BLOGGERS HELP

O

9 Ιαν 2020

Πήγασος: Το Majestic White Horse του Ολύμπου



Ο Πήγασος είναι το μαγευτικό ιπτάμενο άλογο που βρέθηκε στην ελληνική μυθολογία. Αυτό το πλάσμα είναι παραδοσιακά απεικονίζεται ως ένα καθαρό λευκό άλογο με φτερά.
 Ο πατέρας του Πήγασος λέγεται ότι είναι ο θεός της θάλασσας, ο Ποσειδώνας, ενώ η μητέρα του ήταν η Γκόρντον Μέδουσα. Ο Πήγασος είναι γνωστός για τη σχέση του με τους ήρωες Περσέας και Βελλεροφόντη. Στην ιστορία της δολοφονίας του Περσέα στη Μέδουσα, μπορεί κανείς να βρει την αφήγηση της γέννησης του Πήγασου. Με αυτό  το φτερωτό άλογο  αργότερα ο Βελλεροφόντη  σκότωσε την  χίμαιρα .  
Η Θεογονία του Ησίοδου
Στη Θεογονία του Ησίοδου, γράφεται ότι  ένωση μεταξύ της Μέδουσας και του Ποσειδώνα είχε ως αποτέλεσμα τον Πήγασο , που γεννήθηκε όταν η Μέδουσα αποκεφαλίστηκε από τον ήρωα Περσέα,

► Η Μέδουσα ...Greek Mythos
► Βελλεροφόντη: Μυθολογικός Ηρωας των Μεγάρων...

"Και όταν ο Περσέας έκοψε το κεφάλι της από το λαιμό της, ξεπήδησε ο μεγάλος Χρυσόρος και το άλογο Πήγασος. Ονομάστηκε έτσι επειδή γεννήθηκε δίπλα στα νερά του Ωκεανού, ενώ ο άλλος γεννήθηκε με ένα χρυσό σπαθί στα χέρια του ".




Ο Περσέας με την κεφαλή της Μέδουσας, Μπενβεντό Κιτίνι (1554) CC BY-SA 3.0 )

Ο Ησίοδος αναφέρει επίσης ότι μετά την γέννηση του Πήγασου, το άλογο πετούσε στον Όλυμπο, όπου έζησε στο παλάτι του Δία.  Εναλλακτικά, οι ιστορίες στην ελληνική μυθολογία δείχνουν ότι ο Πήγασος πέρασε λίγο χρόνο στη γη πριν πετάξει στον Όλυμπο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Πήγασος υπηρέτησε δύο ήρωες - τον Περσέα και τον Βελλεροφόντη.
 ►«Ο Δίσκος της Φαιστού αναφέρεται στην έγκυο Αφροδίτη»,  

Μετά το θάνατο της Μέδουσας, λέγεται ότι ο Περσέας σε ένα του ταξίδι  είδε  μια κοπέλα με αλυσίδα σε βράχο. Αυτή ήταν η Ανδρομέδα, η κόρη του βασιλιά και της βασίλισσας της Αιθιοπίας. Η μητέρα της Ανδρομέδας είχε εξαγριώσει τον Ποσειδώνα με το ότι η κόρη της ήταν πιο όμορφη   ακόμη και από τις  Νηρηίδες. Ο θεός τότε τιμώρησε τον λαό της Αιθιοπίας πρώτα στέλνοντας μια πλημμύρα και στη συνέχεια ένα θαλάσσιο τέρας για να τους τρομοκρατήσει. Ο μόνος τρόπος για να κατευνάσει τον Ποσειδώνα ήταν να θυσιάσει την Ανδρομέδα, η οποία ήταν η αιτία της να είναι αλυσοδεμένη σε ένα βράχο.


Ο Πήγασος αναδύεται από το σώμα της Μέδουσας. «Η σειρά των Περσέων: Ο θάνατος της Μέδουσας Ι» από τον Edward Burne-Jones Δημόσιος Τομέας )
Ο Περσέας προσφέρθηκε να διασώσει την πριγκίπισσα και να ασχοληθεί με το τέρας, υπό την προϋπόθεση ότι του δόθηκε το χέρι της Ανδρομέδας στο γάμο. Ο βασιλιάς συμφώνησε σε αυτό και όταν το τέρας έφτασε να διεκδικήσει την πριγκίπισσα, μετατράπηκε σε πέτρα από τον Περσέα με το κομμένο κεφάλι της Μέδουσας. Η σύνδεση του Πήγασου με την Ανδρομέδα μπορείς  να τον δεί στον ουρανό, όπου οι αστερισμοί τους μπορούν να βρεθούν δίπλα-δίπλα.

Ο Περσέας σώζει την Ανδρομέδα, 1596, Gemäldegalerie, Βερολίνο. Δημόσιος τομέας )
Μπελερόφων και Πήγασος
 Σύμφωνα με μια ιστορία, ο ήρωας είχε επισκεφτεί την πόλη της Τίρυνθας, όπου ήταν ο βασιλιάς του Προίτος αδελφός του Ακρίσιου, βασιλιά του ΆργουςΗ γαλήνη του ζεύγους Προίτου-Σθενέβοιας διαταράχθηκε όταν ο Βελλεροφόντης, φυγάς από την Κόρινθο, παρουσιάσθηκε μπροστά τους για να τους ζητήσει φιλοξενία και κάθαρση στην αυλή τους. Η Σθενέβοια ερωτεύθηκε τον νεαρό Κορίνθιο (τότε ονομαζόταν Ιππόνοος), πράγμα που υπήρξε η αρχική αιτία για τη μετάβασή του στον Ιοβάτη και τα κατοπινά ηρωικά του κατορθώματα (για περισσότερα βλ. Βελλεροφόντης)
 Εκεί η βασίλισσα Σθενέβοια (ή Άντεια ) τον ερωτεύεται. Ο Βελλερεφόντης την αποκρούει και εκείνη ταπεινωμένη τον κατηγορεί στον σύζυγό της. Θέλοντας να τον απομακρύνει από την Τίρυνθα, ο βασιλέας Προίτος τον αποστέλλει στον πεθερό του Ιοβάτη, βασιλέα της Λυκίας στη Δυτική Μικρά Ασία (έχοντας ένα κλειστό γράμμα από τον Προίτο, στο οποίο ο αποστολέας παράγγειλε στον αποδέκτη να φονεύσει τον φέροντα).
. Στην επιστολή, ο βασιλιάς κλήθηκε να σκοτώσει τον αγγελιοφόρο.
  • Αντί να βάλει το Βελλεροφόντη στο θάνατο, ωστόσο, ο Ιοβάτης αποφάσισε να αποστείλει τον ήρωα σε μια προσπάθεια να σκοτώσει τη χίμαιρα, πιστεύοντας ότι δεν θα επιβιώσει από τη συνάντηση. Προκειμένου να προετοιμαστεί για αυτή την αναζήτηση, λέγεται ότι η Βελλεροφόντης συμβουλεύτηκε τον Κορίνθιο ,  Πολύειδο, ο οποίος τον συμβούλεψε να αναζητήσει τον Πήγασο. Σε μια εκδοχή του μύθου, ο Πολύειδος ήξερε πού ο Πήγασος έβαζε να πιει και μοιράζεται τις πληροφορίες με τον Μπελερόφωνα, επιτρέποντάς του έτσι να τον εξημερώσει. Σε μια άλλη εκδοχή, ήταν ο Ποσειδώνας (ο μυστικός πατέρας του Βελλεροφόντη) που του έφερε τον Πήγασο. Η πιο δημοφιλής εκδοχή της ιστορίας, ωστόσο, είναι ότι η Αθηνά έφερε τον Πήγασο στο Βελλεροφόντη. Με τη βοήθεια του Πήγασου, ο Βελλεροφόντη πέτυχε να σκοτώσει τη χίμαιρα.
Ο Βελλεροφόντη στον Πήγασο σκοτώνει τη Χίμαιρα, σε αττικό ερυθρό σχήμα επιντίτρον, 425-420 π.Χ. ( CC BY-SA 2.5 ) 
Με την πάροδο του χρόνου, η υπερηφάνεια του Βελλεροφόντη μεγάλωσε και φιλοδοξούσε να κλιμακώσει τα ύψη του Όλυμπου στο πίσω μέρος του Πήγασου για να πάρει τη θέση του ανάμεσα στους αθάνατους. Ο Δίας γνώριζε τη φιλοδοξία του ήρωα και έστειλε έναν κεραυνό για να χτυπήσει τον Πήγασο. Ο Βελλεροφόντη έχασε την ισορροπία του και έπεσε πίσω στη γη. Ο Πήγασος, ωστόσο, συνέχισε το ταξίδι στον Όλυμπο και συνέχισε να ζει στο παλάτι του Δία και του δόθηκε το καθήκον να μεταφέρει τη βροντή του θεού και τον κεραυνό.
βιβλιογραφικές αναφορές
American Museum of Natural History, 2016. Air - Creatures of the Sky, Greek Myths. [Online]
Available at: http://www.amnh.org/exhibitions/mythic-creatures/air-creatures-of-the-sky/greek-myths/
Atsma, A. J., 2016. Pegasos. [Online]
Available at: http://www.theoi.com/Ther/HipposPegasos.html
Greek Myths & Greek Mythology, 2016. Pegasus, the Winged Horse in Greek Mythology. [Online]
Available at: http://www.greekmyths-greekmythology.com/pegasus-winged-horse/
Greek Myths & Greek Mythology, 2016. The myth of Pegasus and Bellerophontes. [Online]
Available at: http://www.greekmyths-greekmythology.com/myth-pegasus-bellerophontes/

Hesiod, Theogony
[West, M. L. (trans.), 1988. Hesiod’s Theogony and Works and Days , Oxford: Oxford University Press.]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου