BLOGGERS HELP

O

14 Νοε 2019

ΑΡΝΗΣΙΣ ΣΑΡΑΦΗ – ΑΡΗ


ΑΡΝΗΣΙΣ ΣΑΡΑΦΗ – ΑΡΗ

    Στην παρατήρηση του για απροθυμία συμμετοχής σε πόλεμο κατά των Άγγλων, δεν έχει άδικο ο καπετάνιος του ΕΛΑΣ. Για το μεγαλύτερο ποσοστό τους. Με εξαίρεση τους ολίγους φανατικούς κομμουνιστάς.
Και χωρίς εξαίρεση — στην απροθυμία συγκρούσεως με τους Άγγλους — ούτε για τον ίδιο τον στρατιωτικό αρχηγό του κομμουνιστικού στρατού, τον Σαράφη. Ο οποίος στην αρχή — πριν να ασκηθή εναντίον του η γνωστή αφόρητος κομματική πίεσις και εξαναγκασμός — όχι μόνον απροθυμία έδειξεν άλλα και ΔΥΣΤΡΟΠΙΑΝ εις την εφαρμογήν κομματικών οδηγιών και  εντολών.
    Τις κομματικές εντολές τις παίρνει στην Λαμία, όπου βρίσκεται το Γενικό Στρατηγείο του Ε.ΛΑ.Σ. Στην ίδια πόλη βρίσκεται και ή 13η Μεραρχία του. Στην Άμφισσα το 42 Σύνταγμα, στον Μώλο το 52. Και γράφει στο βιβλίο των απομνημονευμάτων του για τις εντολές πού πήρε. Για την δυστροπία του. Για την ύστερα από τις δυστροπίες του, απόφαση του ΚΚΕ να ανασυγκρότηση την Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ.
   
Ο Σαράφης δεν ήθελε επίθεση κατά των Άγγλων. Ο Βελουχιώτης παρακολουθούσε τη συζήτηση χωρίς να παρεμβαίνει δείχνοντας την συμφωνία του.
    Εκείνα πού δεν γράφει είναι ότι: Τελικά αρνήθηκε να αναλάβη την διεξαγωγή -πολεμικών επιχειρήσων ο ίδιος κατά των Άγγλων. Και ότι στην άρνηση του εκείνην δεν βρέθηκε μόνος. Είχε την συμπαράσταση και του διαβόητου Άρη Βελουχιώτη. Στρατηγός και καπετάνιος του γενικού κομμουνιστικού στρατηγείου, βρέθηκαν σύμφωνοι, στις αρνητικές δυστροπίες τους. Στην κωλυσιεργία κατά της κομματικής ηγεσίας. Σωστή... αγγλόφιλη στασιαστική αντίδρασις:




    ΤΗ ΝΥΧΤΑ στις 30 Νοεμβρίου — γράφει ο αρχηγός του ΕΛΑΣ - πήραμε τηλεγράφημα του συναγωνιστή Γ. Σιάντου που έλεγε ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη και πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή. Επί πλέον ζητούσε να κινηθεί το 42 σύνταγμα προς Λεβαδειά. Ειδοποιήσαμε τις μονάδες να συγκεντρώσουν τους άνδρες και τα μεταφορικά μέσα τους και να μπουν σε επιφυλακή.
    Απαντήσαμε την ίδια νύχτα ότι τα τμήματα μπήκαν σε επιφυλακή και ότι το 42 σύνταγμα πεζικού θα κινήσουμε εν καιρώ και όταν υπάρχει ανάγκη όχι μόνο του, άλλα σε συνδυασμό με άλλες μονάδες και σύμφωνα με γενικό σχέδιο. Την 1 του Δεκέμβρη αγγλικά αεροπλάνα έριξαν προκήρυξη του στρατηγού Σκόμπυ και διαταγή του, πού καλούσε τους αντάρτες να παραδώσουν τον οπλισμό τους σύμφωνα με το σχέδιο πού έχω εκθέσει σε προηγούμενο κεφάλαιο. Ορίζονταν έναρξη αποστράτευσης η 10 του Δεκέμβρη.
    Με τηλεγράφημα στην Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ γνωρίζουμε ότι η μετακίνησις τμημάτων χωρίς να ξέρει το Γενικό Στρατηγείο τείνει να εξαρθρώσει τη διάταξη των τμημάτων και ζητούμε να καθοριστεί σε περίπτωση σύγκρουσης ποιος θα διευθύνει τις επιχειρήσεις. Η μετακίνηση πρέπει να γίνεται με καθορισμένο σχέδιο ενέργειας στο σύνολο και όχι ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες για κάθε περιοχή. Αυτός πού θα διευθύνει τις επιχειρήσεις θα είναι τυπικά και ουσιαστικά υπεύθυνος, αλλιώς είναι αδύνατη πραγματική και ουσιαστική διεύθυνση επιχειρήσεων πού θα διεξάγονται με πρόωρες κινήσεις και όχι με ηρεμία και αποφασιστικότητα. Επί πλέον, ζητούμε να ορισθεί συνάντηση με υπεύθυνο πρόσωπο.......
    Με νέο τηλεγράφημα του ο Σιάντος μας παρακαλάει να προωθήσουμε αμέσως τα συντάγματα 42 και 52, καθώς και την 13η Μεραρχία. Την ίδια μέρα — με άλλο τηλεγράφημα — μαθαίνουμε την ανασύσταση της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ (Σιάντος — Μάντακας — Χατζημιχάλης).




    ΚΑΤΙ ΒΑΣIΚΟ παραλείπει ο Σαράφης στην κατά τα άλλα σωστή εξιστόρηση. Κάτι, πού το πηδάει, - το πνίγει.

                                                                                                     ΕπόμενηΣελίδα