Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Ένα πραγματικά πολύ εντυπωσιακό ελληνιστικό μωσαϊκό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αυτές τις συμβολικές μέρες στην Τουρκία, προκαλεί έντονους διαξιφισμούς και ταραχή όσον αφορά την ερμηνεία του και κυρίως τα μηνύματα που δίνει στην σημερινή συγκυρία.
Συγκεκριμένα ένα μωσαϊκό που ανακαλύφθηκε στην πόλη της Αντιόχειας, στην επαρχία Hatay της Τουρκίας, που ανάγεται στην ελληνιστική εποχή πριν από 2.400 χρόνια περίπου, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στην γειτονική χώρα για το νόημα του και κυρίως για το μήνυμα που όπως διατείνονται δίνει στην σημερινή εποχή.
Το μωσαϊκό αυτό που απεικονίζει ένα σκελετό με διάφορα αφιερώματα έχει μια πολύ συμβολική επιγραφή που ορισμένοι Τούρκοι την έχουν ερμηνεύσει ως, «Ζήσε την ζωή σου χαρούμενα», εμφανίζει την αντίφαση ενός νεκρού σκελετού με ένα μήνυμα ζωής. Η επιγραφή αυτή στα αρχαία ελληνικά έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και διάφορες γνώμες κυρίως για την εσχατολογική ματαιοδοξία που αναδίδει από επώνυμους Τούρκους, όπως ο γνωστός δημοσιογράφος-ιστορικός, Murat Baradakçı, και ο πολύ γνωστός διεθνούς φήμης ιστορικός, İlber Ortaylı.
Η προτροπή μιας χαρούμενης ζωής σε ένα νεκρικό πλαίσιο, σίγουρα είναι μια πολύ εντυπωσιακή αντίφαση και έχει δώσει την πρόκληση για διάφορες ερμηνείες στους Τούρκους που αν μη τι άλλο φανερώνουν την μεγάλη τους ανασφάλεια στις σημερινές διεθνείς συγκυρίες. Το πως ένα ελληνιστικό μωσαϊκό που έχει πάρει αναπάντεχη δημοσιότητα στα τουρκικά ΜΜΕ προκαλεί ακόμα και εσχατολογικές ερμηνείες, είναι πραγματικά χαρακτηριστικό σημάδι της γενικότερης ψυχολογικής κατάστασης που επικρατεί στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Ακόμα και από την ελληνιστική εποχή οι Τούρκοι παίρνουν τα μηνύματα τους.
Εμείς άραγε τα έχουμε πάρει ?
Μεγάλη Εβδομάδα 2016.
Μεγάλη Εβδομάδα 2016.