BLOGGERS HELP

O

24 Δεκ 2019

ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ - H ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕΡΟΣ 1ον



Η ΖΩΗ ΤΟΥ - Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ - Ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ - Ο ΕΛΛΗΝΑΣ

Τελικά πότε θα γίνουν γνωστά στους Έλληνες τα ονόματα και τα έργα, η αναγνώριση και το Διεθνές κύρος άξιων τέκνων της Ελλάδας;


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑϊΝΣΤΑΙΝ ΠΡΟΣ Κ. ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΙΙ
Οι δυο άνδρες είχαν γνωριστεί στα τέλη του 1913. Σε απόσπασμα της επιστολής του Αϊνστάιν προς τον Καραθεοδωρή, που γράφτηκε το 1919, (λίγους μήνες πριν ο Ελευθέριος Βενιζέλος του ζητήσει στο Παρίσι να αναλάβει την ίδρυση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης, και 2 χρόνια πριν ο Αϊνστάιν βραβευτεί με το Βραβείο Νόμπελ) αναφέρονται τα εξής:
Άγαπητέ κ. συνάδερφε,
Βρίσκω θαυμάσιο τον υπολογισμό που κάνατε. Κάποιο μικρό λάθος γραφής στη δεύτερη σελίδα με δυσκόλεψε λίγο. Τώρα όμως καταλαβαίνω τα πάντα.
Πρέπει νομίζω να δημοσιεύσετε τη θεωρία στη μορφή που της δώσατε 'Στα χρονικά της Φυσικής', διότι οι φυσικοί, όπως κι εγώ, δεν γνωρίζουν τίποτε από αυτό το αντικείμενο. Με την επιστολή μου αυτή θα πρέπει να σας θυμίσω τον Βερολινέζο, που μόλις ανακάλυψε το Γκρούνβαλτ, ( προάστιο του Βερολίνου με πολυτελείς βίλες) και διερωτάται αν ζούσαν άνθρωποι εκεί.
Αν θέλετε να μπείτε στον κόπο να μου εξηγήσετε ακόμα και τους κανονικούς μετασχηματισμούς, θα έχετε βρει έναν ευγνώμονα και ευσυνείδητο ακροατή.
Αν όμως λύσετε και το πρόβλημα των κλειστών γραμμών του χρόνου, θα γονατίσω μπροστά σας με  σταυρωμένα τα χέρια. Πίσω από αυτό υπάρχει κρυμμένο κάτι, που είναι αντάξιο του ιδρώτα των καλυτέρων.
Με τους καλύτερους χαιρετισμούς.
Δικός σας Α. Αϊνστάιν
 ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το 1978, όταν τελείωνα το Λύκειο, βρέθηκα σε μια συνάντηση με τους καθηγητές της τάξης μου, ένα αποχαιρετιστήριο γεύμα σε ταβέρνα της Θεσσαλονίκης, όπου, όπως αναμέναμε, ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση μεταξύ καθηγητών και αποφοίτων.
Κατά την διάρκεια της μου έκανε εντύπωση η εμμονή ενός μαθηματικού, ο οποίος τακτικά επαναλάμβανε ότι ο Αϊνστάιν, δε είχε δικές του θεωρίες και ότι αυτά που παρουσίασε και ανεδείχθη σ' αυτό που γνωρίζουμε, θα συνέθεσε μέσα από γνώσεις που έλαβε άλλοτε συναναστρεφόμενος με Έλληνες μαθηματικούς και άλλοτε προπάτορα μας.
Οι άλλοι καθηγητές του ζήτησαν περισσότερα στοιχεία και αυτός άρχισε να μιλάει για κάποιον Έλληνα μαθηματικό, ο οποίος είχε διαπρέψει στην Γερμανία και με τον οποίο ο Αϊνστάιν είχε επαφές και αλληλο γραφία και ότι το 1955 ο Αϊνστάιν είχε δηλώσει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι αυτό που έγινε το όφειλε στον Έλληνα Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.
Τότε, την ημέρα εκείνη πρώτο άκουσα το όνομα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν: Έίναι δυνατόν ένας Έλληνας να είναι ο επιστημονικός καθοδηγητής του εγκέφαλου που λέγεται Άλμπερτ Αϊνστάιν; Αυτού που κατέβασε τόσες θεωρίες στα μαθηματικά, στη φυσική, ακόμα και σε θέματα ουράνιας μηχανικής, του ανθρώπου που ήταν ο κύριος συντελεστής του Πειράματος της Φιλαδέλφειας, του ανθρώπου που το 1921 βραβεύθηκε με το βραβείο Νόμπελ;
Πιστέψτε με! Το μυαλό μου δύσκολα το χωρούσε. Συνήθως κολλούσα όταν σκεπτόμουν: Άν ο Αϊνστάιν πήρε βραβείο Νόμπελ θεωρούμενος ως επιστήμονας εξαιρετικών δυνατοτήτων, τότε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, τι πρέπει να ήταν; ' και αυτό γύριζε συνεχώς στο μυαλό μου, κάθε φορά που άκουγα την λέξη Αϊνστάιν λέξη τακτική στον κύκλο μου, ενώ αντίθετα, οφείλω να ομολογήσω, το όνομα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή ήταν σπάνιο να ακουστεί. Λες και απαγορεύονταν.
Τα χρόνια πέρασαν και το 1984 βρέθηκα στην Αγγλία. Εκεί ξανάκουσα το όνομα του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή όχι όσο τακτικά άκουγα τον Αϊνστάιν αλλά τακτικότερα απ' ότι στην Ελλάδα.
Ήθελα να ρωτήσω, να μάθω ποιος ήταν τέλος πάντων αυτός ο Καραθεοδωρή, ο οποίος μάλιστα αναφέρονταν ως μέντορας του Αϊνστάιν. Υπήρχε όμως ένα πρόβλημα: Ντρεπόμουν. Ντρεπόμουν να ρωτήσω τους Άγγλους να μου πουν για τον Καραθεοδωρή. Σαν Έλληνας που ήμουν θα έπρεπε να γνωρίζω για τον Ιπποκράτη, τον Δημόκριτο, τον Πυθέα τον Μασσαλιώτη, τον Θαλή τον Μηλήσιο, τον Πυθαγόρα, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, όλους αυτούς τους προπάτορες των Ελλήνων που γέμισαν με το φως τους τα Δυτικά, και όχι μόνον, πανεπιστήμια. Έτσι θα έπρεπε να γνωρίζω και για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.
Όμως δεν γνώριζα, όπως και οι περισσότεροι άλλοι Έλληνες.
Κάποια στιγμή δεν άντεξα άλλο. Ρώτησα τάχα για περισσότερες λεπτομέρειες, και μου δόθηκαν. οι Άγγλοι μιλούσαν για ένα πρόσωπο, αν όχι ανώτερο, τότε ισάξιο του Αϊνστάιν και τον Πλανκ. Ενός ανθρώπου που όσο ψηλά πετούσε το πνεύμα του, τόσο χαμηλά έβλεπαν τα μάτια του. Ένα παράδειγμα επιστημονικού κύρους συνδυασμένο άριστα με τις ανθρώπινες αξίες και αρετές.
Το 'κάλλος' του πνεύματος και της επιστημονικής ευγένειας, στο ανώτερο επίπεδο.
Ήταν ένας άνθρωπος στον οποίο ο Αϊνστάιν, με βάση τα τεκμήρια της μεταξύ τους επικοινωνίας, αποτείνονταν όπως θα αποτείνονταν ένας προχωρημένος μαθητής προς έναν 'δάσκαλο απείρου γνώσεως'! Και αυτό δεν είναι καθόλου λίγο. Αντίθετα, ενώ ο Καραθεοδωρή γνώριζε ότι ο Αϊνστάιν είχε πάρει Νόμπελ επιστημών, εκείνος ποτέ δεν του αρνήθηκε συνεργασία και βοήθεια. Γιατί; Γιατί ήταν ένας γνήσιος Ευγενής και Πνευματικός Έλληνας, για μένα πολύ κοντά στο επίπεδο ενός Πυθαγόρα, ενός Αριστοτέλη, ενός Ευκλείδη.
Ποιος ήταν τελικά ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή; τι θα έπρεπε να σημαίνει για μας τους Έλληνες; Γιατί θα έπρεπε να 'ξεχάσουμε' για λίγο του Αϊνστάιν και να ασχοληθούμε με τον Έλληνα Καραθεοδωρή;
Ο καθηγητής του ΕΜΠ και Ακαδημαϊκός Φίλων Βασιλείου διηγούνταν το εξής ανέκδοτο:
'Τον Ιούλιο του 1935 ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή έδινε μια διάλεξη κατά την πορεία της οποίας έπρεπε να κάνει μνεία του Θεωρήματος Καραθεοδωρή. Η μετριο φροσύνη του, όμως, δεν του επέτρεπε να πει: 'σύμφωνα με το θεώρημα που φέρει το όνομά μου ' ή 'σύμφωνα με το Θεώρημα Καραθεοδωρή. Αφού, λοιπόν, σκέφθηκε λίγο, είπε: 'Σύμφωνα με το θεώρημα που έχω την τιμή να φέρω το όνομά μου...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου