BLOGGERS HELP

O

14 Νοε 2019

ΑΝΑΒΟΛΗ 48 ΩΡΩΝ


ΑΝΑΒΟΛΗ 48 ΩΡΩΝ
    ΤΟ ΠΑΘΗΜΑ του ΕΛΑΣ προκαλεί ματαίωση των σχεδίων του για αιφνιδιαστική έφοδο. Πρέπει να αναπληρωθή το διαλυμένο σύνταγμα από άλλες μονάδες. Πολύ περισσότερες τώρα, φυσικά, αφού χάθηκε το στοιχείο του αιφνιδιασμού.
Και αυτές οι μονάδες χρειάζονται κάποιο χρόνο για να φθάσουν στην Αθήνα. Οπωσδήποτε και οι πλησιέστερες — στην Χαλκίδα και Κόρινθο — θέλουν τουλάχιστον δύο 24ωοα. Μονάδες πεζικού είναι, με τις γνωστές δεσμεύσεις βραδυπορίας της εποχής (μουλάρια μεταφέρουν τα πολυβόλα, όλμους κλπ. κλπ.).
    Για το ΚΚΕ όμως έρχονται σαν ουρανόπεμπτον δώρον, κάτι πολιτικές ζυμώσεις και κινήσεις εναντίον του Παπανδρέου. Δικαιολογείται κι αυτό — ενώ οι αντάρτες του κινούνται πάση ταχύτητι — ότι κι αυτό δεν θέλει την σύγκρουσι, ότι αποβλέπει σε κάποιον συμβιβασμό. ότι είναι πρόθυμο γιά υποχωρήσεις, προς το καλόν του τόπου...
    Η ΟΙΚΤΡΑ αποτυχία της πολιτικής Παπανδρέου, πιστοποιείται με το αιματηρόν κομμουνιστικόν συλλαλητήριον της 3ης Δεκεμβρίου. Εναντίον του στρέφονται τώρα πολιτικοί αντίπαλοι, από δύο κατευθύνσεις :
    •   Εκείνοι, οι όποιοι είχαν προβλέψει τη κατάσταση που θα έρθει με τους χειρισμούς του Παπανδρέου και ζητούσαν πιο δραστική αντιμετώπιση των κομμουνιστών από την αρχή.
    • Στρέφονται όμως εναντίον του και άλλοι, κάποιοι νέοι υποψήφιοι συνοδοιπόροι, φιλοδοξούντες να καταλάβουν αυτοί την πρωθυπουργικήν θέσιν του, όταν εξασφαλίσουν την ανοχήν — μέχρι πότε; — των κομμουνιστών.
    ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ο Παπανδρέου, στις 4 Δεκεμβρίου. Υποβάλλει την παραίτηση του. προς τον βασιλέα Γεώργιον. Τελικά ύστερα από πίεση των Άγγλων όμως ανακαλεί. Το γιατί και πώς όμως είναι θέμα άλλης αφήγησης.