φωτοβολίδες, οι οποίες είναι παράνομες σε δημόσιους χώρους. Η αστυνομία, ωστόσο, αρνήθηκε να παρέμβει.
Ενημέρωση: Πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο χωριστά τμήματα για τους εορτασμούς της 11ης Νοεμβρίου: η επίσημη γιορτή, η οργανωμένη από το κράτος, η Εθνική Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Αυτή περιελάμβανε παρελάσεις, εκδηλώσεις μνήμης και πολλά άλλα.