BLOGGERS HELP

O

11 Μαρ 2016

Ψάχνει νέες διαδρομές το ποτάμι της απελπισίας

11.03.2016

Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη
Ο βαλκανικός διάδρομος κλείνει, υψώνοντας «φράγμα» στο προσφυγικό ποτάμι που η Ευρώπη φοβάται ότι θα την πνίξει. Μόνο που το ιδιότυπο αυτό ποτάμι φαίνεται ότι δεν ακολουθεί τους νόμους της πολιτικής αλλά της Φύσης, καθώς μοιάζει τώρα να αναζητεί άλλους δρόμους προκειμένου να συνεχίσει την πορεία του προς τον ευρωπαϊκό Βορρά. Κάτι που υπογράμμιζε χθες και ο «Guardian», γράφοντας πως το κλείσιμο των συνόρων σε ΠΓΔΜ, Κροατία και Σλοβενία στρέφει το ενδιαφέρον προς άλλες διαδρομές. Διαδρομές πάντως τις οποίες η Κομισιόν «προετοιμάζεται να κλείσει», αν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο.
Παρ' όλα αυτά, οι παίκτες στην περίπλοκη σκακιέρα της προσφυγικής κρίσης επιμένουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μέσα από το πρίσμα των όποιων στενών εθνικών συμφερόντων. Η Ε.Ε. μετά τις δηλώσεις-σοκ του Ντόναλντ Τουσκ, συνεχίζει βαθιά διχασμένη να αναζητεί (;) λύσεις εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 17ης Μαρτίου.
Συνεδρίαση

Η Τουρκία επιμένει, από την πλευρά της, στην πολιτική των σκληρών παζαριών με τους Ευρωπαίους εταίρους και οι χώρες της Βαλκανικής ποντάρουν σε κέρδη μέσα από το ανθρώπινο δράμα. Κυνικά, χθες, ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιολέφσκι με δηλώσεις του εξέφραζε την ελπίδα πως η στάση που έχουν κρατήσει τα Σκόπια απέναντι στο προσφυγικό, δηλαδή το λουκέτο στα σύνορα με την Ελλάδα, «θα αυξήσει τις πιθανότητες ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ»!

Στη βαριά σκιά που απλώνουν πάνω από τη γηραιά ήπειρο οι τελευταίες εξελίξεις, συνεδριάζει από χθες το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, το οποίο σήμερα αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες του. Ωρες μετά τη δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ («το κλείσιμο του δρόμου των Βαλκανίων δεν επιλύει το πρόβλημα»), η υπουργός της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ για ακόμη μία φορά επέμεινε πως «η Βιένη δεν πρόκειται να αλλάξει θέση στο ζήτημα». Λίγο νωρίτερα, σε συνέντευξή της στην «Die Welt», αναφέρθηκε στη «σταθερότητα της τάξης στην Ευρώπη» και επικρότησε τη συντονισμένη δράση των χωρών του διαδρόμου ως «συμμαχία της λογικής»!
Σοκαρισμένη με όσα είδε δηλώνει η υφυπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ

Μια γεύση εκ του σύνεγγυς για το τι σημαίνει το προσφυγικό πρόβλημα στην κεντρική Μακεδονία πήρε χθες η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, τη στιγμή, πάντως, που η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα εξέδωσε μια προκλητική ανακοίνωση στην οποία αποκαλεί τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία». Η Αμερικανίδα διπλωμάτισσα, που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, έκανε... επιθεώρηση χθες το πρωί στην Ειδομένη και στα Διαβατά και ενώ δεν έκανε δηλώσεις, η φράση που ακούστηκε από τα χείλη της, «τι τραγωδία!», ήταν ενδεικτική για το τι είδε.

Φυσικά, οι εικόνες που είδε στα δύο μέρη ήταν διαφορετικές, καθώς στην Ειδομένη η κατάσταση που συνάντησε η κυρία Νούλαντ είναι πραγματικά τραγική, ενώ επιβαρύνθηκε από την κακοκαιρία των τελευταίων ωρών. Στην Ειδομένη η επίσκεψή της κράτησε περίπου δυόμισι ώρες. Η κυρία Νούλαντ έφτασε εκεί λίγο μετά τις 10.30 το πρωί και ενημερώθηκε για την κατάσταση από μέλη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και από εκπροσώπους των Γιατρών χωρίς Σύνορα. Μάλιστα, η Αμερικανίδα διπλωμάτισσα μπήκε μέσα σε μια σκηνή με παιδιά από τη Συρία, για να δει από κοντά τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό, ενώ αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Στα Διαβατά την υποδέχτηκε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Σάκης Παπαθεμελής, ενώ κατά την περιοδεία της εκεί ήταν παρόντες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, αλλά κανείς εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Η Αμερικανίδα διπλωμάτισσα (σε συνομιλία της, που είχε «υποκλαπεί», είχε πει, συνομιλώντας με έτερο Αμερικανό διπλωμάτη, τη φράση, με αφορμή την ουκρανική κρίση, να πάει να... η Ευρώπη) εκφράστηκε θετικά για την κατάσταση του κέντρου, ενώ επανέλαβε πολλές φορές ότι εκεί πρέπει να μετακινηθούν οι πρόσφυγες, έτσι ώστε να ξεμπλοκάρει η κατάσταση στην Ειδομένη.
Στη συνέχεια, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών αναχώρησε για την Αθήνα, όπου σήμερα θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ν. Οικονόμου
 Ειδομένη: Θερίζουν τώρα και οι ασθένειες

Κάθε μέρα ξημερώνει και δυσκολότερη για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη. Η συνεχιζόμενη βροχή έχει δημιουργήσει συνθήκες εξαθλίωσης, ενώ τα σύνορα των Σκοπίων, που είναι κλειστά από τη Δευτέρα, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τη νέα Σύνοδο Κορυφής.
Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στην περιοχή, όπου υπό επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες ζουν 14.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Ακόμα και μέσα στις σκηνές υπάρχουν νερά και λάσπες, και οι πρόσφυγες απλώνουν τις βρεγμένες κουβέρτες και τα ρούχα τους όπου βρουν. Τις νύχτες καίνε ρούχα και πλαστικά για να ζεσταθούν και να αντιμετωπίσουν το τσουχτερό κρύο.

Η εξάντληση οδηγεί πολλούς να ζητούν πλέον να μεταφερθούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας. Ηδη κάποιες ομάδες προσφύγων έχουν επιστρέψει στην Αθήνα με δικά τους έξοδα. Πλέον καταλαβαίνουν πως δεν υπάρχει πιθανότητα να περάσουν τα σύνορα, καθώς είναι κλειστά, και θέλουν να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες.

«Θωράκιση»

Οσοι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην Ειδομένη προσπαθούν να οργανωθούν καλύτερα και «θωρακίζουν» τις σκηνές τους με πρόσθετα πλαστικά κομμάτια, ενώ γράφουν απέξω το όνομά τους στα αραβικά, προσπαθώντας να υποδηλώσουν ότι εκεί είναι το σπίτι τους. Την ίδια ώρα περισσότερα από 70 παιδιά από τον καταυλισμό της Ειδομένης έχουν μεταφερθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες στο νοσοκομείο του Κιλκίς με λοιμώξεις του αναπνευστικού και γαστρεντερίτιδες.
Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, συνελήφθησαν οκτώ Πακιστανοί που λήστευαν πρόσφυγες και μετανάστες υπό την απειλή όπλων, ξύλων και μαχαιριών στους Ευζώνους Κιλκίς. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι αφαίρεσαν από τέσσερις ομοεθνείς τους το χρηματικό ποσό των 1.100 ευρώ και δύο κινητά τηλέφωνα.
Αρ. Μάτιος
Σχέδιο εκκένωσης: Φυλλάδια από την ΕΛ.ΑΣ. για να πειστούν οι πρόσφυγες

Επιχείρηση «Παρακαλώ, ακολουθήστε μας» ετοιμάζει η Ελληνική Αστυνομία για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη, όταν ετοιμαστούν από τον Στρατό οι εγκαταστάσεις όπου θα τους μεταφέρουν.H  Αστυνομία δηλώνει πανέτοιμη και έχει ετοιμάσει σχέδιο για να μεταφέρει τους πρόσφυγες από τα λασπόνερα της Ειδομένης σε εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας. Aναμένει το πράσινο φως για να το πράξει, όταν της ζητηθεί και -κυρίως- όταν ετοιμαστούν τα κέντρα.
Οπως αναφέρουν κύκλοι της Αστυνομίας, η επιχείρηση θα έχει απόλυτα συναινετικό χαρακτήρα και πρώτο μέλημα θα είναι οι αστυνομικοί να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των προσφύγων και να τους πείσουν να ανεβούν μόνοι τους στα λεωφορεία. Τη γραμμή της συναίνεσης, εξάλλου, χάραξε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. O υπουργός Νίκος Τόσκας ανακοίνωσε χθες ότι θα μοιραστούν φυλλάδια στους πρόσφυγες.
«Θα τους μοιράσουμε κάποια χαρτιά, κάποιες προκηρύξεις που θα τους λέμε ότι, για να μπορέσουμε να τους υποστηρίξουμε, θα πρέπει να μας εμπιστευθούν, δηλαδή να πάνε στους καταυλισμούς τους οργανωμένους και εκεί μπορούμε και εμείς να τους δώσουμε κάποια βοήθεια» δήλωσε ο κ. Τόσκας.Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα πρέπει τις αμέσως επόμενες ημέρες να ετοιμαστούν 14 νέα κέντρα φιλοξενίας σε διάφορα σημεία της χώρας.
Οπως λένε αξιωματικοί της Αστυνομίας, ο Στρατός δουλεύει πυρετωδώς για την προετοιμασία των κέντρων καταλήγοντας: «Μακάρι να είναι όλα είναι έτοιμα σε τρεις μέρες για να πάρουμε τους ανθρώπους από τις λάσπες και το κρύο».
Φανή Χαρίση
Αιγαίο:Νέο ναυάγιο με έξι νεκρούς 
Πρόσφυγες με τα παιδιά τους στην αγκαλιά συνεχίζουν να πνίγονται στο Αιγαίο, ρισκάροντας τον επικίνδυνο διάπλου στη διάρκεια της νύχτας. Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Τουρκία περιμένει τη νέα Σύνοδο Κορυφής και τις τυπικές υπογραφές και δεσμεύσεις, ώστε με αντάλλαγμα χρηματοδότηση και πολιτικές ανταμοιβές να θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθυστερώντας στο μεταξύ να συμβάλει στον περιορισμό των ροών παράτυπων μεταναστών προς την Ε.Ε. Το βράδυ της Τετάρτης, πέντε Αφγανοί, ανάμεσά τους δύο παιδιά κι ένα μωρό έξι μηνών, πνίγηκαν προσπαθώντας να φτάσουν στην Ελλάδα. Το ναυάγιο σημειώθηκε όταν το σκάφος που τους μετέφερε από τις τουρκικές ακτές έπεσε σε θαλασσοταραχή, καθώς έπλεε προς τη Λέσβο. Αλλοι εννέα άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τους διασώστες, οι οποίοι αναζητούσαν μέχρι χθες ακόμα δύο άτομα. Σύμφωνα με την τουρκική ακτοφυλακή, ακόμα ένας από τους επιβαίνοντες κατόρθωσε να κολυμπήσει πίσω μέχρι την ακτή, όμως μόλις έφθασε εκεί υπέκυψε.

Η ανάρτηση θεμάτων απο άλλους ιστότοπους δεν σημαίνει αυτόματα και την αποδοχή μας. Επίσης δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο ενυπόγραφων κειμένων η σχόλιων.
Σας αρέσεi... κάντε like  ΕΔΩ στην σελίδα του ΕΛΙΤ  ΕΛΛΗΝΩΝ  ...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου