Δεκαπέντε χρονών δηλώνει πως νιώθει ο κύριος Τσακαλδήμης Χαράλαμπος, ενώ τα περασμένα Χριστούγεννα συμπλήρωσε αισίως 105 έτη ζωής. Ο μπαρμπα- Λάμπης, όπως συνήθως τον αποκαλούν, ζει μόνιμα στην Κορνοφωλιά Έβρου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μοναδική φορά που εγκατέλειψε το χωριό, ήταν το 1914- 19, λόγω της εισόδου των Βουλγάρων, οπότε και διέφυγε τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι κάτοικοι του χωριού, στη Θεσσαλονίκη ως πρόσφυγας.
Ο βαλκανικός πόλεμος ωστόσο, δεν είναι το μόνο ιστορικό γεγονός που σημάδεψε τη ζωή του! Επεξηγηματικά, με δάκρυα στα μάτια καυχιέται ότι πρόσθεσε το δικό του λιθαράκι στην προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την ιταλογερμανική και την εμφύλια λαίλαπα, μιας και υπηρέτησε με υπερηφάνεια την πατρίδα τις περιόδους αυτές.
Τις «50 αποχρώσεις του χακί» συμπληρώνουν επίσης, η θητεία του στο στρατό κατα την περίοδο 1933- 35, αλλά και το 1939 στα «Νέα Όπλα» Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς τί ακριβώς ήταν αυτό... Την απάντηση μας έδωσε ο ίδιος: « Τα νέα όπλα ήταν ο κασμάς και το φτυάρι! Μας πήραν στο στρατό για να φτιάξουμε τους δρόμους! Αυτό θα πει στρατός... Εμένα δεν μου λέει τίποτα το γεγονός ότι οι σημερινοί νέοι κάνουν μια εννιάμηνη βόλτα σε κάποιο στρατόπεδο»
Παρόλο που ο «νεαρός» φίλος μας, πέρασε ένα σημαντικό τμήμα της παραγωγικής του ηλικίας στο στρατό, κατάφερε να δημιουργήσει σχετικά γρήγορα, τη δική του οικογένεια! Ο μπαρμπα- Λάμπης παντρεύτηκε το 1933 και απέκτησε με τη σύζυγό του Αθανασία, πέντε παιδιά: τον Νικόλα, τον Θανάση, την Ελένη, την Θεοδώρα και την Αποστολία. « Τα χρόνια ήταν δύσκολα» μας λέει. Κι όμως δεν έλλειψε τόποτα από τα παιδιά και τα εγγόνια του, που για αρκετά χρόνια ανέθρεφε ο ίδιος. Από τις αγροτικές, κινηγετικές, αλιευτικές του δραστηριότητες, με τις οποίες καταπιάνονταν μέχρι και πριν από τέσσερα- πέντε χρόνια, εξασφάλιζε το ημερήσιο γεύμα. Παράλληλα, διατηρούσε κεραμοποιείο στην Κορνοφωλιά, για να καλύπτει τις υπόλοιπες ανάγκες του, το οποίο απασχολούσε εκτός από μέλη της οικογένειας, εργάτες και από άλλα χωριά.
Πέρα απ’ αυτά όμως, ο πλέον αγαπημένος παππούς της Κορνοφωλιάς, άφησε τη σφραγίδα του και στην πολιτιστική ζωή του τόπου. Ο μπαρμπα- Λάμπης επιτέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος του Τ.Ο. Ε.Β. Κορνοφωλιάς. Επιπρόσθετα, από την ζωή του δεν έλειψαν οι επίτιμες προσκλήσεις και οι βραβεύσεις από το Κ.Α.Π.Η, τηλέσχή μοτοσυκλετιστών, αλλά και τον κινηγετικό σύλλογο στα οποία και αποτελεί ακόμη ενεργό μέλος. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν έχει υπάρξει χορός ή πολιτιστική εκδήλωση του χωριού στην οποία να μην έχει σύρει το χορό, τραγουδώντας το αγαπημένο του τραγούδι: « βασίλεψε αυγερινός» . Στις « επιτυχίες» του στην πολιτιστική ζωή φυσικά, συγκαταλέγει και την αναγνώριση που βιώνει τόσο από εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός, απο τους τοπικούς άρχοντες, όσο και από οποιονδήποτε έτυχε να τον γνωρίσει.
Μεγάλες λύπες και μεγάλες χαρές, πολέμους, φτώχεια, οικονομικές κρίσεις θα συναντήσει κανείς ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής του μπαρμπα- Λάμπη. Όσα όμως κι αν έχουν συμβεί αυτός παρέμεινε πάντα εκεί... αγέροχος. Βλέπει τα χρόνια να περνούν και συμβουλεύει: «Να είσαι καλός άνθρωπος παιδί μου, για να σ’ αγαπούν! Χωρίς την αγάπη και την φροντίδα όλων όσων με ξέρουν, δεν θα ήμουν τώρα ευλογημένος να χαρώ τα 21 δισέγγονα και το μοναδικό μου τρισέγγονο!Χωρίς αγάπη απ’ τους γύρω μου κι απ’ το Θεό δεν θα είχα την ευλογία να ζω»
Εκτός από την αγάπη, στην ερώτηση αναφορικά με το μυστικό της μακροζωίας,το οποίο όπως φαίνεται το γνωρίζει καλά, ο μπαρμπα- Λάμπης έχει να πει πολλά...! Πρώτα απ’ όλα συμβουλεύει τους νέους να έχουν δραστηριότητες! Όπως μας είπε, αποδίδει την ευκινησία του σήμερα, μετά από 105 χρόνια, στο περπάτημα! Για να πάει για το καθιερωμένο κυνήγι στο βουνό... περπάτημα! Για ψάρεμα στον Έβρο... περπάτημα! Από το χωριό στο Σουφλί... περπάτημα! « Τα πόδια δυναμώνουν όσο είσαι νέος! Με το να κάθεσαι και να μην έχεις καμια δραστηριότητα που να σε αναγκάζει να απασχολείς το σώμα σου και το μυαλό σου, μην περιμένεις να ζήσεις όσο εγώ» είπε χαριτολογώντας.
Κάτι ακόμη που θεωρεί ότι του χάρισε επιπλέον χρόνια ζωής είναι το γδάρσιμο των χελιών! Όχι, βέβαια το ίδιο το γδάρσιμο, αλλά ένα περιστατικό που τον σημάδεψε και σχετίζεται με αυτό. Αναλυτικότερα, ο μπαρμπα- Λάμπης ξεκίνησε το κάπνισμα σε ηλικία 40 ετών. Έπειτα από 10 περίπου χρόνια ( χρονικό διάστημα μικρότερο από το 1/ 10 της συνολικής ζωής του) στην προσπάθειά του να γδάρει ένα χέλι το οποίο μόλις είχε πιαστεί στα δίχτυα του, πνίγηκε από τον καπνό του τσιγάρου που κρατούσε στο στόμα του. Εκείνο ήταν! Τσιγάρο και μπαρμπα- Λάμπης δεν συναντήθηκαν ποτέ ξανα.
Μυική δύναμη - Πνευμόνια -Καρδιά
105 χρόνια η καρδιά του δουλεύει ακατάπαυστα, χωρίς να κουραστεί, χωρίς ούτε καν να απορυθμιστεί. Παράξενο, αλλά συμβαινει. Κι ο μπαρμπα- Λάμπης ξέρει τη συνταγή. «Η καρδιά είναι μηχανή» είπε «κι όπως όλές οι μηχανές, έτσι κι αυτή χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει... Για την καρδιά το καύσιμο το βρίσκεις στην καρδιά της Άνοιξης και το λένε καρυδούλα» Ναι, αυτό που καταλάβατε όλοι εννοεί... Τον τρυφερό καρπό της καρύδας τη στιγμή που ξεκινά δειλά- δειλά να εμφανίζεται κάπου στις αρχές του Μάη.
Από την οπτική γωνία των κατιόντων και των γνωστών του τώρα, αυτό που κράτησε τον μπαρμπα- Λάμπη μες στη ζωντάνια τόσα χρόνια, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή... Moto του ειναι οτι αυτά που πρόκειται να συμβούν, θα συμβούν!Και για αυτόν ακριβώς το λόγο η λέξη άγχος είναι άγνωστη για αυτόν.
Από την οπτική γωνία των κατιόντων και των γνωστών του τώρα, αυτό που κράτησε τον μπαρμπα- Λάμπη μες στη ζωντάνια τόσα χρόνια, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή... Moto του ειναι οτι αυτά που πρόκειται να συμβούν, θα συμβούν!Και για αυτόν ακριβώς το λόγο η λέξη άγχος είναι άγνωστη για αυτόν.
Μια τελευταία συμβουλή, που αναμφισβήτητα όλοι θα συμφωνήσουμε ότι πρέπει να εφαρμόζουμε αλλά τις περισσότερες φορές δεν το κάνουμε, είναι η τήρηση του μέτρου! « παν μέτρον» έλεγαν οι αρχαίοι υμών πρόγονοι, « παν μέτρον» μας λέει και ο μπαρμπα- Λάμπης. Τυχαίο που η αναφορά και στους δυο προκαλεί δέος; Δεν νομίζω.
Αυτά κι άλλα τόσα θα μπορούσαν να ειπωθούν για τον κύριο Τσακαλδήμη Χαράλαμπο και την ιδιαίτερη παρουσία του. Όσα όμως κι αν γραφτούν σ’ ένα άψυχο χαρτί, το μόνο σίγουρο είναι ότι ποτέ, κανείς Κορνοφωλιώτης, Δαδιώτης, Σουφλιώτης, Εβρίτης δεν θα ξεχάσει την ύπαρξή του, την ύπαρξη του μπαρμπα- Λάμπη της καρδιάς μας!!!
Αυτά κι άλλα τόσα θα μπορούσαν να ειπωθούν για τον κύριο Τσακαλδήμη Χαράλαμπο και την ιδιαίτερη παρουσία του. Όσα όμως κι αν γραφτούν σ’ ένα άψυχο χαρτί, το μόνο σίγουρο είναι ότι ποτέ, κανείς Κορνοφωλιώτης, Δαδιώτης, Σουφλιώτης, Εβρίτης δεν θα ξεχάσει την ύπαρξή του, την ύπαρξη του μπαρμπα- Λάμπη της καρδιάς μας!!!
"Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου"
Κείμενο - ρεπορτάζ: Ελένη Τσακαλδίμη.