BLOGGERS HELP

O

1 Φεβ 2020

Ο Ελληνας Παλαιολόγος στα Μπαρμπάντος , στην Καρα'ι'βική...THE GREEK PALEOLOGUS IN BARBADOS, CARIBBEAN





THE GREEK PALEOLOGUS IN BARBADOS, CARIBBEAN


Οι Αμερικανοί τουρίστες στην Καραϊβική εκπλήσσονται από την ελληνική επιρροή. Ένας μικρός λαός, αλλά με τεράστια κολτούρα και επιτεύγματα, ο ελληνικός πολιτισμός άφησε το σημάδι του στον νέο κόσμο.

Οι Έλληνες ναυτικοί, , ταξίδεψαν σε όλες τις θάλασσες. Η ελληνική γλώσσα άφησε κι εδώ τα ίχνη της ,  στην Καραϊβική.

φωτο google maps

"Η λέξη faros στα ισπανικά προέρχεται από την ελληνική γλώσσα, όπως δήλωσε ο δασοφύλακας του πάρκου στο Castillo San Felipe del Morro (El Morro) στο Πουέρτο Ρίκο. " Τι έκαναν οι Έλληνες; Ο πρώτος φάρος ήταν ο Κολοσσός της Ρόδου, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, πριν από τον φημισμένο φάρο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. "Αυτή η αποκάλυψη ήταν μέρος μιας περιήγησης στο El Morro, την  ακρόπολη του 16ου αιώνα, , Πουέρτο Ρίκο. Κάθε απόγευμα το Σάββατο και την Κυριακή, στο κάστρο El Morro προσφέρεται στο κοινό δωρεάν ξενάγηση στον Φάρο.
Το El Moro χτίστηκε στο βορειοδυτικό σημείο του San Juan, Πουέρτο Ρίκο, προς τιμή του βασιλιά Φιλίππου της Ισπανίας το 1539. Ο Φάρος χτίστηκε πάνω από το Καστίγιο το 1843. Το 1908, ο αμερικανικός στρατός το αντικατέστησε με τον σημερινό Φάρο. Ο αρχικός φάρος καταστράφηκε από πυρκαγιά των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης το 1898. Το 1983, το El Moro ανακηρύχθηκε χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Το El Morro ήταν μια ισπανική αμυντική στρατιωτική οχύρωση που προστατεύει το Πουέρτο Ρίκο, "το κλειδί για τις Αντίλλες".



Η οικογένεια του Παλαιολόγου του Βυζαντίου άφησε το αποτύπωμα της στα Μπαρμπάντος. Σύμφωνα με το δικτυακό τόπο του Νεκροταφείου και του Memorial Parks του Μπαρμπάντος, "Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του νεκροταφείου της Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται πιθανώς έξω στο νεκροταφείο όπου βρίσκεται ο τάφος του Ferdinando Paleologus (γιος του Θεοδώρου). Ο Παλαιολόγος ήταν απόγονος του αδελφού του μεγάλου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΧΙ, του τελευταίου της βυζαντινής αυτοκρατορικής οικογένειας από το 1400 που έβγαλε τους τελευταίους χριστιανούς αυτοκράτορες της Ελλάδας. 
Έφυγε στο Μπαρμπάντος μετά τη Μάχη του Naseby στην Αγγλία το 1645 ... Ήταν υπεύθυνος εκκλησίας της ενορίας του Αγίου Ιωάννη που έζησε εκεί για 20 χρόνια όπου κατείχε φυτεία 197 στρεμμάτων. Το δημιούργησε από το 1649 έως το 1670 και αργότερα πέθανε εκεί το 1678. Όταν πέθανε ο Παλαιολόγος, θάφτηκε φυσικά στην ενοριακή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, αφού υπήρξε εξέχον πρόσωπο στην κοινότητα αυτή. Άφησε πίσω του μια κληρονομιά μυστηρίου μέχρι το 1844. 

Η Ενοριακή Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη μια πολύ γνωστή εκκλησία στο Μπαρμπάντος, όπου θάφτηκε ο Ferdinando Paleologus,


Οι φήμες συνεχίστηκαν μέχρι σχεδόν 200 χρόνια αργότερα το 1844 όταν ένας περίεργος αξιωματούχος της εκκλησίας διέταξε να ανοίξει το θησαυροφυλάκιο ».
"Το φέρετρο του Παλαιολόγου βρέθηκε σε διαφορετική θέση από όλα τα άλλα.  Ήταν θαμμένος σύμφωνα με τις ελληνορθόδοξες παραδόσεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, απαιτούσαν το κεφάλι του νεκρού να δείχνει προς τα δυτικά και τα πόδια προς τα ανατολικά. Το αξιοπρεπές μνημείο, που κατασκευάστηκε στην πέτρα του Πόρτλαντ, απεικονίζει έναν ελληνικό ναό με δωρικούς κίονες που περιβάλλουν τον σταυρό του Κωνσταντίνου, χαραγμένο στο κέντρο. Μπορεί ακόμα να διαβάσετε την παρακάτω επιγραφή:
Εδώ βρίσκετε το σώμα του Φερδινάντο Παλαιολόγου Καταγόταν από την αυτοκρατορική οικογένεια .  Από τους τελευταίους χριστιανικούς αυτοκράτορες της Ελλάδας . Εκκλησιαστικός υπεύθυνος σε αυτή την Ενορία 1655-1656 Βέστρυμαν, Πέθανε 3 Οκτ 1678


Το κτήμα του Φερδινάντο εξακολουθεί να υπάρχει εως και  σήμερα (2020) ως αγρόκτημα εργασίας που ονομάζεται τώρα "Ashford Plantation" . Αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο, καθώς στη δεκαετία του 1980, όταν ανοίχτηκαν εκεί το Πάρκο Πτηνών Ashford και το ιερό των ζώων. "Η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός είναι ένας θησαυρός που ανήκει στη διεθνή κοινότητα.
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη

Ο τάφος του Ferdinando Paleologus στην αυλή του Αγίου Ιωάννη της Ενοριακής Εκκλησίας στο Μπαρμπάντος της Καραϊβικής
Όχι μόνο η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη είναι μια πολύ γνωστή εκκλησία, αλλά είναι επίσης πολύ όμορφη και βρίσκεται σε μια θεαματική τοποθεσία σε έναν γκρεμό με θέα την ανατολική ακτή του Μπαρμπάντος.
Ένας ναός χτίστηκε αρχικά στην περιοχή το 1645, αλλά η υπάρχουσα κατασκευή έγινε το 1836 αφού τα προηγούμενα κτίσματα καταστράφηκαν από πυρκαγιά ή τυφώνα.
 Το νεκροταφείο κατέχει μερικές ενδιαφέρουσες επιτύμβιες στήλες, γνωστές τοπικές οικογένειες που χρονολογούνται εκατοντάδες χρόνια, αλλά και διάσημους ανθρώπους, όπως ο Φερδινάντο Παλαιολόγος που ήταν απόγονος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Ο Παλαιολόγος ήταν και γενικός υπεύθυνος και εκκλησιαστικός φύλακας στο νησί μέχρι το θάνατό του το 1670, θάφτηκε με την ελληνική παράδοση ώστε να έχει το κεφάλι του στραμμένο προς την Δύση. Το 1831 ξανακτίστηκε στην σημερινή του θέση στην εκκλησία.
Πηγή: qgazette


ΟΜΑΔΑ ΣΤΟ Facebook

ΕΛΛΑΔΑ           ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου