BLOGGERS HELP

O

31 Μαρ 2017

Απίστευτο σκάνδαλο! 2.500.000 δολάρια χάρισε η Ντόρα σε ΜΚΟ της Καραϊβικής!



Φοβερή αποκάλυψη από Κοτζιά, που απαίτησε να επιστραφούν τα χρήματα. Εξαλλη κατά του ΥΠΕΞ η Μπακογιάννη


Σαφείς υπόνοιες για σκάνδαλο κακοδιαχείρισης κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών επί εποχής Ντόρας Μπακογιάννη αφήνει η νυν ηγεσία της Βασιλίσσης Σοφίας, που αποκάλυψε σπατάλες ακόμα και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην Καραϊβική! Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ επισημαίνεται ότι έπειτα από εντολή του Νίκου Κοτζιά επιστρέφουν στο Ελληνικό Δημόσιο 2.500.000 δολάρια που εντοπίστηκαν να έχουν δοθεί σε ΜΚΟ της Καραϊβικής για προγράμματα που ουδέποτε υλοποιήθηκαν, ενώ υπάρχουν άλλα 10.000.000 δολάρια που χορηγήθηκαν με παρόμοιο τρόπο σε άλλους ξένους οργανισμούς.

Η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κινηθεί και νομικά κατά όσων ευθύνονται για τα «ασκόπως σπαταληθέντα χρήματα, κρυφών λογαριασμών και πάταξης της διαφθοράς». Στις βαρύτατες καταγγελίες του ΥΠΕΞ έσπευσε να τοποθετηθεί (μέσω facebook!) ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, χωρίς να δίνει ουσιαστικές απαντήσεις.

Απάντηση

Η δε Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε αργά το βράδυ παραπέμποντας στην τοποθέτηση Σκυλακάκη και εγκαλώντας τον Ν. Κοτζιά για «μεγάλα και ξεδιάντροπα ψέματα». Τον κάλεσε μάλιστα να πάει «αύριο το πρωί τον φάκελο στον εισαγγελέα», αλλιώς, όπως είπε, θα το κάνει η ίδια.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, το 2008 χορηγήθηκαν επί Ντόρας Μπακογιάννη 2.500.000 δολάρια από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής της Κοινότητας της Καραϊβικής, στο όνομα της υλοποίησης προγραμμάτων. Τα προγράμματα αυτά ουδέποτε υλοποιήθηκαν, «καθότι η ελληνική πλευρά δεν είχε μεριμνήσει τότε για τη σύνταξη και υπογραφή του απαιτούμενου μνημονίου κατανόησης». Συνέπεια των «παραλείψεων ήταν να βρεθεί το εν λόγω ποσό, χωρίς να μας είναι γνωστό με τίνος την απόφαση, ως επένδυση σε έντοκο ομόλογο δημοσίου χώρας της Λατινικής Αμερικής με μηνιαία απόδοση 5%».

Πέραν του ποσού αυτού, το υπ. Εξωτερικών «έχει ήδη εντοπίσει και ζητήσει την επιστροφή άλλων 10.000.000 δολαρίων που είχαν δοθεί, επίσης, κατά την περίοδο 2008-2009, «χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις σε διάφορους οργανισμούς και φορείς του εξωτερικού. Τα ποσά αυτά παραμένουν έως σήμερα αναξιοποίητα». Από όλες τις κατηγορίες ο Θ. Σκυλακάκης -και δι' αυτού η Ντόρα Μπακογιάννη- στάθηκε μόνο σε αυτή για την απουσία μνημονίου και είπε ότι το μνημόνιο το είχε υπογράψει ο ίδιος: «Επισυνάπτω λοιπόν το “μνημόνιο” που κατά τον κ. Κοτζιά δεν είχε ποτέ υπογραφεί όπως αναγράφεται στο ΦΕΚ του 2011 που το κύρωσε με σχετικό νόμο (ως τέως συνεργάτης του κ. Γεωργίου Παπανδρέου, η κυβέρνηση του οποίου κύρωσε το σχετικό μνημόνιο ο κ. Κοτζιάς μπορεί να ρωτήσει τον κ. Δρούτσα, η υπογραφή του οποίου υπάρχει εκεί, είμαι βέβαιος ότι εξ αυτού του λόγου θα τον γνωρίζει και προσωπικά και θα τον συμπαθεί κιόλας)».