BLOGGERS HELP

O

15 Σεπ 2019

ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗΣ - H ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΕΡΟΣ 8ον



Ε. Angenot
Γυμνάσιο — Λύκειο Βρυξελλών
Καθηγητής μαθηματικών
'....Το να γνωρίζει κανείς τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, ήταν ταυτόχρονα εύκολο και δύσκολο. Ήταν εύκολο διότι ήταν ένας καθαρός και διάφανος νέος που ο χαρακτήρας του δεν έκρυβε 'άσχημες εκπλήξεις'.
Ήταν παράλληλα δύσκολο διότι διέθετε μεγάλη σοβαρότητα, εκλεπτυσμένο χιούμορ και σαφήνεια σκοπών και στόχων. Και τα δύο ήταν σπάνια σ' έναν δεκαοχτάχρονο νέο. Πόσο μάλλον τόσο όμορφα συνδυασμένα σ' ένα νεαρό άτομο.

Στα μετέπειτα 20 χρόνια παρακολούθησα όσο πιο τακτικά γίνονταν την εξέλιξη του Καραθεοδωρή. Γνώριζα για ποιους λόγους τον δέχθηκαν στο Βερολίνο, στο Γκέτιγκεν και επίσης γνώριζα ότι όλοι γύρο του κάτι έπαιρναν από την λάμψη του. Είχε λάμψη σοφού, ανάμεικτη με ευγένεια ολοκληρωμένου ανθρώπου .
Δεν νομίζω ότι θα συναντήσω στο μέλλον άλλο πνεύμα σαν του Καραθεοδωρή. Τέτοια πνεύματα, με τόσο βάθος και τόσο ύψος είναι σπάνια...
Τ. Aousgenter
Συμμαθητής στην Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου, γιος Αυστριακού Διπλωμάτη
Ό Κωνσταντίνος ήταν για μένα όλα όσα σημαίνουν 'Έλληνας'. Μεγάλη ψυχή, ευρύ πνεύμα, σωστό ύψος ανθρωπιάς, ένας πραγματικός απόγονος ενός Σωκράτη, ενός Πυθαγόρα, ενός Αριστοτέλη. Οταν βρισκόμουν μαζί του νόμιζα ότι μαζι' του έρχονταν και εκείνοι. Ολοι μαζί οι φιλόσοφοι της Κλασσικής Ελλάδας.


Ήταν ο άνθρωπος που με μύησε στο τι σημαίνει Ελλάδα. Στο πρόσωπο του έβλεπα ένα γνήσιο απόγονο των Ελλήνων και όχι μόνο των φιλοσόφων, άλλα και ενός Περικλή, ενός Σόλωνα, ενός Θουκυδίδη. Ήταν η συμπύ κνωση της Ελλάδας σε ένα πρόσωπο.
Pierre Pozinault
Συμμαθητής στη Στρατιωτική Σχολή του Βελγίου Γιος Τραπεζικού
Αστρονόμος Schwarzschild
Καθηγητής Πανεπιστημίου Βερολίνου
Ό Καραθεοδωρή, ήταν ένας μαθηματικός που θα μπορούσε πολύ εύκολα να μεταπηδήσει στην Αστρονομία και στην Ουράνια μηχανική. Η γνώση του, ως Πολιτικού Μηχανικού, και οι σπουδές του πάνω στη φυσική μαθηματική επιστήμη, θα του παρείχαν μεγάλα εφόδια σε μια καριέρα αστρο-φυσικού, ένας κλάδος που μόλις έχει κάνει τα πρώτα του βήματα.
Ελπίζω και του εύχομαι να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ομως αυτός ο άνθρωπος, με ότι και αν ασχοληθεί, αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο..
1930
Προσκαλείται στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Ε. Βενιζέλου και Υπουργό Παιδείας τον Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες του στην αναδιοργάνωση των Πανεπιστημίων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Συνεχίζει να διδάσκει όμως στο Πανε πιστήμιο του Μονάχου. Η Ελλάδα συνεχίζει να τον κρατά μακριά της.

1932
Του κοινοποιείται η απόλυσή του με εντολή της κυβέρνησης Αλ. Παπαναστασίου, την οποία 'υπέγραφε Υ' γραμματέας'.
1934

Παρ' όλη την κοινοποιημένη του απόλυση, ο Οργανισμός Πανεπιστημίων στην Ελλάδα υιοθετεί προτάσεις του για βελτιώσεις του Πανεπιστημίου Αθηνών και την ίδρυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. κι' όμως λίγο αργότερα ο Κ. Καραθεοδωρή δωρίζει στην Ακαδημία Αθηνών τη βιβλιοθήκη του.
1939-1945
Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος βρίσκει τον Καραθεοδωρή στην Γερμανία. Οίδιος βλέπει την επερχόμενη καταστροφή της Γερμανίας, αλλά παραμένει στο έδαφός της, συνεχίζοντας τις έρευνές του στη μαθηματική επιστήμη.
1947
Εξετάσεις υγείας δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο, ενώ την ίδια χρονιά χάνει τη σύζυγο του.
2/2/1950
Πεθαίνει στο Μόναχο και βυθίζει σε βαρύ πένθος τους μαθητές του και όλον τον μαθηματικό κόσμο της Ευρώπης.

Ο εθνομάρτυρας Χρυσόστομος Σμύρνης ευθύς μετά την πρώτη συνάντηση του με τον Καραθεοδωρή, τον Οκτώβριο του 1920, τον εξετίμησε τόσο ώστε έκτοτε κατά τις συχνές συναντήσεις τους τον αποκαλούσε 'εντιμώτατον και ευγενέστατον φίλο'.
Ένα σημείωμα του μητροπολίτη προς τον Καραθεοδωρή τελειώνει ως εξής: . δράττομαι της ευκαιρίας να σημειωθώ της υμετέρας περισπουδάστου εντιμότητος, φίλος πιστός και πρόθυμος εν παντί', φράση που δείχνει τη μεγάλη εκτίμηση του ιεράρχη προς τον άνθρωπο Καραθεοδωρή.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου