BLOGGERS HELP

O

16 Ιαν 2020

Η γενετική ανάλυση αποκαλύπτει 14 σκελετούς ελληνικής προέλευσης σε μια λίμνη Ιμαλαϊων



Genetics Analysis Reveals 14 Skeletons of Greek Origin at a Himalayan Lake

Η λίμνη Roopkund (Uttarkhand περιοχή Ινδία) είναι μια μικρή λίμνη πλάτους περίπου 40 μέτρων που είναι σε υψόμετρο 5029 μέτρων και βρίσκεται στα βουνά των Ιμαλαΐων. Η λίμνη είναι γνωστή για τους σκελετούς που είναι διάσπαρτοι γύρω της. 
Εκτιμάται ότι έχουν βρεθεί περίπου 800 σκελετοί. Τι μυστήριο; Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι πεθαίνουν σε αυτήν την αφιλόξενη περιοχή;
Μέχρι πρόσφατα, η πιο αποδεκτή θεωρία ήταν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι έλαβαν μέρος στο προσκύνημα της Nanda Devi Raj Jat και πέθαναν κατά τη διάρκεια κάποιου ατυχήματος, όπως μια χιονοστιβάδα, πτώση βράχων ή κατολίσθηση ή λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. Η τοπική παράδοση μιλά επίσης για προσκυνητές που έφτασαν στην περιοχή. Οι "over-the-top" ήταν ως εορτασμοί της ομάδας και θεωρήθηκε ως σημάδι έλλειψης σεβασμού από τη θεά Nanda Devi. Η Nanda Devi σκότωσε τους προσκυνητές, χτυπώντας τους με σιδερένιες μπάλες από τον ουρανό.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα (20 Αυγούστου 2019) από το Κέντρο Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας (CCMB) στο Hyderabad καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα οστά που βρέθηκαν στην περιοχή δεν είναι από την ίδια εποχή ούτε από την ίδια εθνοτική ομάδα. Με άλλα λόγια, αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που πέθαναν στη λίμνη δεν πέθαναν την ίδια στιγμή και δεν ήταν ντόπιοι.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε 23 άτομα (ομάδα Α) με νότια ασιατική προέλευση (που αντιστοιχούσαν στη σύγχρονη Ινδία, Νεπάλ, Πακιστάν, Μπουτάν και Μπαγκλαντές), τα οστά των οποίων ήταν στην περιοχή γύρω στο 800 μ.Χ.
 Περίπου 14 άτομα (ομάδα Β) έδειξαν να έχουν ελληνική και κρητική καταγωγή (Κρήτη). Η ομάδα Β πέθανε γύρω στο 1800 μ.Χ. (17ος έως 20ος αιώνας). Ένα ακόμη άτομο αναγνωρίστηκε από  ανατολική Ασία που ταιριάζει με το εύρος ημερομηνιών της ομάδας Β.
Η αιτία θανάτου των ανδρών και των γυναικών που βρίσκονται γύρω από τη λίμνη παραμένει ανεξήγητη. Η ασθένεια και οι βίαιες πράξεις έχουν εξαλειφθεί, καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα θύματα ήταν υγιή και δεν υπάρχουν ενδείξεις βίας ή όπλων. 
Η μελέτη του DNA έδειξε επίσης ότι οι ομάδες δεν ήταν  από ίδιες οικογένειες. Επίσης, τα 1000 χρόνια διαφοράς μεταξύ της ινδικής και της ελληνικής ομάδας δείχνουν ότι τα ερείπια τόσων σκελετών δεν προκλήθηκαν από ένα μόνο γεγονός.
Πώς η ομάδα Β καταλήγει στη λίμνη Roopkund; Η λίμνη δεν βρίσκεται σε καμία εμπορική διαδρομή, επομένως η ομάδα ήταν απίθανο να είναι έμποροι. Θα μπορούσαν να ήταν τοπικοί στην ευρύτερη περιοχή με ελληνική καταγωγή από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (όπως η εθνότητα των Καλάς ); Καλά η μελέτη απορρίπτει αυτό το σενάριο καθώς η ανάλυση DNA δεν έδειξε το αναμενόμενο γενετικό μίγμα που θα περίμενε κανείς μετά από τόσα χρόνια από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 


Η ομάδα Β κατά πάσα πιθανότητα έζησε κατά τη διάρκεια της εποχής που η Ελλάδα ήταν υπό οθωμανική κυριαρχία και σύμφωνα με ανάλυση που διενήργησαν, έζησαν στην ενδοχώρα. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων τα ινδουιστικά προσκυνήματα και η Ινδία ήταν ανήκουστα από τον μέσον Έλληνα. Η ομάδα Β είναι πιθανότατα μια ειδική ομάδα ατόμων που έφτασαν στη λίμνη με συγκεκριμένο στόχο.
Ήταν σε προσκύνημα ή σε αναζήτηση κάτι; Θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί εκεί ενάντια στη θέλησή τους; Ποιός ξέρει? Το αίνιγμα συνεχίζεται. Ας δούμε αν οι επιστήμονες μπορούν να παράσχουν περαιτέρω στοιχεία στο μέλλον.


  1. Ancient DNA from the skeletons of Roopkund Lake reveals Mediterranean migrants in India. Nature Communications volume 10, Article number: 3670 (2019) https://www.nature.com/articles/s41467-019-11357-9
Photo by Ashokyadav739 CC BY-SA 4.0
.historydisclosure.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου