BLOGGERS HELP

O

10 Φεβ 2020

Ο Πυρρίχιος Χορός - ΒΙΝΤΕΟ (Από την ελληνική μυθολογία : )


Ο Πυρρίχιος Χορός
(Από την ελληνική μυθολογία : )
Οι νεαροί ( = οι κούροι – Κουρήτες), για να αποφύγουν κάποια ανεπιθύμητη επίσκεψη του Κρόνου εξαιτίας όλης αυτής της φασαρίας κάθε φορά που ο Δίας έκλαιγε, άρχιζαν να χορεύουν έναν

έναν άγριο πολεμικό χορό, τον πυρρίχιο, και να τραγουδούν βγάζοντας πολεμικές ιαχές και χτυπώντας με τα δόρατα και τα ακόντια πάνω στη γη και στις ασπίδες και έτσι ο Κρόνος δεν μπορούσε να ακούσει το κλάμα του μωρού.

Ο Πυρρίχιος ήταν ο σπουδαιότερος από τους πολεμικούς χορούς στην Αθήνα. Ο χορός χορευόταν σε μεγάλες γιορτές όπως στα Μικρά και Μεγάλα Παναθήναια.

Στην ελληνική Wikipedia πρόσθεσα την περιγραφή του Πλάτωνος (αρχαίο κείμενο και απόδοση και πρόσθεσα άλλες πηγές.
https://el.wikipedia.org/…/%CE%A0%CF%85%CF%81%CF%81%CE%AF%C…
Ο Πλάτων - Νόμοι (7-815α) σημειώνει τα εξής :
(815a) ρχησιν λγοι. τν πολεμικν δ τοτων, λλην οσαν τς ερηνικς, πυρρχην ν τις ρθς προσαγορεοι, τς τε ελαβεας πασν πληγν κα βολν κνεσεσι κα πεξει πσ κα κπηδσεσιν ν ψει κα σν ταπεινσει μιμουμνην, κα τς ταταις ναντας, τς π τ δραστικ φερομνας α σχματα, ν τε τας τν τξων βολας κα κοντων κα πασν πληγν μιμματα πιχειροσας μιμεσθαι· τ τε ρθν ν τοτοις κα τ ετονον, τν γαθν σωμτων (815β) κα ψυχν πταν γγνηται μμημα, εθυφερς ς τ πολ τν το σματος μελν γιγνμενον, ρθν..

(815a)....τον πολεμικό χορό που διαφέρει από τον ειρηνικό , θα μπορούσαμε να τον ονομάσει κανείς σωστά πυρρίχιο. Αυτός μιμείται, απ' τη μια μεριά. τις κινήσεις που κάνει κάποιος για να αποφύγει όλα τα χτυπήματα που του έρχονται από κοντά ή από μακρυά, να πέφτει στο πλάι, να υποχωρεί, να πηδά ψηλά, να πέφτει χαμηλά• κι από την άλλη μεριά, τις αντίθετες κινήσεις που προσπαθούν να μιμηθούν τις επιθετικές στάσεις, τις βολές δηλαδή των τόξων και τις ρίψεις των ακοντίων και τις χειρονομίες που μιμούνται κάθε είδους χτύπημα. Το σωστό και το συντονισμένο που υπάρχει σ' αυτούς τους χορούς, όταν γίνεται μίμηση των ωραίων σωμάτων και των ωραίων ψυχών, πραγματοποιείται όταν το σύνολο των μελών του σώματος διατηρεί την ευθύτητα των γραμμών του.

  ΠΗΓΗ ...Τῶν ἐν Ὀλυμπίᾳ ἀγώνων, τῶν ἱερῶν, Ἱστορικὸν Ἀττικὸν Ἡμερολόγιον

ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ Facebook   

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ    ΕΒΡΑΙΟΙ - JEWS   Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

ΕΛΛΑΔΑ         ΔΙΕΘΝΗ-International     ΖΩΟΦΙΛΙΑ - Animal friend 

Einstein Ο ''ΦΤΙΑΧΤΟΣ'' ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΤΟΥ 20 ΑΙΩΝΑ - Η'' ΑΠΑΤΗ ?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου