BLOGGERS HELP

O

14 Νοε 2019

ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ 2ον ΠΟΛΥΒΟΛΙΣΜΟΙ



ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ 2ον
ΠΟΛΥΒΟΛΙΣΜΟΙ
    Με την αποφασιστική διαταγή του Τσώρτσιλ, ο Σκόμπυ προσπαθεί να κόψη τον δρόμο στις μεραρχίες του ΕΛΑΣ, πού κινούνται από την Ρούμελη, Θεσσαλία και Μακεδονία ακόμη, προς την Αθήνα.

    Δεν μπορεί να γίνη η ανακοπή με θωρακισμένα στις ελληνικές κακοτοπιές. Η αεροπορία έχει αρκετά μεγαλύτερες δυνατότητες (όχι απεριόριστες, όμως, ούτε κι αυτή). Στις 5 Δεκεμβρίου γίνεται μια θεαματική και μόνο τρομοκρατική επίδειξις εναντίον ενός τάγματος του ΕΛΑΣ: Με πολυβολισμούς στον αέρα, κατά των λόχων του καπετάνιου Μπελή, στον δρόμο μεταξύ Λειβαδιάς και Θήβας. Με αποτέλεσμα τον τραυματισμό -  μόνο τραυματισμό - τριών ή τεσσάρων ανταρτών και του διαφωτιστού Γεωργούλα Μπέικου (εκφωνητού του ραδιοσταθμού Μόσχας, επί μιαν 20ετίαν αργότερα). Την επομένην γίνονται πάλι επιδεικτικές πτήσεις της ΡΑΦ κατά του ιδίου τάγματος, ενώ βρίσκεται μέσα στην πάλι των Θηβών. (Χωρίς πολυβολισμούς όμως μέσα στην πόλη).
    Κι αυτά το μέτρο, ως εδώ ήταν, για την παρεμπόδιση της κινήσεως των μεραρχιών του ΕΛΑΣ προς την Αθήνα (άλλο το τι θα γίνη μέσα στην Αθήνα).
    Απ' εδώ και πέρα, τα τάγματα θα πορεύωνται μόνο νύχτα. Η νύχτα είναι πολύ μεγαλύτερη από την ήμερα τον Δεκέμβριο.
    Έτσι καμμιά απολύτως καθυστέρησι δεν φέρνουν οι νυχτοπορείες. Τίποτα δεν μπορούν να κάνουν τα βρεταννικά αεροπλάνα και όταν — Καμμιά φορά — ρίχνουν φωτιστικά βλήματα στους δρόμους. Τίποτα.
    ΠΕΡIΣΣΟΤΕΡΗ σημασία από τις ελάχιστες απώλειες του ΕΛΑΣ στον πρώτο πολυβολισμό έχει η... διπλωματική αντιμετώπισις του θέματος, από την Κεντρική του Επιτροπή. Μια διαμαρτυρία προς τον... σύμμαχο Σκόμπυ στις 6 Δεκεμβρίου:



    «ΠΡΟΣ
    3ον Βρεταννικόν Σώμα Στρατού
    Αρχιστράτηγον Σκόμπυ Μέσω Α' Σ.Σ. του ΕΛΑΣ
    Χθες τα απόγευμα έξω από τας Θήβας επολυβολήθη παρά βρεταννικών αεροπλάνων μικρά φάλαγξ του ΕΛΑΣ με αποτέλεσμα 2 νεκρούς και 6 τραυματίας. Η τοιαύτη εχθρική επίθεση συμμαχικών αεροπλάνων κατά ελληνικού στρατού αγωνιζομένου στο πλευρό των συμμάχων, επισύρει βαρυτάτην την ευθύνην όχι μόνον έναντι του τιμίου ελληνικού λαού, ο οποίος ήξιζε καλύτερος τύχης εκ μέρους των συμμαχικών αγγλικών όπλων, άλλα και απέναντι ολοκλήρου του συμμαχικού κόσμου και διεθνούς κοινής γνώμης.
    Ο ισχυρισμός σας, ότι προστατεύετε την κυβερνηση και την τάξη αποτελεί ομολογίαν ότι υπερασπίζετε μιαν φασιστικήν δικτατορίαν της ελαχιστότατης εκείνης μερίδας που αντέδρασε στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και συνεργάσθηκε ανοιχτά με τους κατακτητές, εναντίον της Πατρίδος της και του συμμαχιικού αγώνος.
    Διά μιαν ακόμη φοράν διαμαρτυρόμεθα καί κάμνομεν υστάτην έκκλησιν να πάψητε την ανάμιξίν σας στα εσώτερικά μας πράγμιατα.
    6 Δεκεμβρίου 1944
    Η Κ.Ε. του ΕΛΑΣ
    Στρατηγός  E.  Mάντακας
    Μ. Χατζημιχάλης, Γ. Σιάντος»


    ΑΣΦΑΛΩΣ, όταν οι κεντρικοί επίτροποι διάμαρτύρωνται τόσο έντονα για τους πολυβολισμούς σ' εκείνον που γράφουν στα παλαιότερα παπούτσια τους τις διαταγές του, ασφαλώς :
    • Είναι επηρεασμένοι από τον παγκόσμιο θόρυβο των συνοδοιπόρων κατά του Τσώρτσιλ. Και ειδικώτερα από συζητήσεις και αντιδράσεις μέσα στην Βουλή των Koινοτήτων.
    • Δεν γνωρίζουν το τηλεγράφημα της προηγουμένης, 5 Δεκεμβρίου, του Τσώρτσιλ, με το οποίον δίνει τις διαταγές του για ανακοπή των πορειών του ΕΛΑΣ προς την Αθήνα.
    Αλλά και έτσι πάλι, παρά τους επηρεασμούς και την άγνοια, πάλι χρειάζεται απέραντο θράσος απροσμέτρητο, για την διαμαρτυρία εκείνην.
    Θράσος χρειάζεται, αφού από τις 4 Δεκεμβρίου:
    • Ναι μεν έχουν αναστείλει την γενική  τους επίθεση,  μετά το πάθημα της Φιλοθέης περιμένοντας να φθάσουν άλλα αντάρτικα συντάγματα.
    • Πλην όμως έχουν αρχίσει τις φονικές, εξοντωτικές, δολοφονικές επιθέσεις τους, εναντίον των αστυνομικών τμημάτων ολοκλήρου της, πρωτεύουσας με εκατοντάδες θύματα σφαγής
ΟΜΟΛΟΓΙΑ
    Μήπως όμως γίνεται καμμιά σύγχυσις ημερομηνιών; Μήπως δεν έχουν αρχίσει οι επιθέσεις στις 4 και αρχίζουν στις 6; Ή μήπως, έστω υπάρχει κανένα λάθος ημερομηνιών, στο έγγραφο διαμαρτυρίας του ΕΛΑΣ προς τον Σκόμπυ;
    Όχι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο λάθος. Θράσος, απροσμέτρητο υπάρχει. Όπως φαίνεται από τις ίδιες τις ελασίτικες ομολογίες. Στο ημερολόγιο του Σώματος Στρατού της Αθήνας. Όπου γίνεται λόγος για αναστολή των γενικών επιχειρήσεων. με εκείνην την παρέμβαση του Σοφούλη* στις 4 και 5 Δεκεμβρίου. Αλλά γίνονται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ οι ομολογίες για γενική επίθεση σφαγής (στις 4 και 5 Δεκεμβρίου) κατά των αστυνομικών τμημάτων καθώς και μετακίνηση των μονάδων του ΕΛΑΣ προς την Αθήνα.
Στο ημερολόγιο του ΕΛΑΣ αναγράφεται για τις 4 και 5 Δεκεμβρίου (και η επανάληψις των ημερομηνιών γίνεται για ακριβολογία):
Μοίραρχος Κωνσταντίνος Στεφανάκης. Εδολοφονήθη υπό των κομμουνιστών την 5-12-44, μετά την κατάληψη των φυλακών Βουλιαγμένης, εις την φρουράν των οποίων ανήκε.
    • Η επιχείρηση για την εκκαθάρισι του Θησείου από τους Χίτες ενεργήθηκε αιφνιδιαστικά και τα αποτελέσματα της ήταν αστραπιαία. Μέσα σε λίγες ώρες εξοντώθηκαν. Είχαν 100 νεκρούς και 40 τραυματίες. Στο 4ο Σύνταγμα της αας Ταξιαρχίας που έκανε την επιχείρησι περιήλθαν και λάφυρα 3 πολυβόλα, 2 όλμοι, 1 μυδράλιο, 20 αυτόματα και 70 τυφέκια με αρκετά πυρομαχικά. Οι Αγγλοι αποπειράθηκαν να επέμβουν υπέρ των Χιτών. Αλλά η σταθερή στάση των Ελασιτών τους ανάγκασε να υποχωρήσουν. (Πάντα κατά τους ισχυρισμούς του ΕΛΑΣ).
    • Μετά την νέα αιματοχυσία του απογεύματος οι Μονάδες του ΕΛΑΣ της Αθήνας σύμφωνα με την διαταγή που είχαν επετέθησαν αιφνιδιαστικά, αφώπλισαν όλα τα Αστυνομικά Τμήματα των συνοικιών και άρχισαν να περισφίγγουν το Κέντρο. Το Α' Σ. Σ. για να είναι ενήμερο άμεσα της διεξαγωγής του αγώνα, μεταφέρει το Σ. Δ. του από την Νέα Φιλαδέλφεια στην  Κυψέλη.
    • Όλη την ημέρα της 5ης του Δεκέμβρη συνεχίστηκε η εκκαθαριστική επίθεση των τμημάτων της Αθήνας με έντονη δια ταγή του Α' Σ. Σ. να εξασφαλιστή η ισχυρή κατοχή των συνοικιών που έπρεπε να μείνουν «πάση θυσία» ελεύθερες και την ανάληψη εντατικών επιθέσεων για το VIII Αστυνομικό Τμήμα που αντιστέκετο ακόμα και για τους Μπουραντάδες πού επιχείρησαν να ξαναπάνε στην Βάθης.
    • Μέχρι το μεσημέρι οι Άγγλοι ' επιχείρησαν να επέμβουν στον αγώνα για να σώσουν τους αντιδραστικούς, αλλά απέναντι στην σταθερή στάση των τμημάτων μας υποχώρησαν. Το μεσημέρι όμως τα τμήματά μας, πού επιχείρησαν να καταλάβουν τις φυλακές Συγγρού ήρθαν σε πρώτη σύγκρουση με τις αγγλικές δυνάμεις πού καλά και σώνει επέμειναν να υποστηρίξουν τους χωροφύλακες των φυλακών και τελικά χτύπησαν με απώλειες τα τμήματα μας. Οι φυλακές καταλήφθηκαν και σκοτώθηκαν οι πρώτοι δύο Αγγλοι. Από την στιγμή αυτή βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση μαζί τους.
    • Όλες οι εξορμήσεις της 5ης του Δεκέμβρη επέτυχαν. Έτσι κατελήφθη μέχρι το βράδυ το 8ο Αστυνομικό Τμήμα και το απέναντι του κτίριο Χωροφυλακής με 218 όπλα λάφυρα. Επίσης, η Εφορία Υλικού Πολέμου, άλλα ύστερα 10 αγγλικά τανκς. ανάγκασαν τους Ελασίτες να αποσυρθούν. Η Γενική Ασφάλεια και η Ανωτέρα Διοίκηση Χωροφυλακής πολιορκούνται στενά.
    • Εκτός από τους χωροφύλακες, αστυφύλακες και τους Άγγλους, ο ΕΛΑΣ στις επιχειρήσεις της 5ης του Δεκέμβρη δεν συνάντησε απέναντι του ακόμη τα στρατεύματα της Ορεινής Ταξιαρχίας ούτε του Ιερού Λόχου. Τμήματα μόνο (ως ένα Τάγμα) της Ορεινής Ταξιαρχίας κατέβηκαν στο κέντρο της Αθήνας και από τις θέσεις πού κατέλαβαν φάνηκε πώς σκόπευαν να αμυνθούν στα κυβερνητικά κτίρια και για το Κολωνάκι.
    Η ΗΡΩΙΚΗ αντίστασις και θυσία εκείνων των απομονωμένων αγωνιστικών μικροομάδων στα Αστυνομικά Τμήματα και σταθμούς, πού τελικά εκάμφθησαν και εσφαγιάσθησαν οι άνδρες τους δεν απέβη επί ματαίω. Ας γαυριά ο ΕΛΑΣ διά την εξουδετέρωσιν «όλων των αντιστάσεων μέσα στην Αθήνα» κατά τα πρώτα θριαμβολόγα ανακοινωθέντα του. Παραπέρα θα ομολογήση την πραγματικότητα: Με το μόνιμον και αθεράπευτον αντιαστυνομικόν πάθος των κομισσαρίων του (των κομματικών στελεχών) δεν λογάριασε κανείς τους τας απόψεις των ολίγων αξιωματικών του ΕΛΑΣ. Διά τα πασίγνωστα στρατιωτικά αξιώματα (αντικειμενικός σκοπός, κυρία προσπτάθεια, ελιγμός κλπ. κλπ.).
    Εσκόρπισαν τας κομμουνιστικάς δυνάμεις — κατά τας μεταγενεστέρας επικρίσεις στρατιωτικών τους — εις τα πέρατα της πρωτευούσης, διά να κορέσουν τα μίση και τα πάθη των. Να κατασφάξουν αιχμαλώτους αστυνομικών τμημάτων - όπως της Πλάκας και τόσων άλλων - παρά τας διαβεβαιώσεις με λόγους τιμής εαμικών μεσολαβητών. Να λυντσάρουν τους στρατηγούς Καβράκον και Κουμανάκον (ο Μπάκος θα σφαγεί κρατούμενος), να απαγάγουν δια την Α ή Β «χωματερήν» προς σφαγήν χιλιάδας πολιτών  
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
* Ο Σοφούλης, πάντως, κάνει δηλώσεις στις 6 Δεκεμβρίου, προς το πρακτορείο Ρώυτερ:
«Ο κ. Παπανδρέου, την 4 Δεκεμβρίου, με παρεκάλεσε να σχηματίσω νέα κυβέρνηση. Σ' αυτό η αριστερή παράταξη και τα άλλα κόμματα έδωσαν την συγκατάθεση τους, δηλαδή στο να μπω επί κεφαλής της κυβέρνησης. Εγώ συνεφώνησα, γιατί έβλεπα μ' αυτό μια καλή λύση στα προβλήματα που ανεφύησαν. Στις 7 Δεκεμβρίου ο Άγγλος πρεσβευτής μου ανεκοίνωσε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες που είχε, ο Αγγλος πρωθυπουργός δεν συμφωνεί με οποιαδήποτε αλλαγήν εις το πρόσωπον του πρωθυπουργού, με την σημερινήν κατάστασιν.
                                                                                  Επόμενη Σελίδα