BLOGGERS HELP

O

23 Νοε 2019

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ



ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Λόγω της παράλογης και προσωρινής όπως ελπίζεται απομάκρυνσης της ΑΕΕ από το Σπήλαιο (βλ. Απρίλιος 2011και  Μάιος 2011), διακόπηκαν τα τηλέφωνά της στο χώρο Περισότερα παρακάτω..
Γενικές Πληροφορίες (όπως πρόκειται να αναρτηθεί στο www.petralona-cave.gr)

   
Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος (ΑΕΕ  - www.aee.gr ) σας προσκαλεί να επισκεφθείτε τέργο της στο σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής και το παρακείμενο Ανθρωπολογικό Μουσείο, τα οποία βρίσκονται σε μια έκταση 180 περίπου στρεμμάτων, 1 χιλιόμετρο ΒΑ από το ομώνυμο χωριό, στους δυτικούς πρόποδες του αρχαίου όρους Κάλαυρος (που τώρα επονομάζεται Κατσίκα). Μόλις 50 χιλιόμετρα ΝΑ της Θεσσαλονίκης είναι ο χώρος όπου είχαν ζήσει οι αρχαιότεροι - γνωστοί μέχρι σήμερα - Ευρωπαιοειδείς (Ευρωπαίοι) πρόγονοι. 

Στο σημείο αυτό πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι στις 4 Απριλίου 2011, η ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία ύστερα από ένα έντονο πολιτικό παρασκήνιο απέβαλλε βίαια από το σπήλαιο την ΑΕΕ (κατόπιν συνεισφοράς μισού και πλέον αιώνα), σε ένα πλαίσιο επιζήμιο για το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Μετά το 2011 τα εκθέματα του Ανθρωπολογικού Μουσείου έχουν σταδιακά «αποδεκατιστεί». Εκατοντάδες από αυτά απομακρύνθηκαν ή/ και αποκρύφτηκαν. Επισκέπτες που έχουν δει το Μουσείο πριν και μετά την απομάκρυνση της ΑΕΕ, εκφράζουν την έντονη απογοήτευσή τους για την «απογύμνωση» (http://www.aee.gr/hellenic/98%20Archive/2010-2019/2013/130330%20Visitors%20from%20Peireus.htm) της αντίστοιχης αίθουσας εκθεμάτων. Σε δημοσίευση του περιοδικού “Intelligent Life” (τεύχος 6, Οκτ. 2012) αναφέρθηκε πως ένα παγκοσμίως μοναδικό απολιθωμένο φύλλο πρίνου ηλικίας 700.000 ετών έχει εξαφανιστεί, αλλά η Αρχαιολογική Υπηρεσία ουδέποτε αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει κάποια εξήγηση. Εδώ πρέπει να επισημανθεί εξάλλου ότι η απομάκρυνση της ΑΕΕ συντελέστηκε χωρίς την απαιτούμενη από το Νόμο διαδικασία παράδοσης - παραλαβής, αφού προχώρησε δίχως την από κοινού (ΥΠΠΟ, ΑΕΕ κ.ά.) καταγραφή, καταμέτρηση, φωτογράφιση κλπ των απολιθωμάτων, καθώς και των εκμαγείων, αγαλμάτων, ζωγραφικών πινάκων (που φιλοτεχνήθηκαν για τα ευρήματα του σπηλαίου και τη θέση τους στην εξέλιξη της ζωής), όπως και λοιπών εν γένει αντικειμένων.

Από το 1960 κι εδώ, χρονιά που ανακαλύφθηκε το κρανίο του Ευρωπαίου Αρχανθρώπου στη Χαλκιδική, δεκάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο, συμμετείχαν αφιλοκερδώς σε μια άτυπα σχηματισμένη: «Διεθνή ομάδα ερευνών του σπηλαίου Πετραλώνων». Το έργο της ομάδας αυτής, που μπορεί να θεωρηθεί ένα από τα σημαντικότερα των τελευταίων 50 ετών, βρισκόταν υπό τον συντονισμό της ΑΕΕ, δύο παλαιο-ανθρωπολόγοι της οποίας προσέφεραν, παράλληλα με τις επιστημονικές τους μελέτες, αμισθί τις υπηρεσίες τους για τη διεύθυνση του σπηλαίου και του Μουσείου.

Άλλοι 13 υπάλληλοι από την περιοχή, τους οποίους είχε εκπαιδεύσει η ΑΕΕ, εργάζονταν επίσης για το χώρο. Κατ’ αυτό τον τρόπο, τουλάχιστον 5 ευρωπαϊκές γλώσσες υπήρχαν στη διάθεση των τουριστών (εκτός από εκείνες που χρησιμοποιούσαν οι ξεναγοί όταν συνόδευαν επισκέπτες με λεωφορεία).

Πριν την αποβολή της ΑΕΕ, η είσοδος στο κοινό επιτρεπόταν καθημερινά (μαζί με όλες τις εορτές, όπως την Πρωτοχρονιά κλπ), από τις 9:00 ως τις 16:00 το χειμώνα και ως τις 18:00 το καλοκαίρι. Πάντως, εάν κάποιοι επισκέπτες, ιδίως από το εξωτερικό, κατέφθαναν λίγο πριν το κλείσιμο του σπηλαίου, το ωράριο επίσκεψης μπορούσε να επεκταθεί σημαντικά (ακόμα και μέχρι τις 21:00 το καλοκαίρι). Κατ’ αυτό τον τρόπο αυξάνονταν τα κρατικά έσοδα, δημιουργώντας θετικές εντυπώσεις στους τουρίστες, περιορίζοντας ταυτόχρονα κατά πολύ το πρόβλημα της ανεργίας.

Στις 4 Απριλίου 2011 όλοι (και οι 13) προαναφερόμενοι εργαζόμενοι απολύθηκαν και αντικαταστάθηκαν από 3 - 4 φύλακες οι οποίοι είχαν ήδη δουλειά στην αρχαία Όλυνθο, αλλά και μετά βίας τελειώσει κάποιες τάξεις του Δημοτικού. Επομένως, είχαν εξ αρχής προσληφθεί κάτω από αμφίβολες διαδικασίες και κριτήρια (κατά την υποτιθέμενη εποχή της «Πράσινης Ανάπτυξης»). Εξάλλου, τα τελευταία 2-3 χρόνια, η είσοδος επιτρέπεται μόνο από τις 9:00 έως 14:00/15:00, αλλά όχι τις Δευτέρες ή τις επίσημες αργίες. Παράλληλα, οι 1 ή 2 εποπτεύοντες κρατικοί αρχαιολόγοι, επειδή δυστυχώς δεν έτυχαν παλαιοανθρωπολογικής παιδείας, διαστρεβλώνουν τα δεδομένα για την κατάσταση διατήρησης του ανθρώπινου κρανίου των Πετραλώνων, παρερμηνεύουν την επιστημονική αξία του σπηλαίου, με συνακόλουθο αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση των επισκεπτών (πρβλ. τις επιστολές της Ευρωπαϊκής Ανθρωπολογικής Εταιρείας - European Anthropological Association, καθώς και της Διεθνούς Ένωσης Σπηλαιολογίας - International Union of Speleology.

Στις πιθανές αιτίες για τις προαναφερόμενες ενέργειες των κρατικών υπαλλήλων, μπορεί να συμπεριληφθεί και η προσπάθεια παράνομης «κατανάλωσης» του ΕΣΠΑ ή/και άλλων ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Αυτό το συμπέρασμα είναι δυνατόν να εξαχθεί (εκτός από την προσπάθεια οικειοποίησης των ανασκαφών της ΑΕΕ ή/και των μελετών των ευρημάτων της), από το γεγονός επίσης ότι ο μαρμάρινος θεμέλιος λίθος του Μουσείου έχει απολαξευτεί και στη συνέχεια απομακρυνθεί. Σε αυτή τη μαρμάρινη πλάκα ήδη από το 1978 αναγραφόταν ότι το Μουσείο κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία του προέδρου και την αυτοθυσία πολλών μελών της ΑΕΕ. Μέχρι στιγμής (Ιαν. 2014) οι υπάρχοντες άρχοντες των τοπικών και εθνικών αρχών, παραμένουν (ηθελημένα ή μη) ουσιαστικά αδιάφοροι και ασυγκίνητοι μπροστά στις παραπάνω τρομερές δυσλειτουργίες, πιθανόν επειδή αναμένονται επίσης κάποια οφέλη από τις ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις (όπως είναι ο διαμοιρασμός ή/και η διοχέτευσή τους σε αλλότριες «ανάγκες»). Έτσι, η μόνη ελπίδα που απομένει πλέον, εναπόκειται σε δικαστικές αποφάσεις, βάσει των οποίων μπορούν να εξοβελιστούν οι προαναφερόμενες παράλογες και παντελώς επιζήμιες καταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, γεγονός είναι ότι μια συνολική εικόνα του παλαιοανθρωπολογικού χώρου των Πετραλώνων, μαζί με εκείνη της επιστημονικής του αξίας, πριν την καταστροφική επέλαση από τους σημερινούς διαχειριστές του σπηλαίου, μπορεί να αποκτηθεί μόνο μέσω του παρόντα ιστοτόπου.

Για περισσότερες ενδεχομένως πληροφορίες δυνατή είναι εξάλλου η επικοινωνία με εθελοντές μας σε τηλέφωνα των Αθηνών: 0030-2103646793 ή 0030-6936705100.

Σημείωση: Ο ιστοχώρος petralona-cave.gr, αποτελεί παγκοσμίως την πρώτη εικονική περιήγηση σπηλαίου. Στο διαδίκτυο αναρτήθηκε τον Ιούνιο του 2009, όπου αντιπροσωπεύονται οι πολυετείς ανασκαφές, μελέτες και οι εργασίες της ΑΕΕ. Επίσημα πρωτοπαρουσιάστηκε με ειδική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια των εργασιών του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Σπηλαιολογίας στο Κέρβιλ του Τέξας, στις 22 και 24 Ιουλίου 2009. Η ίδια η εικονική περιήγηση υλοποιήθηκε επίσης με τη συμβολική ενίσχυση των 25.000 ευρώ, που ευγενώς χορήγησε η ΕΕ (τα αρμόδια όργανα της οποίας διαθέτουν επίσης αντίγραφο του ιστοχώρου). Mε την αντιπαραβολή μπορεί να διακριβωθεί (πρβλ. κατωτέρω) ότι η αλλαγή που έγινε μετά την προαναφερθείσα βίαιη αποβολή της ΑΕΕ, αφορά βασικά την ιστοσελίδα με τις Γενικές Πληροφορίες, το περιεχόμενο της οποίας παρατίθεται επίσης στην Επικοινωνία.
Ανεξάρτητα από το εάν η ΑΕΕ θλίβεται με την αναίτια απομάκρυνσή της από τις έρευνες στο σπήλαιο, το κοινό έχει ασφαλώς το δικαίωμα της άμεσης (και δωρεάν) πρόσβασης στις αντίστοιχες και διεθνώς αναγνωρισμένες επιστημονικές πληροφορίες.

Υ.Γ: Χάριν σύγκρισης και ιστορικής αναδρομής, παρατίθεται κατωτέρω το κείμενο που υπήρχε εδώ πριν την 4-4-2011 (υπενθυμίζοντας πάντως ξανά ότι οι αριθμοί τηλεφώνων, οι ώρες λειτουργίας κλπ δεν είναι πλέον σε ισχύ).


Γενικές Πληροφορίες - Ώρες λειτουργίας

Η Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδος (www.aee.gr ) σας προσκαλεί να επισκεφθείτε, το Σπήλαιο και το Ανθρωπολογικό της Μουσείο στα Πετράλωνα Χαλκιδικής, που βρίσκονται 50 χιλιόμετρα ΝΑ της Θεσσαλονίκης, στους δυτικούς πρόποδες του αρχαίου όρους Κάλαυρος (Κατσίκα).
Η είσοδος στο κοινό επιτρέπεται καθημερινά και όλες τις αργίες, με συνοδεία οδηγού, από τις 9:00 έως 16:00 το χειμώνα και 18:00 το καλοκαίρι. Κρατείται σειρά προτεραιότητας.
Η φωτογράφηση και η κινηματογράφηση δεν επιτρέπονται, επειδή το σπήλαιο είναι ένας χώρος ερευνών και ο έντονος φωτισμός (διάφορα φωτιστικά, φλας, μικροκύματα κλπ) προκαλούν σοβαρές ζημιές και αλλοιώσεις στο διάκοσμο (σταλακτιτικό και σταλαγμιτικό), που μπορεί να επηρεάζουν ακόμα και τις αντίστοιχες, απόλυτες, γεωφυσικές χρονολογήσεις. Για παρόμοιους λόγους τα κινητά τηλέφωνα πρέπει επίσης να απενεργοποιούνται (ούτως ή άλλως το σήμα τους δεν φτάνει στα έγκατα του Σπηλαίου).
Η τιμή του εισιτηρίου είναι ενιαία για Σπήλαιο και Ανθρωπολογικό Μουσείο: Το ατομικό - 7 ευρώ, το ομαδικό (άνω των 25 ατόμων) - 5 ευρώ, ενώ το μαθητικό - σε προγραμματισμένη σχολική εκδρομή - 4 ευρώ.
Επιπλέον πληροφορίες μπορούν να δοθούν στο τηλ: 23730-71671 (ή μέσω του τηλεομοιότυπου 23730-71677).


General Information

The Anthropological Association of Greece (ΑΕΕ  - www.aee.gr ) invites you to visit its deed at Petralona* cave and the adjacent Anthropological Museum, which are laying in an area of about 180 acres, 1 km to the ΝΕ of the homonymous village, on the western cliffs of the ancient Kalavros** mountain (: nowadays named Katsika***). Just 50 km to the SE of Thessaloniki, in Khalkidhiki peninsula ( Macedonia - Greece ), is the place where the eldest - known until now - Europaeoid (European) ancestors had lived.

At this point must also be noted that on April 4th 2011 the Greek Archeological Service after an intense political background (being indifferent to the contribution of more than half a century), violently expelled from the cavern the AAG  within a detrimental framework for the Greek state, but also for the international scientific community.

After 2011 the exhibits of the Anthropological Museum have been gradually “decimated”. Hundreds of them were removed and/or hidden. Visitors, who have seen the Museum before and after AAG removal, express their deep disappointment concerning the “stripping” of the exhibition hall. The magazine "Intelligent Life" (Oct. 2012) reported that a world wide unique fossilized oak leave dated at 700,000 years ago is missing, but the Archaeological Service has never felt the need to provide some explanation. Herewith must also be noted that the removal of the AAGoccurred without the legally required procedure (such as delivery - collection)since it was carried sans the necessarily common recording (counting, photographing etc) of fossils, but also casts, sculptures, paintings (concerning the cave’s findings and their position in the evolution of life), as well as of all other objects. 

Since 1960, when the skull of the European Archanthropus was discovered in Khalkidhiki , dozens of scientists from around the world have selflessly participated to an atypically formed: “International Petralona research team”. The deed of this team, which may be considered as one of the most important regarding the past 50 years, was coordinated by the AAG, two palaeo-anthropologists of whichalongside to their scientific studieshad offered unpaid service for the management of the cave and the Museum.

Another 13 employers from the region, trained by AAG, also worked for the site. In this way, at least 5 European languages were available to visitors (besides those used by guides who accompanied tourists on buses).

Before the expulsion of the AAG, the admission to the public was allowed daily (including all holidays, as New Year's Day etc), from 9:00 till 16:00 during the winter and till 18:00 in the summer. However, if some tourists, especially from abroad, were to arrive shortly before the closure of the cave, the visiting time could be considerably extended (even until 21:00 during summer). In this way the state’s income was increased, creating positive impressions to the visitors, greatly restricting the unemployment problem as well.

On April 4th 2011 all 1aforementioned employers were fired and replaced by 3-4 guards, who already had a job at ancient Olynthus , but also barely completed some primary school classes. Therefore, from the beginning they were assumed under dubious procedures and criteria (in the times of the supposedly “Green Development”). Moreover, during the past 2-3 years the entrance to the cave is allowed only from 9:00 till 14:00/15:00, but not on Mondays orpublic holidays. Meanwhile, the supervising 1 or 2 state archaeologists due to their unfortunate lack of palaeoanthropological education, distort the data concerning the preservation of the Petralona human skull and misinterpret the cave’s scientific value, consequently resulting to the misinformation of the visitors (cf. the letters of the European Anthropological Association, as well as of the International Union of Speleolog.

As possible reasons for the above actions of public servants is considered the intention of illegal "consumption" of NSRF(National Strategic Reference Framework) and / or other European fundsBesides the exertion for ownership of the AAG excavations and/or of its findings studies, the above conclusion is also possible to deduce from the fact that the marble cornerstone of the Museum has being chiseled off and removed. On this cornerstone already since 1978 it was written that the Museum was constructed after the initiative of the AAG President and the self-sacrifice of its members. So far (Jan. 2014), the existing officers of local and national authorities remain (intentionally or not) indifferent and unmoved in front of the previously referred tremendous malfunctions, perhaps because some benefits from the European subsidy is expected too (as sharing and/or redirecting them towards alien “needs”). Thus, the only hopes remaining are devolved to judicial decisions that may eliminate the already described irrational and outmost detrimental situations.

In any case, fact is that an overall surveillance of the Petralona palaeoanthropological site, along with its scientific value before the devastating onslaught of the current cave’s managers, may be acquired only through the present virtual tour.

For additional eventually information our volunteers however may be contacted at the telephone numbers in Athens : 0030-2103646793 or 0030-6936705100.

*Note 1: In Greek language the complex word «Petralona» (Πετράλωνα) is consisted by πέτρα - petra (: stone) and αλώνια - alonia (: threshing floors), meaning the stone threshing floors.
** Note 2: The complex Ancient Greek word «Kalavros» (Κάλαυρος) is consisted by καλή - kale (good) and αύρα - avra (breeze), meaning the good breeze.
*** Note 3: In Modern Greek the word katsika (κατσίκα) means goat.
Note 4: The petralona-cave.gr Website is the world’s first virtual tour for a cave. It was uploaded on the Internet during June of 2009, where the perennial AAG’s excavations, studies and works are represented. Officially it was premiered by special announcements during the works of the 15th International Congress of Speleology in Kerrville Texas on 22 and 24 July, 2009. Same Website was implemented with the symbolic aid of 25.000 euros, which was kindly granted by the EU (the Services of which posses also a copy of the Website). By comparison may be verified (see below), that the change made after the aforementioned violent removal of the AAG, concern the Webpage of General Information, the content of witch is also collocated in the Contacts.
Regardless if AAG regrets its meaningless removal from the cave’s studies, the public certainly has the right to the direct (and free) access of the relevant and internationally recognized scientific information.

P. S: For the sake of comparison, as well as historical recursion, the text that existed here before April 4th 2011 is quoted below (recalling however again that the telephone numbers, the working hours etc are no more valid).

General Information - Working hours

The Anthropological Association of Greece (ΑΕΕ  - www.aee.gr ) invites you to visit the Petralona* Cave and its Anthropological Museum, which are situated about 1 km to the East of the homonymous village and 50 km SE of Thessaloniki in Chalkidiki (Macedonia - Greece) on the western cliffs of the ancient mount Kalavros (Katsika**).
Entrance is allowed daily (all year around) with guides, from 9:00 till 16:00 in the winter and till 18:00 in the summer. Priority order is kept.
Cameras and videos are not allowed, for scientific (excavations in progress) and safety reasons (various flashes cause damage to the stalagmites and stalactites), eventually influencing even finding's absolute geophysical chronology. For similar reasons mobile telephones have to be deactivated (either way their signal does not reach the Cave's interiors).
Ticket price for both Cave and Anthropological Museum is: 7 euros for individual visitors, 5 euros for groups of 25 or more, while school students in planed excursions are charged 4 euros each.
Further information in the tel.: (0030) - 23730 - 71671. Fax: (0030) - 23730 - 71677.
Note: In Greek language the complex word «Petralona» (Πετράλωνα) is consisted by πέτρα - petra (: stone) and αλώνια - alonia (: threshing floors), meaning: the stone threshing floors,
** Note: The word katsika (κατσίκα) in Greek means goat.