BLOGGERS HELP

O

14 Νοε 2019

Ο Β ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΙΟΣ ΕΦΤΑΙΓΕ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ Β ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ;


Ο Β  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΠΟΙΟΣ ΕΦΤΑΙΓΕ ΓΙΑ ΤΗ ΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ Β ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ;

  Οι Βούλγαροι κατάλαβαν ότι θα αντιμετώπιζαν τη κατακραυγή της κοινής γνώμης των ευρωπαϊκών λαών και προσπάθησαν να προλάβουν τα πράγματα εκδίδοντας διακοίνωση και κατηγορώντας τους Έλληνες και Σέρβους συμμάχους για την έναρξη των εχθροπραξιών.
Έτσι μετά μεγαλοπρεποούς τουναντίον προπετείας επέδωσαν την 18)1 Ιουλίου 1913 διακοίνωσιν προς τας Μ. Δυνάμεις, διαμαρτυρόμενοι κατά Ελληνοσερβικής επιθέσεως, η οποία δήθεν εγένετο κατ' αυτών. Ο αναγνώστης, ενήμερος ήδη της πραγματικής εξελίξεως των γεγονότων, είναι εις θέσιν να εκτίμηση το ακούσιον χιούμορ, το οποίον αποπνέει το Βουλγαρικόν ανακοινωθέν, έχον ως έπεται :
 Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ
  «Κατά τας εκθέσεις, τας οποίας απέστειλεν ο αρχηγός της Μακεδονικής ημών στρατιάς, οι Έλληνες εν τη περιοχή των Ελευθερών και οι Σέρβοι περί την Ζλετώραν, πλησίον του Ιστίπ, επετέθησαν χθες κατά των προφυλακών μας, άνευ ουδεμιάς προφανούς δικαιολογίας και χωρίς καμίαν απολύτως πρόκλησιν εκ μέρους μας.
  «Όπισθεν τότε του Σέρβικου μετώπου διενηργήθησαν σημαντικαί κινήσεις στρατευμάτων, εις δε το Κριβολάκ, επί της από Σκοπίων εις Θεσσαλονίκην γραμμής, συνεκεντρώθησαν πυροβολικόν και πολυάριθμα στρατιωτικά σώματα.
  «Η ταυτόχρονος αύτη Έλληνοσερβική επίθεσις φαίνεται ότι ήτο προμελετημένη, ενηργήθη δε προς τον σκοπόν του να προκληθούν τα στρατεύματα μας, άτινα, αφού παρέτειναν επί τοσούτον την υπομονήν των, αναγκάσθησαν εν τέλει να απαντήσουν εις την πρόκλησιν.
  «Λυπούμεθα απείρως ότι, καθ' ην ακριβώς στιγμήν επρόκειτο να έλθωμεν εις οριστικήν απόφασιν περι της διανομής των κατακτηθεισών χωρών, oι Έλληνες και Σέρβοι μας προκαλούν δι' αιματηρών επεισοδίων, άτινα ενδεχόμενον να έχουν πολύ σοβαράς συνεπείας. Υπό τοιαύτας συνθήκας απεκδυόμεθα πάσης ευθύνης διά την ούτω δημιουργηθείσαν κατάστασιν, καθώς και διά πάσας τας συνεπείας αίτινες ενδεχόμενον να προκύψουν εξ αυτής».
 Με μια κουβέντα είπε ο γαϊδαρος το πετεινό κεφάλα!
  Η εσκεμμένη αύτη διαστροφή και παραποίησις τών γεγονότων υπό των Βουλγάρων έθριάμβευσε μόνον επί εν εικοσιτετράωρον μέχρις ότου δηλαδή η Ελληνική και η Σερβική Κυβέρνησις ύπέβαλον τας ιδικάς των εκθέσεις περί τής Βουλγαρικής επιδρομής.
 Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Η Ελληνική Διακοίνωσις της 18)1 Ιουλίου, είχεν ως έξης :
 «Χθες. μεταξύ της 7ης και 8ης μ.μ. ώρας οι Βούλγαροι. επετέθησαν κατά των στρατευμάτων μας εν Ελευθεραίς και Μωσθένι, περί την 11 μ,μ. προσεβλήθη επίσης και το εν Πραβίστα απόσπασμα μας.
  «Σήμερον, ώρα 4 μ.μ.. ηκούσθησαν κανονιοβολισμοί βορείως της Βογδανίτσας. Tρία Βουλγαρικά συντάγματα εκ. Δοϊράνης προσέβαλον τας προφυλακάς μας επί της αριστεράς όχθης του Αξιού προς το Μακούκοβον.
  Το Βουλγαρικό πυροβολικό βάλλει κατά των Σερβικών χαρακωμάτων επί της δεξιάς όχθης. Βουλγαρικά στρατεύματα προτού διαβώσι τον Αξιόν, προσέβαλον και κατέλαβον την Γευγελή.
  «Εις τας 5 π.μ. προσεβλήθησαν αι προφυλακαί μας εν Κιλινδίρ, οκτώ περίπου μίλια μακράν του Καρασούλι.
Ο Βαλκανιονίκης Βασιλέας Κωνσταντίνος και η νικηφόρα προέλαση των Βαλκανικών Στρατών
  Εις τας 7.45 π.μ. σύνταγμα Βουλγάρων προσέβαλε τας προφυλακάς μας εν Νιγρίτα. Εις τας 8.30' π.μ. ο Βουλγαρικός στρατός προχώρησε από το Αροζάν προς την Μπάλτσαν. Συνεπεία περικυκλώσεως λόχου τινός Ελλήνων στρατιωτών εν Ελευθεραίς, το αρχηγείον εζήτησε παρά του Ναυάρχου την αποστολήν ενός θωρηκτού προς απολύτρωσίν των.
  «Ο κυβερνήτης του αντιτορπιλλικού «Λέοντος» τηλέγραφεί ότι εν ω εξετέλει αναγνωρίσεις πλησίον των Ελευθερών, είδε τα περίχωρα κατειλημμένα υπό Βουλγάρων στρατιωτών, οι όποιοι και έβαλον κατ' αυτού διά πυροβόλων Μαξίμ.
  «Καθ' όλην ταύτην την επίθεσιν ο Βουλγαρικός στρατός, παραβιάζων καταφώρως το πρωτόκολλον, της Θεσσαλονίκης της 8)21ης Μαίου, το οποίον είχε καθορίσει ούδετέραν ζώνη εισήλθε εις το έδαφος το οποίον  κατείχεν ο Ελληνικός στρατός.
  «Ούτω παρά πάσαν την ειλικρινή και φιλειρηνικήν ημών πολιτικήν, παρά πάσας τας προσπάθειας και την συνδιαλλακτικήν ημών στάσιν, ο Βουλγαρικός στρατός την παρελθούσαν νύκτα κατήρξατο αδίκου και αδελφοκτόνου πολέμου. Απεφασίσαμεν λοιπόν νά διατάξωμεν τον Ελληνικόν στρατόν, όπως επελάση κατά των Βουλγαρικών δυνάμεων και υπεραμυνθή των θέσεων και του εδάφους του.
  «Διαμαρτυρόμεθα εντόνως κατά της αδικαιολογήτου ταύτης δράσεως του Βουλγάρικου στρατού και επιρρίπτομεν επί της Βουλγαρίας ολόκληρον την ευθύνην των γεγονότων, τα οποία ενδεχόμενον να προκύψουν».
  Ταυτοχρόνως η Σερβική Κυβέρνησις εδημοσίευσε την επομένην Διακοίνωσιν, την οποίαν ο διπλωματικός της αντιπρόσωπος επέδωκεν εν Σόφια προς την Βουλγαρικήν Κυβέρνησιν :
 Η ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ
  «Ο Βουλγαρικός στρατός, αποτελούμενος εξ 100 χιλ. ανδρών, μετά πυροβολικού, διεβη την οροθετικήν γραμμήν την 30ην Ιουνίου 1913 ώρα 2 π.μ. ενήργησε δε αιφνιδιαστικήν επίθεσιν κατά των Σερβικών προφυλακών, προκαλέσας τοιουτοτρόπως αγρίαν πάλην. κατά την οποίαν επέδειξεν έλλειψιν σεβασμού και προς αυτούς τους Σέρβους τραυματίας, όσοι είχον αφεθή επί του πεδίου της μάχης.
  «Καταληφθείς εξ απροόπτου υπό της αιφνιδιαστικής ταύτης επιθέσεως ο στρατός μας. υπεχρεώθη να αμυνθή και να απωθήση τον εχθρόν. Η αναγγελία της αδικαιολογήτου ταύτης επιθέσεως εκ μέρους της Βουλγαρίας κατά της συμμάχου της προκάλεσε κατάπληξιν εις τε τους στρατιωτικούς και τους αστικούς Σερβικούς κύκλους. Συνετέλεσε δε εις το να εκλίπη πάσα πεποίθησις επί τας φιλειρηνικάς δηλώσεις τας τελευταίως γενόμενας υπό της Βουλγαρικής Κυβερνήσεως.
  «Πάντα τα έκτοτε διατρέξαντα εστερέωσαν την πεποίθησιν της Σερβικής Κυβερνήσεως, ότι η Βουλγαρία είχεν ήδη συλλάβει την απόφασιν να κανονίση ενόπλως τας διαφοράς της μετά της Σερβίας. Τα έγγραφα. τα ανακαλυφθέντα επί Βουλγάρων αξιωματικών, επικυρούν. όπως και αι δηλώσεις των, τας εχθρικάς προς την Σερβίαν διαθέσεις της Βουλγαρικής Κυβερνήσεως.
  «Πάσαι αι άλλαι επιθέσεις, αι διεξαχθείσαι κατά των διαφόρων σημείων του Σερβικού μετώπου, ως λ.χ. εν Ζαζεκάρ. Πιρότ κλπ., καθώς και τα γεγονότα, άτινα επηκολούθησαν εις την απροσδόκητον ταύτην επιδρομήν. είναι τοιαύτης φύσεως, ώστε να ενισχύουν την πεποίθησιν ότι η Βουλγαρική Κυβέρνησις, αγομένη από ανεξήγητου τίνος μίσους, επεθύμει να εξαναγκάση εις πόλεμον την Σερβίαν. χωρίς να κηρύξη τούτον επισήμως, διαρρηγνύουσα τοιουτοτρόπως την ύφισταμένην συνθήκην συμμαχίας και την προς ημάς φιλίαν.
  «Ευρεθείσα απέναντι τοιούτων απροσδοκήτων και αξιοθρηνήτων γεγονότων, η Σερβική Κυβέρνησις διακόπτει από σήμερον πάσαν αυτής επικοινωνίαν προς την Βουλγαρίαν, ανακαλούσα δε τον παρά τη Αυλή της Α. Μ. του Βασιλέως Φερδινάνδου διπλωματικόν αντιπρόσωπόν της, αναθέτει την προστασίαν των συμφερόντων της, καθώς και των συμφερόντων πάντων των Σέρβων υπηκόων, εις τον αντιπρόσωπον της Α. Μεγαλειότητος του Αυτοκράτορος πασών των Ρωσσιών »
 Σήμερα γνωρίζουμε ότι για την απροσδόκητη και κτηνώδη αυτή επίθεση υπεύθυνοι είναι αποκλειστικά οι Βούλγαροι.
ΕπόμενηΣελίδα