Το σκάνδαλο- μαμούθ εντόπισε ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Π. Νικολούδης και ερευνά η Αρχή για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος…
• «Είναι σκάνδαλο-γίγας! Μπροστά του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Proton Bank και οι άλλες γνωστές υποθέσεις είναι νάνοι!» λένε οι γνωρίζοντες
• Τελευταία «ανακάλυψη» Νικολούδη το πάρτι των ημετέρων στην Αγροτική Τράπεζα πριν αποχωρήσει από την Αρχή – Προσωπικό στοίχημα να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι
• Πώς ο υπουργός κατά της διαφθοράς ανακάλυπτε «κρυμμένα λεφτά» σε Γκέρσεϊ, Λιχτενστάιν και άλλους φορολογικούςπαραδείσους
Χίλια τριακόσια επισφαλή δάνεια –τα λεγόμενα «θαλασσοδάνεια»– που χορήγησε η Αγροτική Τράπεζα χωρίς να πληρούνται στο ελάχιστο οι προϋποθέσεις χορήγησής τους και που το συνολικό ύψος τους αγγίζει τα 5 δις ευρώ βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αρχής Καταπολέμησης Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες των «Επικαίρων», πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο, που μπροστά του ωχριούν οι γνωστές υποθέσεις των άλλων τραπεζών που χορηγούσαν επισφαλή δάνεια και είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια.
«Είναι σκάνδαλο-γίγας! Μπροστά του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ProtonBank και οι άλλες γνωστές υποθέσεις είναι νάνοι! Στις άλλες περιπτώσεις τραπεζών που χορηγούσαν επισφαλή δάνεια είχαμε βλάβη του Δημοσίου, δηλαδή δηλωμένα δάνεια που χορηγήθηκαν και δεν επιστράφηκαν, τα οποία έφταναν κάποιες εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ. Στην περίπτωση της Αγροτικής τα δάνεια που δόθηκαν και δεν επιστράφηκαν, τα οποία και νομοτελειακά οδηγούνται στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου, φτάνουν στα 4,9 δις ευρώ! Είναι ακριβώς υπολογισμένα: χίλια τριακόσια δάνεια ελεγχόμενης νομιμότητας που δεν έχουν επιστραφεί και που θα κληθεί να πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος», αναφέρουν στα «Επίκαιρα» πηγές του υπουργείου για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, που επί σειρά ετών λειτουργούσε ως κρατικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε ένα πλαίσιο «εξυπηρέτησης» κυβερνητικών ημετέρων, διαχωρίστηκε σε «καλή» και «κακή» τράπεζα πριν από περίπου δυόμισι χρόνια. Το υγιές κομμάτι απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τις υποχρεώσεις της «κακής» ανέλαβε το Δημόσιο, καλύπτοντάς τες μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Στο έγκλημα που συντελέστηκε σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και των Ελλήνων φορολογουμένων «έπεσε» ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, ως επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος.
Από την έρευνα της Αρχής και του ΣΔΟΕ προέκυψαν «λαβράκια». Επιχειρηματίες μεγάλου βεληνεκούς, βιομήχανοι, κατασκευαστικές εταιρείες αλλά και αγροτοσυνδικαλιστές απολάμβαναν το ιδιότυπο καθεστώς των «χορηγιών» μέσω δανείων από την ΑΤΕ, τα οποία ουδέποτε εξυπηρετήθηκαν, παίρνοντας έτσι τη μορφή… δώρου.
Στην τελική ευθεία ο έλεγχος των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες
Οι συνομιλίες μεταξύ της Βέρνης και της Αθήνας με κεντρικό θέμα τις μη δηλωθείσες καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες επαναλαμβάνονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, όπου αναμένεται την Πέμπτη (26/3) ο Ελβετός υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για διεθνή χρηματοπιστωτικά θέματα Ζακ ντε Βατβίλ, γιατη διευθέτηση «του παρελθόντος». Όπως γίνεται, λοιπόν, κατανοητό, αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο «καίει» την ελληνική κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης που θα υπάρξει επικοινωνία και συνεργασία ανάμεσα στην Αθήνα και τη Βέρνη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger, οι ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία ανέρχονται σε 1,5 δις ελβετικά φράγκα (1,4 δις ευρώ), ποσό που δεν επιβεβαίωσαν οι ελβετικές Αρχές.
Επί του ποσού αυτού ένα τμήμα έχει δηλωθεί. Ένα άλλο τμήμα του ποσού αποτελεί προϊόν φοροδιαφυγής ή πρόκειται για ποσά που έχουν ωφεληθεί οι καταθέτες από γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές στην Ελλάδα και εξαιρούνται νομίμως κάθε επιβάρυνσης.
"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"
"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"