BLOGGERS HELP

O

15 Σεπ 2019

ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ - H ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕΡΟΣ 5ον



ΜΠΡΑΣΛΑΟΥ (1910)
Από το 1900 και για 10 συνεχή έτη η ζωή του γεμίζει από σπουδές και υφηγεσία στο πανεπιστήμιο του Γκέτιγκεν. Οι Γερμανοί συμμαθητές του και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου, Klein, Hibert, και λίγο αργότερα ο Minkowski, υποκλίνονται μπροστά στην ευγένεια και στο μέγεθος του Κ. Καραθεοδωρή.

Του γίνονται προτάσεις να μπει σε εταιρείες, να αναλάβει θέσεις Διευθυντή Οικονομικού Τμήματος με μεγάλους μισθούς, αλλά εκείνος δεν δέχεται. Παραμένει ακλόνητος στις θέσεις του. Άλλωστε γιατί να παρατήσει αυτό που αποτελεί την ίδια του τη ζωή; Αυτό που του προσφέρει άπειρη ευχαρίστηση, τα μαθηματικά του, την αστρονομία του, τη φυσική του;

Λίγο έμεινε στη θέση του υφηγητή, την οποία κατέχει από μαθητής ακόμη. Σε δυο χρόνια αναγορεύτηκε καθηγητής μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Γκέτι-
Το 1910 παντρεύεται και λίγους μηνες αργότερα κλήθηκε από το πανεπιστήμιο του Μπράσλαου (που σήμερα ανήκει στην Πολωνία, πολύ κοντά στα Γερμανο- πολωνικά σύνορα). Εκεί βρίσκει τον φίλο του Erhard Schmidt, ο οποίος είχε βάλει το χεράκι του στην πρόσκληση του Καραθεοδωρή στη θέση του τακτικού καθηγητή, όμως αυτό δεν ήταν και το μόνο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε.
Βλέποντας τις μεγάλες δυνατότητές του, του ζητούν να λάβει μέρος στη δημιουργία της Πολυτεχνικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μπράσλαου. Εκείνος δεν χάνει την ευκαιρία, παρόλο που στο Γκέτιγκεν γεννιέται η κόρη του.
Έλαβε μέρος και βοήθησε στην οργάνωση της Πολυτεχνικής Σχολής, η οποία περιέλαβε στους κόλπους της και μαθητές της Στρατιωτικής Σχολής, στον κλάδο κατασκευών δημόσιων έργων, κάτι αντίστοιχο με την σχολή που είχε παρακολουθήσει ο Καραθεοδωρής στις Βρυξέλλες, απ' όπου πήρε το πτυχίο του πολιτικού μηχανικού. Σήμερα, στην πολωνική πια αυτή πόλη υπάρχει και έδρα στο όνομα του.

Όμως πίσω στο Γκέτιγκεν υπάρχει μια οικογένεια. Επιστρέφει και συνεχίζει στην έδρα του τοπικού πανεπιστημίου. Ο ίδιος αναφέρει στα γραπτά του ότι η μεταπήδησή του το 1902 από το πανεπιστήμιο του Βερολίνου στο πανεπιστήμιο του Γκέτιγκεν, ήταν η σοφότερη απόφαση που είχε πάρει ποτέ στη ζωή του.
Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι η σοφότερη απόφασή του, ήταν όταν στην Αίγυπτο αποφάσισε να μεταπηδήσει από Πολιτικός Μηχανικός σε σπουδές Μαθηματικών και επέλεξε την Γερμανία.
 Τότε ήταν που έπρεπε να πάρει μια σειρά κρίσιμων αποφάσεων: Να σπουδάσει μαθηματικά; Ναι ή όχι; Αν 'ναι', που ήταν το σωστότερο, στο Παρίσι ή στη Γερμανία;

Το ένστικτό του τον οδήγησε σωστά: αποφάσισε να σπουδάσει μαθηματικά και μάλιστα στη Γερμανία. Δεν μετάνιωσε ποτέ του γι' αυτό.
Ο καθηγητής Δημήτριος Χόνδρος γράφει:
Άπό τέχνη υπό όλες τις μορφές εκαταλάμβανε όσον ολίγοι, και είχε και μια αρκετά καλή συλλογή από εικόνες. Στην βιβλιογραφία ήταν άφθαστος. Όχι μόνον είχε μια θαυμάσια βιβλιοθήκη με ωραίες σπάνιες εκδόσεις, αλλά μπορούσε να πη για κάθε βιβλίο, ιδίως αρχαίο ελληνικό, τα πάντα (εκδότη, ημερομηνία εκδόσεως, στοιχεία τυπογραφείου, άλλες εκδόσεις.. .)' .

 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΜΥΡΝΗΣ ( 1919) ΜΕΡΟΣ 6ον

ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ - H ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου